DR. RUBOVSZKY GYÖRGY

Full text search

DR. RUBOVSZKY GYÖRGY
DR. RUBOVSZKY GYÖRGY, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Először is azzal kell kezdenem, hogy Wiener képviselő úr félreértette az alkotmányügyi bizottságban tanúsított ellenzéki magatartást, vagy pedig nem elég gondosan olvasta el utólag a jegyzőkönyvet. Az nem vitás, hogy az alkotmányügyi bizottságban a kisebbség nem nemmel szavazott, hanem tartózkodott, amikor az általános vitára való alkalmasság tárgyában döntött a bizottság, de azért ott nevesítettük álláspontunkat. A későbbiek során vissza fogok térni ugyanarra a hibára, amibe most Wiener képviselő úr is beleesett, és amit mi kifogásoltunk az egész, Alkotmánybírósággal kapcsolatos törvénycsomaggal kapcsolatban.
Mi is hangot adtunk annak, hogy rendkívül pozitív lépésnek tartjuk azt a megoldást, hogy az eljárási szabályokat lényegében körvonalazza vagy meghatározza az új Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslat. Ezt ünnepeljük, és ennek megfelelően megszabadulunk a harmadik törvény megalkotásától. Ez így nagyon helyes, a részletkérdéseket a mostani javaslat az Alkotmánybíróság hatáskörébe utalja azzal, hogy ügyrendjét állapítsa meg.
Viszont az alkotmányügyi bizottságban is az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslat megtárgyalását megelőzte az alkotmány törvényjavaslatának a megtárgyalása, és az egy nagyon huzamos ideig tartó, nagyon részletekbe menő, mintegy két órán keresztül tartó vita eredményeként zárult le. Amikor az alkotmányügyi bizottságban én a kisebbség, helyesebben a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség álláspontját közöltem - engedtessék meg, hogy így fejezzem ki magam, mert nem részleteztem -, Vastagh Pál elnök úr azon kérésének tettem eleget, aki azt mondta és azt kérte, hogy időtakarékosság okán az alkotmányvita során elhangzott érveket lehetőleg az alkotmánybírósági vita során ne ismételjük meg. Én akkor hangot adtam annak, hogy az alkotmánnyal kapcsolatban Salamon László képviselőtársam a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség kritikai megnyilvánulásait előadta, ezeket elismételni nem kívánom; hangot adtam annak, hogy az eljárási szabályokat üdvözöljük, és ezzel a nyilatkozatomat be is fejeztem akkor.
Szeretnék arra hivatkozni, hogy Wiener képviselő úr most, amikor az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatról mondta el az alkotmányügyi bizottság többségi álláspontját, elkövette azt a hibát, amit mi is kifogásolunk. Nevezetesen olyan hatásköri szabályokról beszélt, amelyeket nem az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslat tartalmaz, hanem az alkotmánymódosítás tárgyában megfogalmazott törvényjavaslat. Ez is tulajdonképpen a mi tartózkodásunknak az egyik indoka: a ma hatályos jogszabályi rendelkezéssel ellentétben mi indokolatlannak tartjuk azt, hogy a hatásköri szabályok ilyen részletességgel, ahogy azt a mostani javaslat tartalmazza, az alkotmányban kerüljenek megállapításra.
(12.40)
Elfogadjuk azt az álláspontot, ami az expozéban is elhangzott, hogy más jogszabály ne adjon hatáskört és feladatot az Alkotmánybíróságnak, ez legyen egy. Ezt megoldhatónak tartjuk úgy, hogy az alkotmány kizárólag az Alkotmánybíróságról szóló törvényben engedi meg az Alkotmánybíróság hatáskörének szabályozását. De arra azért szeretném felhívni a figyelmet, hogy a törvényjavaslat, ami az alkotmányról szól, a 10. §-ában azt mondja, hogy az alkotmány 32/A. § (1) bekezdésének j) pontja a következőket írja: “törvényben meghatározottak szerint az országos népszavazás és népi kezdeményezés összességében hozott határozat felülvizsgálata.” Hát mi ez, ha nem keretjogszabály? Ha egyszer azt akarjuk, hogy az Alkotmánybíróság hatásköre kifejtve pontosan, egy helyen legyen fellelhető, akkor az alkotmány olyan utalást, hogy a népszavazásban, népi kezdeményezésben felsorolt esetekben alkotmányügyi panasz terjeszthető elő, álláspontom szerint elfogadhatatlan. Itt azért több következetesség kellene, de ezt a módosításokkal igyekszünk megoldani.
Hangsúlyozom, az ellenzék tartózkodott, és kifejtettük álláspontunkat akkor is, hogy miért.
Köszönöm a szót. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir