LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Jó néhány perccel ezelőtt egy képviselőtársam csodálkozva nézett rám, hogy Tisza menti képviselőként, Tisza menti kisebb falvak képviselőjeként a társasházakról szóló törvényjavaslathoz fogok hozzászólni, hiszen - a csodálkozás oka - nem jellemző ezekre a településekre a társasház, bár akár Tiszakécskén, vagy akár nagyobb községekben azért jelen van. De húsz évig éltem Pesten a VII. kerületben, illetve az édesanyám ma is a VII. kerületben, a Dob utcában él, és nyilván a napi tapasztalatok alapján tudom azt, hogy a társasházakban élő közvéleményt három kérdés foglalkoztatja leggyakrabban a társasház ügyes-bajos dolgaival kapcsolatban: a közös költség ügye, a házirend betartatása és a házfelügyelő vagy a gondnok személye. Sajnos egyik kérdés ügyében sincs véleményem szerint érdemi elmozdulás a jelenlegi helyzethez viszonyítva.
A közös költség kérdésében a Magyar Demokrata Fórum vezérszónoka, Herényi Károly képviselőtársam már elmondta a képviselőcsoportunk aggályait. Megerősítem az észrevételét, miszerint joghátrányokhoz, visszaélésekhez vezethet a 24. §. E rendelkezés szerint a közös költség a tulajdonostársakat tulajdoni hányadaik arányában terheli, amely elv érvényesült eddig is. Az egyszerű többséggel elfogadható és módosítható szervezeti és működési szabályzat ugyanakkor eltérhet ettől az elvtől, mégpedig gyakorlatilag korlátozás nélkül. Az a visszás helyzet állhat elő, hogy a tulajdoni hányadok többségét képviselő tulajdonostársak tetszésük szerint háríthatják át a közös tulajdonba tartozó épületrészek számottevően nagyobb vagy akár teljes költségét a kisebbségi tulajdonostársakra. Legalább az irányadó elveket meg kellett volna fogalmaznia a közös költségek ügyében ennek az előterjesztésnek, olyanokat például, hogy ne terhelje a pince világításának, fűtésének a közös költsége a pincével nem rendelkező tulajdonostársakat, a földszinten lakókra ne arányosan terheljék a felvonók üzemeltetési és javítási költségeit, és lehetne tovább sorolni a példákat.
(17.30)
Az is irányadó elv lehetne, hogy a közös költségek ne lépjék túl a településen szokásos bérleti díjakat, különben a költségek parttalan vállalása révén a tehetősebb tulajdonosok kiszoríthatják a társasházból a szegényebb tulajdonostársakat. Hiszen nincs annak határa, hogy milyen drágán dolgozó takarítóvállalatot, hány gondnokot vagy akár őrző-védő testületet alkalmaz a közös képviselő. Ezzel kapcsolatban egyébként nagyon érdekes szociológiai felméréseket is lehetett olvasni éppen budapesti folyóiratokban.
Tisztelt Ház! Nincs előrelépés véleményünk szerint a házirend kérdésében sem. A legtöbb gazdálkodó szervezetnél a szervezeti-működési szabályzatnak nem része a házirend. Épp azért nem része, hogy rugalmasabban változtatható legyen. A törvénytervezet indokolatlanul megszigorítja a házirend elfogadását azáltal, hogy a szervezeti-működési szabályzat részévé emeli fel, és ezáltal bebetonozza és rugalmatlanná teszi.
Meglehetősen semmitmondónak tűnik az előterjesztőnek az az ajánlása, miszerint a házirend szabályai nem lehetnek ellentétesek más jogszabályok rendelkezéseivel. Mit is jelent ez? Például ha a helyileg illetékes önkormányzat 22 óra és éjfél között általában az önkormányzat területén megenged valamekkora zajszintet, akkor ennél nem lehet szigorúbb a házirend? Ha nem lehet sem szigorúbb, sem engedékenyebb ebben a kérdésben, mert bármelyik döntés ellentétes az önkormányzat rendeletével, akkor mondhatjuk-e azt, hogy a társasházak házirendje nem írhat elő olyan szabályokat, amelyeket az önkormányzat szabályozhat? Ha az önkormányzat nem korlátozza az egy lakásba bejelenthető személyek számát, akkor korlátozhatja-e vajon a társasház? Számos olyan rémtörténetet mondhatnak el társasházi lakók, hogy családtagként, rokonként 20-30-40 személyt is elszállásol a lakásában valamelyik tulajdonos, állandóan jár emiatt a lift, látványosan igazságtalanná válik az alapterület szerint felosztott víz- és csatornadíj. Mindezekre a gondokra - élő, eleven gondokra - nem ad világos választ a törvénytervezet.
Tisztelt Ház! Megoldatlan marad a házmesterek ügye is. Számoljanak utána: az előterjesztésben négyszer szerepel a „házfelügyelő” kifejezés, egyszer a „házmester”, négyszer pedig a „gondnok”. Arra nincs világos magyarázat, hogy az előterjesztő különbözőnek tekinti-e ezeket a foglalkozásokat, mert nem részletezi a különbözés jellemzőit. Vagy azonosnak tekinti őket, és csak a törvényszöveg egyhangúságát kívánta stilisztikailag színesíteni.
Nos, valahogy törvényileg védeni kellene a házfelügyelőket, mert az elmúlt másfél évtized legtöbbjüket méltánytalanul megviselte. Régen egyértelműen a lakhatás költségei és bizonyos rezsidíjak fejében a házfelügyelő akár éjszaka is ügyeletet tartott, azaz riasztható volt, bármely kisebb meghibásodás esetén rendelkezésre állt, vezette a lakónyilvántartó könyvet, és így tovább. Most, míg a tulajdonostársak adataival elég részletesen foglalkozik a törvénytervezet, a többi lakó nyilvántartására nem szentel kellő figyelmet, pedig ez is a társasház lényegi ügye. Ki más figyelhetne erre jobban, mint egy házmester? Csupán azért, mert a korábbi törvényhozók nem kezelték érdemének megfelelően a házmesterek szolgálati lakásának a sorsát, a legtöbb társasházban ma olyan gondnokok vannak, akik akár a város túlsó végében is lakhatnak, azaz csak dolgozni járnak el a házba, sok lakó azt sem tudja, hogyan lehetne őket elérni, ha hirtelen szükség lenne rájuk. A házmesterügy szabályozatlanságát nem váltják fel egyértelmű szabályok, és ennek valamennyi társtulajdonos kárát látja.
Hat évvel ezelőtt született a törvény a társasházakról. Most módosul ez a törvény. Meggyőződésem, hogy nem kell hat évet várni az újabb módosításra, az élet minden bizonnyal ide fogja újra hozni a Ház elé ezt a törvényt. Nagyon bízunk abban, hogy az élet majd jobban fogja igazítani ezt a törvényt, mint ahogy most, ebben a törvényjavaslatban teszi. Mindenesetre nyújtottunk be módosító indítványokat. Nagy figyelemmel várjuk ezek fogadását, és ettől is tettük függővé, hogy mi lesz a véleménye a Magyar Demokrata Fórumnak.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir