GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA gazdasági és közlekedési minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Képviselő Úr! A vasút reformja kapcsán kétirányú feladatot kell megoldanunk: először is, a MÁV-ot versenyképessé kell tenni, és biztosítani kell egy liberalizált vasúthálózat esetén a fővonalak esetében a versenyképességét más európai vasúti szolgáltatókkal szemben, másrészt megoldást kell találnunk arra is, hogy a mellékvonalakon egy profitorientált MÁV maradjon a szolgáltató, vagy pedig regionális, nonprofit vasúti társaságok lássák el ezt a szolgáltatást.
A mellékvonalak sajátos környezetben és feltételek mellett, nem piaci alapon és többnyire veszteségesen működnek. A 7800 kilométeres vasúti hálózat körülbelül 38 százalékát kitevő, 3000 kilométer hosszúságú mellékvonalakon az összes személyforgalom 10 százaléka bonyolódik, az áruszállítás pedig elenyésző mértékű. Mégsem az a szándékunk, hogy felszámoljuk ezeket a vonalakat, hanem szeretnénk a legjobb európai minták alapján, funkcióbővüléssel megvalósítani ezeknek a fenntartását. Ennek a lényege, hogy egy korábbi, XIX. századi vasúti technológiához igazodó infrastrukturális létesítményrendszert úgy kell a helyi közösségeknek újra birtokba venni, hogy különböző szociális, állami, közösségi vagy helyi üzleti funkciókkal bővítve tudják működtetni.
(16.10)
Úgy gondoljuk, hogy ez a páratlanul értékes vidéki hálózat a helyi területfejlesztés motorja is lehet, ha újraértelmezzük azt a nemzetintegráló szerepet, amelyet a reformkorban kivívott magának, nevezetesen, hogy ez volt a település kapuja. Ilyen vasúti regionális társaságokat tervezünk ott is megalakítani, amiről a képviselő úr beszélt.
Másrészt természetesen nem kívánjuk az önkormányzatok nyakába zúdítani ennek az anyagi terheit, hanem a különböző konstrukcióban a vasutat megillető támogatásokat - termelési támogatás, fogyasztóiár-kiegészítés, illetve pályázatok által elnyerhető pénzeket - az önkormányzatok pályázhatnák, akik működtetik ezeket a rendszereket, és mint megrendelő (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) lépnének fel.
Köszönöm szépen a figyelmet.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir