BÁRSONY ANDRÁS

Full text search

BÁRSONY ANDRÁS
BÁRSONY ANDRÁS külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! A felszólalásának egyetlen nóvuma volt, ez azonban hátborzongató: azt mondta, ne jogászkodjunk. Ezek szerint az MDF eljutott ahhoz az állásponthoz, hogy Magyarország tegye félre a jogállami normákat, és jogon kívüli eszközöket alkalmazzon olyan kérdésben, amely az általános európai gyakorlat és elmélet szerint része a jognak. Ha itt tartunk, akkor persze elég nehéz vitatkozni az ön álláspontjával. Van azonban néhány olyan elem, amit ennek ellenére kénytelen vagyok itt cáfolni.
Ön azt állította éppen a végén, és hadd kezdjem mindjárt a végén, hogy Szerbiában a magyar az egyetlen kisebbség, amely nem rendelkezik automatikusan az anyaországhoz fűződő állampolgársággal. Ez szemenszedett hazugság, képviselő úr! Ha mutat nekem egyetlenegy olyan albán állampolgárt Szerbia esetében, aki számára ez a lehetőség automatikusan meg van adva, vagy török származásút, és nem sorolom tovább az összes kisebbséget, amely ebben a multietnikus országban él, akkor azt mondom, hogy igaza van - de nincs igaza sajnos. Ez az egyik megjegyzésem.
A másik: a szerb kormány soha nem ajánlott fel semmit Magyarországnak. Sokszor elmondtuk, de az ország nyilvánossága és az ön jobb tájékozottsága okán elmondom, pontosan azért, mert magam is ott voltam Medgyessy Péter kormányfő kíséretében, amikor egy szerbiai újságíró feltette azt a kérdést, hogy ellenzi-e Szerbia a kettős állampolgárságot, erre a miniszterelnök lakonikus rövidséggel azt mondta, hogy nem. Ez önmagában nem jelent semmit, bevallom önnek őszintén, sem a diplomáciában, de még egy miniszterelnöki szóhasználatban sem, mert nem tette hozzá, hogy milyen feltételek mellett nem ellenzi. Az pedig, hogy milyen feltételek mellett nem ellenzi Szerbia ezt a dolgot, teljesen egyértelmű a szerb külügyminisztérium sok alkalommal, diplomáciai és egyéb úton is kifejtett álláspontjából. Nevezetesen: Szerbia nem ellenzi a kettős állampolgárságot, ha a két ország között létrejön egy megállapodás. Ha pedig létrejön egy ilyen megállapodás, abban viszont ahhoz ragaszkodik - még egyszer mondom, ahhoz ragaszkodik -, hogy a kettős állampolgárság megadása - vagy ha úgy tetszik, más állampolgárság megadása, mint a szerb - esetében ne legyen az etnikai hovatartozás diszkriminációs, azaz kizáró alap.
Tisztelt Képviselő Úr! Ha ezt ön nem érti meg, akkor azt kell mondanom persze, hogy nincs miről vitatkozni. Lehet egyébként sok mindent még felsorakoztatni, mint ahogy az állítása, amelyet itt elmondott, és kétszer, sőt háromszor is a felszólalásában ugyanezt a szóhasználatot alkalmazta, hogy tudniillik az Európai Tanács egyezménye.
(9.10)
Könnyű ezt mondani; Magyarországon azonban elég jól elkülönül egymástól az Európa Tanács és az Európai Tanács szóhasználata, mert az egyik az Európai Unió vezető szerve - jelen esetben az Európai Tanács -, az Európa Tanács pedig egy önálló nemzetközi intézmény. Ennek a hivatkozott állampolgársági egyezménynek az 5. cikkelye azt mondja, hogy nem lehet az állampolgárság tekintetében semmifajta diszkriminációt alkalmazni, és utána részletesen felsorolja, hogy melyek azok, amelyek alapján ezt a diszkriminációt különösen nem lehet alkalmazni, benne az etnikai alapú diszkriminációval. Nem elég tehát egy dokumentum egyik cikkelyét elolvasni, tisztelt képviselő úr, el kell olvasni a többit is, és ennek alapján kell értékelni a helyzetet.
Ön azt mondja, hogy a párizsi békeszerződés idejétmúlt. Kétségtelenül régen köttették, csak van a nemzetközi szerződésekben egy gyakorlat, hogy anélkül, hogy a nemzetközi szerződés hatályát valaki meg akarja szüntetni, anélkül az azért, mert régen kötötték, még érvényben van. Nem emlékszem egyébként, hogy amikor önök kormányon voltak, ilyen hihetetlen felbuzdulással tettek volna egyetlen kísérletet is arra, hogy a Magyar Köztársaság mondja fel a párizsi békeszerződést - nem tették. Persze, hogy nem tették, hiszen akkor jogászkodtak önök is, és pontosan tudták, hogy a jogállamiság azt jelenti, hogy egy olyan nemzetközi szerződést, mint a párizsi békeszerződés, nem lehet egyoldalúan felmondani. Lehet tehát javaslatokat tenni, azonban önök nem tettek egyet sem. Ezek a polgári kormány által elért eredmények ezen a területen, tisztelt képviselő úr.
Szeretném továbbá azt is elmondani önnek, hogy a kettős állampolgárság tekintetében az adott országokban és minden ország gyakorlatában van egy ilyen elem, hogy letelepedés. Szeretném emlékezetébe idézni, éppen Kökény Mihály tegnapi tárgyalásain hangzott el, hogy a magyar útlevél mindenkit arra jogosít, hogy Európában egy-két éven belül egyenlő társadalombiztosítási elbírálásban részesüljön. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Vajon 3,5 millió vagy esetleg 13 millió többlet magyar útlevél erre alkalmas?
Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir