DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Az agrárpolitikához kötődő vidékfejlesztési politika elsősorban a mezőgazdaságból élő vidéki népesség életkörülményeinek javítására, a természeti erőforrások egyensúlyának biztosítására irányul Európában és hazánkban is. Az FVM ezen munkálkodik a kormányváltás óta. Aktualitását tekintve a legfontosabb és legsürgetőbb vidékfejlesztési terület az, hogy az ország vidéki térségeiben élő lakosság számára milyen megélhetési lehetőségeket lehet biztosítani. Én úgy gondolom, hogy a mai Magyarországon ez a legfontosabb kérdés, hogy a vidéken élő emberek munkalehetőséget, vállalkozási lehetőséget kapjanak.
A probléma kezeléséhez a kistérségek jelentik a vidékfejlesztés legfontosabb színterét, ahol a tárca - vidékfejlesztési pályázati rendszere révén - közvetlenül támogatja a fejlesztéseket, megadva a kistérség szereplőinek a szakmai segítséget is, a szintén támogatott menedzserhálózat működtetésével. Forrásainkból folyamatosan támogatjuk az agrár-szerkezetváltást, az élőmunka-igényes, nagyobb hozzáadott értéket biztosító termékek előállítását, amelyek főleg helyi specialitások előállítását, valamint a természeti adottságokhoz igazodó termőföldhasználatot és az agrár-környezetgazdálkodást jelentik.
(9.20)
Az európai uniós csatlakozást követően alkalmazott magyarországi támogatáselosztási rendszert is annak érdekében módosítottuk a közelmúltban, hogy az átállást a lehető legszélesebb körben tudjuk segíteni a mezőgazdasági termelők körében, és azok az élőmunka-igényes kultúrák, amelyek elsősorban a kertészeti tevékenységben jelennek meg, az átmenet időszakában, amely három-öt év lehet, kapjanak közvetlen támogatást, amely egyébként az európai uniós normatív rendszerben nincs. Ezzel lehetővé válna, hogy ezen tevékenységet végző emberek versenyképessége javuljon, ennek következtében a termékeik piacképesebbek legyenek, így a megélhetésük jobbá válik.
Speciális vidékfejlesztési feladatként tárcánk részt vesz célprogramok koordinálásában, kidolgozza a Vásárhelyi-terv vidékfejlesztési szakmai hátterét, az ehhez kapcsolódó öntözésfejlesztési programot, továbbá szervezi a Leader-típusú kísérleti programok készítését is.
A nemzeti forrásból meghirdetett vidékfejlesztési pályázat mellett, amely az elmúlt három évet tekintve átlagosan 4,5-5,5 milliárd forint vissza nem térítendő költségvetési támogatást jelentett, az európai és nemzeti társfinanszírozású SAPARD keretében ez év negyedik negyedévében a vidéki infrastruktúra fejlesztésére az alternatív jövedelemszerzés és falumegújítás támogatási jogcímek is nyitva állnak, továbbá a szakképzés fejlesztésére is lehetőség lesz. Nagyon komoly érdeklődés van a vidéki infrastruktúra-fejlesztés iránt, hiszen itt lehet a legnagyobb mértékű vissza nem térítendő támogatást kapni, 75 százalékos mértékben. A támogatási forrás a fenti három támogatási jogcímnél az előzővel hasonló nagyságrendű lesz.
A középtávú felzárkóztatást, vidékfejlesztést illetően szakterületünk is részese a magyarországi fejlesztési stratégiai dokumentum, a nemzeti fejlesztési terv készítésének. Az ágazati célstratégia a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelés versenyképességének javítása mellett a vidéki térségek fejlesztését jelöli meg fő célként. A célrendszer megvalósításának programdokumentumai az agrár- és vidékfejlesztési operatív program és a nemzeti vidékfejlesztési terv. A két program egyidejű kidolgozásával megvalósul az EMOGA orientációs és garanciarészlegeihez tartozó célok és intézkedések kölcsönös kapcsolatrendszere, az arányosság elvének érvényesülésével.
A vidékfejlesztési koordinációs iroda legfőbb feladata a vidékfejlesztésre fordítható források ésszerű felhasználásának koordinálása. Természetesen minden rendelkezésünkre álló eszközt, európai uniós támogatást igénybe veszünk taggá válásunk után, hogy a vidéki emberek életlehetőségeit és életminőségét javítsuk.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir