VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A Szocialista Párt napilapjának a címe találó, idézem: “Bizalomkereső szocialista hétvége”. Ez a cím tökéletesen leírja a kormány és a kormányzó pártok állapotát, azt, hogy az ígéreteikben bízó állampolgárok, a közalkalmazottak, a tanárok, a munkások, a nyugdíjasok, a sokgyermekes családok, azok, akik kedvezményes lakáshitelt vettek fel és az üzleti élet szereplői, bizalmukat megvonva egyre nagyobb számban fordulnak el a kormánytól és a kormányzó pártoktól.
Mik az okai ennek a kemény kritikának? Ha már a kormány nem volt hajlandó az önbírálatra, a hibák és a téves döntések feltárására, akkor azt hiszem, ezt a mindenkori ellenzéknek még erőteljesebben kell megtenni annak érdekében, hogy az ország jelenlegi irányítói esküjüket betartva, valóban vezessék az országot.
A drámaian fokozódó bizalomvesztést a súlyos szakmapolitikai hibák mellett az őszintétlen tájékoztatás is eredményezte. Üdítő kivételként hadd idézzem Kuncze Gábort, aki szeptember 6-án azt nyilatkozza az egyik napilapnak, idézem szó szerint: “A száznapos programnak meg kell fizetni az árát. A kormánynak ennek figyelembevételével kellett volna politizálnia.” Ez egy őszinte szó.
Medgyessy Péter is szombati interjújában végre bevallotta, igaz, még nem a magyar választóknak, csak a Frankfurter Allgemeine Zeitung olvasóinak, idézem őt is szó szerint: “Bizonyára hiba volt, hogy nem változtattunk a retorikánkon, és nem készítettük fel a lakosságot már hamarabb a szükséges megszorításokra.”
Nos, tisztelt hölgyeim és uraim, lássuk ezek után a tényeket, azt, amivel ma egy magyar vállalkozónak vagy egy átlagpolgárnak szembe kell néznie. Tegyük fel a kérdést: könnyebb lesz-e jövőre egy kis-, közép vagy éppen nagyvállalkozónak?
A válasz egyértelműen nem, ha megnézzük az alábbi tételeket. A kormány 2 százalékos társaságiadó-csökkentésről döntött, ez véleményünk szerint is jó irányt jelöl ki, bár lényegében ez egy vállalkozó számára, egy cég számára nehezen észrevehető mértéket jelent. Jövőre 5 milliárd forint feletti vagy az elmaradott térségekben 1,5 milliárd forint feletti beruházás esetén kapnak adókedvezményt, ám nyugodtan megkérdezhetjük bármelyik kis- vagy közepes vállalkozót, hogy készül-e a jövőben 1,5 milliárdos beruházásra egy-egy régióban, nem hiszem, hogy a válasz igazán igen lenne, és ez a kis- és középvállalkozásokon segítene.
A kormány döntött a cégautók adójának duplájára emeléséről, a súlyadó 20 százalékos növeléséről, döntött arról, hogy a rehabilitációs hozzájárulás a jelenlegi 37 300 forint/főről 132 300 forintra nő, azaz több mint 3,5-szeresével fog növekedni. A cégbejegyzési illeték fix összegű lesz, a cég formájától, alaptőkéjétől függően akár négyszeresével is emelkedhet ez az összeg, és ezek mellé a vállalkozók kapnak még új adókat: az innovációs járulékból 24 milliárd forintot remél a kormány, az új ökoadóból 11 milliárd forintot és az előbb említett cégautók adójából is 13 milliárd forinttal többre számít a kormány a következő esztendőben.
Ez nyilván nem segíti a vállalkozásaink működését. Nem járnak azonban jobban ennél a nyugdíjasok vagy éppen a magánszemélyek sem. Az általános forgalmi adó emelése elsősorban a nyugdíjas háztartásokat érinti nagyon érzékenyen, hiszen tudjuk jól, hogy a fűtésre, energiára, élelmiszerre, a gyógyszerárakra egy nyugdíjas háztartásnak kell a legtöbbet kifizetnie. A számítások szerint egyhavi nyugdíjat vesz vissza a kormány ezekkel az adóemelésekkel a nyugdíjasoktól.
Nézzük azonban a legnagyobb veszteseket, a gyermekes családokat és a lakásépítőket vagy éppen lakásvásárlókat. Az átlagos lakáshitel összege 4 millió forint, amit a polgárok többsége használt lakás vásárlására vett fel 15 éves futamidővel. Idézek egy napilapot, ha már az ellenzéki állításoknak nem hisznek a tisztelt kormány tagjai. A 4 millió forintos, 15 éves futamidejű hitel havi törlesztőrészlete 35 579 forint. Így az éves törlesztőrészlet 426 948 forint. Eddig a következő évi adóbevalláskor visszajárt ennek 40 százaléka, de legfeljebb 240 ezer forint az adókedvezmény alapján. A vásárló tehát adott esetben - ebből a példából kiindulva - visszaigényelhetett 170 779 forintot, azaz az előző kormány intézkedése havi 14 ezer forinttal segítette a lakásépítőket. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Most ezzel ellentétben elveszik ez a pénz, hiszen csökken az adókedvezmény mértéke, a 15 évre számolva 2 millió forintot vesz vissza a lakásépítőktől ez a kormány. Nem hisszük tehát, hogy ez lenne a cél, a lakásépítések leállítása és a kedvezmények teljes mértékű megszüntetése.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir