DR. WIENER GYÖRGY

Full text search

DR. WIENER GYÖRGY
DR. WIENER GYÖRGY, az alkotmány- és igazságügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselőtársaim! Az alkotmány- és igazságügyi bizottság 2003. szeptember 16-i ülésén megtárgyalta az Alkotmánybíróságról szóló törvényjavaslatot, s azt általános vitára alkalmasnak nyilvánította. A vita során ellenzéki képviselőtársaink tartózkodtak a szavazásnál, ami azt mutatja, hogy átfogó elvi kifogásaik nekik sem voltak a beterjesztett törvényjavaslattal kapcsolatosan, azonban jelezték: mégsem kívánják megszavazni, támogatni a beterjesztett javaslatot.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottság ülésén kibontakozott vita alapkérdéseket is érintett. Ezek három csoportba sorolhatók.
Mindenekelőtt a vita során a többség hangsúlyozta azt, hogy rendkívül jelentős előrelépés az eljárási szabályok körének bővítése a törvényjavaslatban. Ez - miként erre előbb Holló András alkotmánybírósági elnök úr is utalt - tükrözi az Alkotmánybíróság álláspontját is. Szükséges, hogy a választópolgárok, különösen az indítványozók ismerjék azokat a szabályokat, amelyek alapján jogaikkal élhetnek, hogy a társadalom, a közvélemény tudomást szerezzen arról, milyen eljárási mozzanatok határozzák meg az Alkotmánybíróság tevékenységét.
A javasolt új intézmények közül kiemelném az ideiglenes intézkedés szerepét. Ez ugyanis lehetővé teszi azt, hogy amennyiben valamely jogszabály, illetőleg az állami vagy önkormányzati irányítás egyéb jogi eszköze a vizsgálat során feltehetően alkotmányellenesnek minősül, akkor azt az Alkotmánybíróság döntéséig már ne alkalmazzák, s ezzel megelőzhetővé válik olyan döntések meghozatala, amelyek később alkotmányellenes jogszabályon alapulva problémákat, gondokat, feszültségeket okozhatnak, veszélyeztethetik a jogbiztonság követelményének az érvényesülését.
A másik kérdés, amelyet a többség álláspontja nyomatékosan hangsúlyozott, az úgynevezett jogegységi határozatokkal kapcsolatos témakör volt. A többségnek az az álláspontja, tisztelt képviselőtársaim, hogy helyes az előterjesztésnek az a mozzanata, rendelkezése, amely lehetőséget biztosítana az Alkotmánybíróságnak a jogegységi határozatok kontrolljára. Ez volt a többség álláspontja, akkor is, ha Vastagh Pál bizottsági elnök úr - miként erre ma a plenáris ülésen is sor került - bizonyos aggályainak adott hangot. Azért adott hangot aggályainak, mert noha elméletileg helytálló ennek az intézménynek a bevezetése, a gyakorlatban felmerülhet a jogbiztonság kérdésköre, felmerülhet az, hogy egy ilyesfajta alkotmánybírósági hatáskör a jogbiztonság elvének az érvényesülésében bizonyos problémákat okozhat. Mindezzel a kérdéskörrel később, a vezérszónoki felszólalásomban fogok részletesebben foglalkozni.
Végezetül, harmadik témakörként az alkotmányügyi bizottság foglalkozott a helyi önkormányzati képviselő-testületek, illetve közgyűlések feloszlatásával kapcsolatos alkotmánybírósági hatáskör bevezetésével is. A többségnek az az álláspontja, hogy a jelenlegi megoldás szakmailag és politikailag egyaránt tarthatatlan. Most ugyanis a parlament feles döntéssel feloszlathatja az alkotmányellenesnek minősített önkormányzatot, és ezáltal beavatkozhat olyan önkormányzatoknak a tevékenységébe, amelyek más pártállásúak, mint a parlamenti többség, illetőleg ezen önkormányzatok esetében beavatkozhat a polgármester és a képviselő-testület közötti viszályokba, konfliktusokba, miként erre kísérlet történt a hódmezővásárhelyi közgyűlés esetében.
Alkotmányjogilag pedig azért nem megfelelő a mostani megoldás, mert az Alkotmánybíróságnak véleményező szerepkört kíván biztosítani, az Alkotmánybíróság pedig nem véleményező szerv; a mostani szabályozás, amely 1990-ben született, ezt a megoldást tartalmazza. Az Alkotmánybíróság 1991-ben már jelezte, hogy nem társtörvényalkotó, nem olyan szervezet, amely kisegíti a kormánynak vagy a parlamentnek a működését. A javasolt törvényjavaslatban szereplő megoldás az Alkotmánybíróságra kívánja bízni azt, hogy döntsön az alkotmányellenes működés kérdésében. (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) Ez az a koncepció, ez az a jogi konstrukció, amely az Alkotmánybíróság szerepkörének és a jogállamiság alapvető követelményeinek megfelel.
Köszönöm a figyelmet, és köszönöm elnök asszony türelmét, hogy lehetővé tette felszólalásom végigmondását. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir