DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Mint azt az expozéból is és Vastagh Pál képviselőtársam vezérszónoklatából is hallhattuk, rendkívül nagy terjedelmű alkotmánymódosítás tárgyalásába kezdtünk. A rendszerváltozás előtt utat nyitó 1989-es átfogó alkotmányreformot is számba véve, nagyságát tekintve ez lenne a harmadik legnagyobb terjedelmű alkotmánymódosítás a rendszerváltozás kezdete óta.
A javaslat különféle, egymással részben összefüggésben sem álló alkotmányjogi kérdések újraszabályozását célozza meg úgy, hogy ezekhez több, köztük három kétharmados törvényt kapcsol, mindezt egy csomagban terjesztve a tisztelt Ház elé. Sajnálatosnak tartjuk, hogy a kormány nem tartotta szükségesnek a csomaggal kapcsolatos előzetes érdemi egyeztetések lefolytatását. Erről az imént a bizottsági vélemények ismertetése kapcsán egy kicsit részletekbe is menő vita folyt, ezért ezzel tovább foglalkozni már nem kívánok, de tény, hogy ez a csomag érdemi egyeztetés nélkül, és ebből adódóan megfelelő előkészítés nélkül került a tisztelt Országgyűlés asztalára.
Én elfogadom azt, amit Vastagh Pál az imént mondott, hogy egy ilyen egyeztetés hiánya nem kell hogy megpecsételje az előterjesztés sorsát, és szerintem sem pecsételi meg. S valóban, a parlament intézményes kereteinek megfelelőnek kell lenni arra, hogy egyetértések kialakítása létrejöjjön és megvalósuljon. De azért azt látni kell, hogy egy ilyen súlyú előterjesztés előkészítetlensége bizonyos fokig önmagában hordozza kudarcának lehetőségét, lévén, hogy az alkotmánymódosításhoz, a hozzá kapcsolt sarkalatos törvények elfogadásához is az alkotmányban rendelt kétharmados többségű támogatásra van szükség.
Tovább rontja a javaslat esélyét a különféle nagy súlyú kérdések csomagban történő összekapcsolása, amely összekapcsolásra valójában legnagyobbrészt nem is volt szükség. A csomag bármelyik lényeges elemében fennmaradó és át nem hidalható nézeteltérés ugyanis az egész csomag elbukását eredményezheti, annak egyetértést élvező elemeivel együtt.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir