TÓTH KÁROLY

Full text search

TÓTH KÁROLY
TÓTH KÁROLY (MSZP): Köszönöm, elnök úr. Mindenekelőtt szeretném mondani, meggyőződésem, Demeter úr, hogy a tartalmi vitát nem érdemes újranyitni, hiszen egyrészt részletes vita van, másrészt ha önök nem akadályozzák meg, akkor lesz vizsgálóbizottság, és a vizsgálóbizottság jelentését a parlament meg fogja szavazni.
Ami módosító indítványt mi beadtunk, annak három feladata van. Az egyik: be kell mutatni, meg kell vizsgálni a folyamat egészét. Az nem lehet, ma már mondtam Demeter úrnak, hogy síkfutásban egy 100 méteres versenyen önök úgy szeretnének részt venni, hogy mindenkinek 100 méterről kell indulni, kivéve a mostani ellenzéknek, amelyik 97 méternél letérdel a rajthoz, vagy 3 méterrel a cél előtt, és azt mondja, hogy vizsgáljuk meg a folyamatot. A módosító indítványaink nagyobb része arról szól, hogy fel kell tárni azt a folyamatot, ami a bűncselekményhez vagy a feltételezett bűncselekményhez vezet, meg kell vizsgálni a kormányzati tényezők szerepét, felelősségét ebben a folyamatban. Önök tegnap majdnem sikerrel megakadályozták a vizsgálóbizottság létrejöttét, mert ma nem lenne vita, ha a Szocialista Párt nem ragaszkodna ahhoz, hogy legyen vizsgálóbizottság. Önök ellene szavaztak a részletes vitára bocsátásnak.
A második: ha megnézzük azt az intervallumot, amelyre visszanyúlik az eseménysor, akkor teljesen egyértelmű, hogy a 2, vagy a 3 nagyobb szám, mint az 1; s a parlamenti hagyomány, a szokásjog és Salamon úr dicsőséges munkája eredményeként, az előző időszak ügyrendi bizottsági állásfoglalásai alapján az vezeti a bizottságot, az a párt tesz javaslatot a vizsgálóbizottság vezetésére, amely időszak hosszabb részében ő ellenzékben volt. Ebben a folyamatban az MSZP ellenzékben volt '98-2002 között - az események túlnyomó többsége ehhez az időszakhoz tartozik. Erre vonatkozott a módosító javaslataink második része.
A harmadik rész pedig technikai: azt gondoljuk, hogy ennek a vizsgálóbizottságnak meg kell próbálnia hat hónap alatt jelentést tenni, befejezni a munkálatot. Erről szól a három javaslat, Demeter úr, nem érdemes újrakezdeni a tartalmi hitvitát demokráciáról és minden másról. Azt azért őszintén sajnálom, hogy mihelyst önök meglátták a módosító indítványainkat, azonnal nem volt fontos a vizsgálóbizottság.
(18.40)
Azóta egyetlenegy dologra törekednek, megpróbálni úgy abbahagyni, mintha mi nem akarnánk. Mondom, Demeter úr, lesz vizsgálóbizottság, felállítjuk, reméljük, hogy a parlament megérti és támogatja módosító indítványainkat, és remélem, Demeter úr is támogatja a módosító indítványt, mert azt ön sem gondolhatja komolyan, hogy egy folyamatot lehet úgy vizsgálni, hogy vizsgálunk egy szakaszt, az egyik vizsgálóbizottság, ugyanazt a folyamatot 13 óra 4 perctől egy másik bizottság vizsgálja, és tesz majd önálló jelentést, amikor az egy szerves egység.
Bízom benne, hogy mindvégig úgy végezzük a munkánkat, hogy közben ez a kormányzati tényezők felelősségét megállapító vizsgálóbizottság nem akadályozza, nem hátráltatja, hogy a rendőrség és az ügyészség sikeresen, következetesen végigvigye a bűncselekmény részét. Ez nem a mi feladatunk.
Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir