GUSZTOS PÉTER

Full text search

GUSZTOS PÉTER
GUSZTOS PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Francia kezdeményezésre 1997 óta, évről évre ugyanazon a napon, szeptember 22-én kerül sor az európai autómentes nap megrendezésére. A harmadik éve ezernél több európai város, köztük olyan nagyvárosok is, mint London, Párizs, Madrid, Bécs, Budapest, Brüsszel, Stuttgart vagy Barcelona vállalja, hogy egy napra csendet teremt a városközpont egy részén, egyben tisztább levegőhöz juttatja az ott élőket, és visszaadja az autók által elfoglalt közterületet a gyalog vagy kerékpárral közlekedőknek.
2001-2002-ben 28 európai ország kormánya csatlakozott ahhoz a mindössze néhány soros, de igen nagy hatású felhíváshoz, amely a kontinens összlakosságának 80 százalékát kitevő városlakók és a városokat irányító önkormányzatok egyik legösszetettebb problémájával, a közlekedéssel foglalkozik; támogatja az “autó nélkül a városban” kezdeményezést és az összeurópai autómentes nap évenkénti megrendezését.
Fontos, hogy mindenütt az önkormányzatok szervezik ezeket a programokat, az illető város sajátos körülményeit szem előtt tartva. Nyilvánvaló, hogy nagyon sok a közös elem is, ami ezt a mozgalmat valóban európaivá, sőt földrészünkön kívül is jelentőssé teszi, teheti. A rendezvények a környezettudatos gondolkodást erősítve felhívják a városlakók figyelmét a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti problémákra, mint a levegőszennyezésre, a zajra, a forgalom zsúfoltságára és természetesen a balesetveszélyre is.
A városi közlekedés újragondolása és megreformálása egyre időszerűbb. A közterületek, az utcák, a terek méltányosabb használata, a gyalogosok, a kerékpárosok és a tömegközlekedés igényeinek a figyelembevétele egyre fontosabb feladatává válik a helyhatóságoknak. Az önkormányzati előkészület szerves része a város belső területein a gépjárműforgalom elől ideiglenesen elzárt autómentes övezet, illetve sétálóutca kialakítása, amely a rendezvény idejére a nem motorizált közlekedés, a környezetvédelmi, közlekedésbiztonsági tájékoztatók és bemutatók, a kerékpáros és egyéb sportprogramok helyszínéül szolgál.
2002-ben az autómentes nap bővítéseként hirdették meg a közlekedési és környezetvédelmi civil szervezetek, az EU Környezetvédelmi Főigazgatósága támogatásával, az európai mobilitási hetet. Szeptember 16-ától 22-éig, egy héten át, a részt vevő önkormányzatok a fenntartható városi közlekedést helyezték a figyelem középpontjába. Ezt a célt szolgálták a hét tematikus rendezvényei, a tömegközlekedés, a kerékpározás, a gyaloglás, a sétálóutcák napjai, valamint a szeptember 22-ei autómentes nap. Ez a mobilitási hét lehetőséget nyújtott az önkormányzatoknak arra, hogy meglévő közlekedési politikájukat felülvizsgálják, szorosabb együttműködést alakítsanak ki a közlekedési szolgáltatókkal és a helyi, civil környezetvédő, kerékpáros szervezetekkel. A rendezvények további fontos célja: tudatosítani azokat a károkat, amelyeket a jelenlegi városi közlekedési trendek okoznak az épített és a zöld környezetben, valamint az életminőségben.
Magyarországon autómentes napot az idén 41 településen rendeznek, európai mobilitási hetet az autómentes nap megrendezésével együtt 7 magyar település rendez; illetve további 10 magyar település van, amelyek hivatalosan nem csatlakoztak, de lesz autómentes nap rendezvényük. Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy a magyar részvétel is meglehetősen jelentős ebben a kezdeményezésben.
A motorizáció, ezt mindannyian tudjuk, jelentős környezetszennyező tényező. Tudjuk, hogy a környezetszennyező ártalmakon túl számos olyan, közvetlenül az egyes emberre is káros hatást gyakorló, ha tetszik, eredménye van, mint például a zajhatás, s ezek mind az egyes emberre, mind pedig általában a környezetre vonatkoztatva gyakran visszafordíthatatlan folyamatokat indítanak el, vagy indítottak már el. A szakértők a kibontakozásra Európa-szerte ugyanazt a receptet ajánlják, az úgynevezett fenntartható városi mobilitás elérését, megcélzását, a tömegközlekedési eszközök fejlesztését, az egyéni járműhasználat összehangolását, a parkolási rendszer fejlesztését és az alternatív közlekedési módok támogatását.
Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere azt mondta az idei budapesti rendezvényen, hogy a fenntartható fejlődés érdekében változtatni kell a szokásainkon, és bizony lehet, hogy ez a legnehezebb, hiszen gyalogolni vagy kerékpározni, ez nagyon sokszor csak komoly szemléletváltozás eredményeként érhető el. Azonban aki megdöbben ezen a kijelentésen, az gondolja végig azt a számot, amely szerint vannak nagyvárosok, amelyeknek a légszennyezettsége az autómentes napokon (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) ötször-hatszor kevesebb, mint egyébként.
Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir