DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottság ellenzéki képviselői valóban nem találták az alkotmánymódosító törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak.
Eörsi képviselő úr itt előhozta az ülés egyik mozzanatát, és mivel az államtitkár úr expozéjában is érintette az egyeztetést, azért szabad legyen itt most arra utalnom, hogy Áder frakcióvezető úr levelének csak egy részét ismertette mind az államtitkár úr, mind Eörsi Mátyás képviselőtársam, a másik részét nem. Abból kiderül, hogy a Fidesz nem zárkózott el az egyeztetésektől - különben egyeztetések nem voltak. Az sem tekinthető igazán egyeztetésnek, amire nem a kormány, hanem az igazságügyi közigazgatási államtitkár tett kísérletet egy olyan szakaszban, amikor kormányálláspont az alkotmányról még nem is volt.
(10.40)
Ez volt az egyetlen és az utolsó kísérlet bármiféle egyeztetésre. Ezzel kapcsolatban adtak egy nagyon rövid határidőt, tisztelt képviselőtársaim, néhány napot arra, hogy alakítsunk ki véleményt egy ilyen elképzeléscsomagra, amit most háromnegyed óra alatt tudott kifejteni az államtitkár úr. Erre valóban azt mondtuk, hogy ehhez idő kell, mert ez elemzést kíván, a problémák átgondolását és megfontolt álláspont kialakítását; ezt követően azonban újabb egyeztetésekre nem került sor. Ennyit az egyeztetésekről.
Nem fogom itt most részletesen elmondani az ellenzéki képviselők véleményét, legalábbis tételesen, hiszen amikor majd a Fidesz álláspontjának ismertetésekor elmondhatom a Fidesz álláspontját, akkor ezek úgyis el fognak hangzani, és ilyen értelemben nyilván nem kell ismétlésekbe bocsátkozni, ezt lehetőség szerint kerülni kell. A kisebbségi álláspont ismertetése kapcsán azonban nagyon röviden érinteném legalábbis a fő gondolati irányokat.
Az egyik valóban az volt, amit kifogásoltunk, hogy nem történtek meg az ilyen súlyú törvényhez indokolt és szükséges egyeztetések, ezért ez az alkotmánymódosító törvényjavaslat előkészítetlen. Problémaként érzékeltük azt is, hogy egy nagy csomagot kell tárgyalnunk, ami mindig magában rejti annak kockázatát, hogy problémák merüljenek fel az elfogadásával kapcsolatban. Egy több elemből álló csomagnál ugyanis hiába van esetleg egy, két, három vagy négy kérdésben is egyetértés, ha van másik néhány nagyon fontos kérdés, amelyben nincs, akkor ez azzal a kockázattal jár, hogy a csomag egyáltalán nem fog megszületni, abban a részében sem, amelyben a konszenzus létrejöhetett volna.
A bizottság ülésén végigvettük azokat a pontokat, az alkotmánymódosító javaslat azon kérdéseit, amelyekkel szemben fenntartásunk vagy kifejezetten ellenvéleményünk van, és mindezek alapján valóban arra az álláspontra helyezkedtünk, hogy azt tartjuk helyesnek, ha a kormány ezt a javaslatot visszavonja, részenként bocsátkozik egyeztetésekbe, és megfelelő előkészítés után a konszenzusos részeket előterjeszti. Nem az a kérdés itt, ahogy Eörsi Mátyás képviselő úr felvetette, hogy mi mindenáron meg akarjuk akadályozni ezt az alkotmánymódosítást, ez így egyszerűen nem igaz. És nem is látjuk úgy, hogy ennek az alkotmánymódosításnak nem lenne semmiféle esélye; azt viszont látjuk - és erre rámutattunk a bizottsági ülésen -, hogy ennek az alkotmánymódosító csomagnak ily módon történő tárgyalása valóban csekély esélyt biztosít arra, hogy még az egyetértést élvező részek is megszülessenek a törvényalkotás és az alkotmányozás terén.
Éppen a siker érdekében, éppen annak érdekében, hogy találjuk meg az egyetértési pontokat, javasolta azt az ellenzék, hogy válasszunk egy más tárgyalási módot: javasolta e javaslat visszavonását, és éppen erre tekintettel foglalt állást úgy, hogy ilyen formában ezen alkotmánymódosító törvényjavaslat általános vitára bocsátását nem támogatja.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir