DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES

Full text search

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES
DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES, az önkormányzati bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés önkormányzati bizottsága 2003. szeptember 9-ei ülésén a törvényjavaslatot megvitatta, és azt egyhangú szavazással általános vitára alkalmasnak tartotta. (Dr. Eörsi Mátyás tapsol.)
(10.50)
Az egyhangú szavazás elsősorban annak volt köszönhető, hogy a bizottság képviselő tagjai kizárólag a módosítás önkormányzatokat érintő részével foglalkoztak. E tekintetben évek óta kialakult az az egység, amire az a jellemző és úgy jellemezhető, hogy a bizottság előtérbe helyezi az önkormányzatok valós és jogos érdekeit.
A módosítás változatlanul hagyja azt a szabályozást, miszerint egyetlen ok az önkormányzati képviselő-testületek feloszlatására az alkotmányellenes működés. Az a kérdés, hogy ezt a jogot, tehát a képviselő-testületek feloszlatásának jogát az Országgyűlés kizárólag vagy az Alkotmánybírósággal egyetértésben, vagy annak véleménye ismeretében gyakorolhatja-e, illetve ne az Országgyűlés, hanem az Alkotmánybíróság kapjon hatáskört, e tekintetben a vitát most kell eldöntenünk. Az önkormányzati bizottság a végleges álláspontját a társbizottságokban és az általános vitában elhangzottak alapján fogja véglegesen kialakítani. Ugyanis az elmúlt 13 év az önkormányzatok megerősödését, fejlődését hozta, és ez sikernek minősíthető. Elenyésző számban került sor helyi képviselő-testületek feloszlatására, ami szintén e hatalmi ágazat dicséretére szolgál.
Önkormányzati szempontból igen lényeges, hogy alkotmányellenesen minél rövidebb ideig működhessen egy önkormányzat, és a testület feloszlatható legyen. A választópolgárok és az önkormányzati területeken élők érdekeit a gyors és a végleges döntés szolgálja leginkább. Minél több garanciát kapnak az önkormányzatok, annál jobb. Az Országgyűlés az Alkotmánybíróság egyetértésével tud ilyen jellegű döntést hozni. Mi úgy látjuk az önkormányzati bizottságban, hogy a végleges megoldás az Országgyűlés és az Alkotmánybíróság egyetértése lenne.
Az önkormányzati bizottságban ugyanakkor határozott kritika fogalmazódott meg a tekintetben, hogy a törvényjavaslat tudomást sem vesz a folyamatban lévő közigazgatási reformról. A 19. § (3) bekezdése módosítást kezdeményez, de érintetlenül hagyja, sőt ilyen formában megerősíti a magyarországi megyerendszert. Kérdés, hogy ezt az Igazságügyi Minisztérium a közigazgatási reform elfogadása előtt vagy azzal párhuzamosan, esetleg ahelyett teszi-e. Nem kívánatos, hogy esetleg fél év múlva a közigazgatási reform belügyminiszter asszonya oda lyukadna ki, hogy egy újabb alkotmánymódosítással felejtsük el a megyéket, nevüket és székhelyüket.
Felvetődött a kérdés, hogy Bárándy miniszter úr, az előterjesztő számol-e újabb fővárosi kerületek kialakításával, hiszen nem tesz javaslatot azon előírás módosítására, hogy az alkotmányból kerüljön ki a fővárosi kerületek kialakításáról szóló jogszabály. Ez a jogi szabályozási hely ugyanis teljesen idegen az alkotmányban, felesleges, fővárosellenes, illetve politikai tartalmú jogalkotás. Az alkotmánynak - helyesen - döntenie arról kell, hogy a köztársaság fővárosa Budapest-e vagy esetleg nem Budapest. Ez a 74. §-ban található. A kerületek átalakítását, megszüntetését, részeinek csatolását, egyesülésüket, a fővárosból történő kiválásukat szíveskedjenek az érintettekre hagyni a jövőben is.
Mindezek után sajnálattal vettük tudomásul az Igazságügyi Minisztérium képviselőjének azon nyilatkozatát, hogy az igazságügyi tárca az alkotmánymódosítás kapcsán nem kívánt állást foglalni a közigazgatási reform tekintetében. Nem is nyitja meg az alkotmánynak az önkormányzatokra vonatkozó fejezetét. A bizottsági ülésen azt hallhattuk, hogy a fővárosi kerületek kialakítása nem a legszerencsésebb terminológia, bár az Országgyűlés törvénnyel rendeli el.
Az önkormányzati bizottság tagjai remélik, hogy dr. Bárándy Péter miniszter úr nem osztja beosztottjának azt a véleményét, hogy itt mindentől függetlenül, tradicionális törvényhozási tárgykörről van szó. Tisztelt Országgyűlés! Az 1949. évi XX. törvény az oroszból fordított kommunista alkotmány utódszövege. Tisztelt Miniszter Úr! Semmilyen tradíciót nem hordoz ez a normaszöveg, és nem is hordozhat. A bizottság tagjai bíznak abban, hogy ön ezt felismeri, és az alkotmányozás ebben a szellemben folytatódik a jövőben. Ha nem elég a mi szavunk az önkormányzati bizottságban, akkor szeretném idézni a Magyar Köztársaság alkotmányának bevezetőjéből a bevezetőt jegyző Kukorelly István szövegét és megállapításait: “A hatályos magyar alkotmány 1949-es szerkezete és szerkesztési koncepciója a kodifikáció szakmai követelményei nézőpontjából jogosan bírálható. Rajta van a történelmi kor lenyomata.” Nem tradíció - hatályon kívül helyezendő. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Köszönjük szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir