VARGA LÁSZLÓ

Full text search

VARGA LÁSZLÓ
VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszter Úr! Tisztelt Ház! „A vidék a fővárosból nézve az egész ország.” - így hívja a megyeszékhely a hozzá tartozó településeket, de még a kistérség apró városkája is a környező falvakat. Melyik vidékről beszél hát a mai kormányzat, amikor a sürgető tennivalókat, a felemelés kényszerét emlegeti? Az a vidék a mi figyelmünk kitüntetett helyén szereplő, amely a legkevésbé részesült a rendszerváltás pozitív hatásaiból, amelyet meg sem érintett a fejlődés, a piaci verseny, gazdagodó életünk, sőt mindennek csak negatív lecsapódásait érzékeli. Ez a vidék az, ahol téeszek szűntek meg, melléküzemágak, háztáji gazdaságok tűntek el egyik napról a másikra, ahol az idős emberek ellátása, az utazás, a veszteséges iskolák, a napi ellátás csak erőn felüli önkormányzati szerepvállalással tarthatók életben, aztán ha született is valami új, más a régiek helyett, az leginkább a falu népét hagyta érintetlenül. Magyarán, arra a vidékre összpontosítunk, ahol mindez koncentrálódik, halmozottan van jelen, s akiknek szószólója csak ritkán jut mikrofonhoz itt, a parlamentben is.
Mit lehet tenni? Tudunk-e érdemben változtatni sorsukon, amikor már ma is a jövő évi költségvetés takarékossági intézkedéseiről, alapozó gazdaságpolitikáról beszélünk? Tudunk! Ez a meggyőződés és eltökéltség vezette miniszterelnök urat is, amikor a nyár elején életre hívta testületünket. Országgyűlési képviselők, a leginkább érintett minisztériumok politikai államtitkárai, az agrárkamara elnöke szövetkeztek arra, hogy érzékelhető változásokat, valódi eredményeket hoznak az előrelépésre szomjazó vidéknek. Szándékaink valóra váltását vezető kormányzati munkatársak és az FVM-en belül kialakított titkárság segíti.
A kormányhatározat nagy szabadságfokot biztosítva körvonalazza feladatainkat: minisztériumok vidékpolitikai tevékenységének befolyásolása, intézkedések, jogalkotás kezdeményezése, költségvetési előirányzatok felhasználásának koordinálása, a falvak életével összefüggő intézményrendszer fejlesztésének inspirálása. Komoly várakozás áramlik felénk a mielőbb érzékelhető változásokért. Ezek döntően a gazdaság, a közlekedés, az ellátás helyzetével kapcsolatosak, s egy, a vidékért aggódó felelősségérzetet kérnek számon. A rendelkezésre álló források bővítése mellett a meglévő eszközök hatékonyabb, a közérzetre, a biztonságra jobb hatásfokkal történő felhasználását is kutatjuk. Példaként említem a kistelepülések, maholnap a teljes ország egyik legnagyobb kihívásának a magukra maradt idősek új évezredhez méltó ellátásának megszervezését. Ameddig csak lehet, az otthonápolásnak, aztán a jelenleginél intimebb, 25-50 fős, szülőföldhöz közeli intézményhálózat kialakításának feltételeit teremtjük meg úgy, hogy már 2006 végéig megszűnjön a sorban állás az ellátásra várók között.
A mezőgazdaság talpra állítása, az öntözés, az erdőtelepítés széles körű beindítása szükséges, de nem elegendő feltétele küldetésünk sikerének; logisztikai központok létesítése, a vidék elérhetőségének programjai szintén számíthatnak a támogatásunkra. Az eurofalu-program az esélyegyenlőség megteremtésével ad széles keretet a másodrendűség érzésének felszámolásához. Már a kidolgozás stádiumában van a legkisebbekkel is törődő pénzalap megteremtése, amely - a szolidaritás eszméjét is bekapcsolva - lehetővé teszi a pályázati siker megízlelését ezeken a településeken is.
Építünk a pozitív érzelmekre, a pozitív értékekre: a szülőföld, az összetartozás, a hagyományok, a lokálpatriotizmus lehet programunk összetartó ereje, megszemélyesítője. Persze, jól tudjuk mindannyian, hogy a tollfosztós, csűrdöngölős, egykor volt világ már nem feltámasztható, de működő példák bizonyítják, hogy egy-egy kistérségi kulturális szemlére, városkörnyéki sportversenyre hányan mozdulnak meg, s így egy felmenő rendszer kereteiben a népművészet, a hagyományok világa még jobb eséllyel dacolhatna globalizálódó világunk kihívásaival, az uniós feloldódás veszélyeivel. Másokat a vidék szépsége, erdőink romlatlansága, gyógyvizeink, a falusi természeti turizmus megannyi szépsége vonhat erőterünkbe, ezzel fokozva a falvak életképességét.
Tisztelt Ház! Az elkövetkezendő évtizedek, az uniós csatlakozás tehát nem leértékeli, nem devalválja falusi értékeinket, éppen ellenkezőleg: mint európai különlegességre, történelmi gyökerekre tekint rájuk. Így kezeljük, így tárjuk elő mi is értékeinket.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir