BALOGH LÁSZLÓ

Full text search

BALOGH LÁSZLÓ
BALOGH LÁSZLÓ (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Medgyessy Péter - Kovács László társaságában - ezekben a percekben úton van Bukarest felé. Vajon éri-e újabb megalázó diplomáciai kudarc? Estére megtudjuk. Mindenesetre rosszak az előjelek. A szocialista kormány lépésről lépésre hátrál, adja fel a polgári kormány által elért eredményeket - azokat az eredményeket, amelyekre támaszkodva újra bizakodással tekintettek a Trianonban elcsatolt területek magyarjai az anyaországra.
Az MSZP-SZDSZ-kormány az Unió elvárásaira hivatkozva, az Európai Uniót mumusként felhasználva elégítette és elégíti ki nap mint nap a szlovák és a román kormány egyre agresszívebb követeléseit. Közben Medgyessy Péter mosolydiplomáciát hirdetett, ennek részeként Budapesten pezsgőztek együtt román kollégájával, együtt ünnepelték Erdély Romániához való csatolását. Majd a mosolyvadászat következett, 2350 kacsát áldoztak fel a Medgyessy-Năstase-barátság oltárán a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Eközben Románia megadta a határon túl élő románok számára a román állampolgárságot. Elkezdte az Orbán-kormány kedvezménytörvénye alapján a román kedvezménytörvény kidolgozását, ezzel párhuzamosan késlelteti a magyar egyházi javak visszaadását, nehezíti a magyar kedvezménytörvény végrehajtását. Rendőri nyomást gyakorol a csángó gyerekekkel szemben, Marosvásárhelyen megtiltja Kossuth nevének használatát, és csak mellékesen: a Szabadság-szobor ügyében igen nehéz helyzetbe hozza a magyar miniszterelnököt.
De nézzük, mit is tehetne a magyar kormány, hogy végre megtörjük Trianon nemzetvesztő átkát. Adjuk meg végre az elcsatolt területeken élő magyarjainknak jogos igényüket, örökölt jussukat: a magyar állampolgárságot. Ne kifogásokat keressünk, hanem cselekedjünk, ne jogászkodjunk, hanem fogjunk össze. Ne azt mondjuk, hogy Magyarország a trianoni és a párizsi békeszerződésben vállalt kötelezettségét hágná át, ha visszaadná az elcsatolt területek egykori magyar állampolgárainak a magyar állampolgárságot. Ne azt mondjuk, hogy az Európai Tanács által elfogadott állampolgársági keretegyezmény kizárja az ilyenfajta általános rendezést, ugyanis az európai egyezmény az állampolgárságról a következőket fogalmazza meg: “Az Európai Tanács tudomásul veszi, hogy az államok eltérő megközelítéssel foglalkoznak a többes állampolgárság kérdésével, és elismeri, hogy minden állam szabadon döntheti el, hogy belső jogában milyen következményeket fűz ahhoz a tényhez, hogy egy állampolgára egy másik állampolgárságot is megszerez vagy azzal bír.” Ezen alapelvek cikkelyben való megfogalmazása bizonyítja, hogy a határon túli magyar nemzetiségűek, nemzeti hovatartozás alapján magyar állampolgárságot kaphatnak.
Most viszont tájékoztatni szeretném a tisztelt Házat, hogy a Magyar Demokrata Fórum mit tett és mit tesz a jövőben a kettős állampolgárság ügyében. Támogattuk a délvidéki magyar pártok petícióját, a vajdasági aláírásgyűjtést is. Az MDF a nyár folyamán aláírásgyűjtést kezdeményezett az anyaországban is, mozgósítva a magyar közvéleményt, hiszen együtt mondjuk mindenkivel, hogy minden magyar felelős minden magyarért. Támogattuk a határon túli szervezetek azon kérését, hogy a kormány hívja össze a MÁÉRT rendkívüli ülését a magyar állampolgárság ügyében. Miután a kormány nem volt hajlandó ezt megtenni, a Magyar Demokrata Fórum szeptember 26-ára konzultációra hívta a határon túli magyar pártok vezetőit. Az elmúlt vasárnap a Csengey Dénes Vándoregyetem keretein belül hazai és határon túli magyar előadókkal nyilvános tanácskozáson tettünk hitet a kettős állampolgárság mellett. Együtt ismételtük Csengey aktuális mondatát: “Európába, de mindahányan!”
Az MDF nem fogadja el, hogy a magyar nemzet mozgásterét Trianon és a párizsi békeszerződés idejemúlt diktátumai határozzák meg. Nem halaszthatjuk el azt a történelmi lehetőséget, amelyet a szerb kormány ajánlott fel, miszerint a magyar kormány azonnal és egyoldalúan, nemzeti alapon megadhatja a délvidéki magyarok számára a magyar állampolgárságot. Ma Szerbia területén a magyar az egyetlen kisebbség, amely nem rendelkezik az anyaországtól kapott állampolgársággal. Joggal várják el a délvidéki magyarok, hogy a magyar kormány legalább annyira támogassa őket nemzeti identitásuk megőrzésében, mint a szerb.
A magyar állampolgárság megadásával megtörhetjük Trianon átkát, ezzel elindítva egy visszafordíthatatlan folyamatot. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Mindannyian beszélünk a nemzeti minimumról; az MDF vallja, hogy a magyar állampolgárság visszaadása a határon túl élő nemzettestvéreink részére az igazi nemzeti minimum.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir