PÁNCZÉL KÁROLY

Full text search

PÁNCZÉL KÁROLY
PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Droginformációs lapok címmel az önök által vezetett minisztérium minden középiskolába egy kiadványt küldött a diákoknak. Igazgatók jelezték a felháborodásukat, hogy tárgyilagos és pedagógiailag szakszerű tájékoztatás helyett a minisztérium a drogfogyasztás kiskátéjával környékezi meg a diákokat. Úgy látják, ez a kiadvány minden diákot potenciális drogfogyasztónak tekint, akinek nem árt, ha van egy kis információs füzet a zsebében, világossá téve azt, jó, ha nálad van, ki tudja, mikor támad kedved egy kis fűre, mikor kapnak el a rendőrök, akkor meg csak felütöd, és megnézed a büntetési tételt meg a jogaidat, és tudhatod: a tanár nem fecseghet.
Mi áll ebben a zsebkönyvben? A diákok pontos információt kaphatnak arról, mekkora az a drogmennyiség, amely esetében a törvény még lehetővé teszi a büntetés elkerülését. Egyszerűbben fogalmazva: hány darab ecstasy tablettát, hány gramm kokaint vagy heroint tarthat valaki magánál, illetve mire kell ügyelnie annak, aki marihuána termesztésére adja a fejét.
A diákok megtudhatják azt is, mihez van joga a velük szemben fellépő rendőrnek. Az Oktatási Minisztérium szerint jó, ha tudják, a rendőr nem kényszerítheti őket vizeletadásra, és segítségképpen elárulják azt is: a nagy mennyiségű folyadékfogyasztás gyorsítja a drogok szervezetből való kiürülését.
(14.20)
A pedagógusi titoktartási kötelezettség kapcsán a minisztériumnak nincs más üzenete, mint az, hogy a droggal visszaélők szabadon lélegezhetnek az iskolában. A pedagógus nem tehet feljelentést, nem tanúskodhat, mert a hallgatás foglya.
Tisztelt Államtitkár Úr! Úgy tűnik, hogy ön és a kormány, amelynek ön a tagja, fontosabbnak tartja a drogfogyasztók, mint a droggal kapcsolatba kerülni sem akaró fiatalok védelmét. Önök a tűcsere-automaták üzembe helyezésére és a körültekintő drogfogyasztás és -terjesztés kvázi veszélytelenségére hívják fel a figyelmet, egy nyilván sok-sok millió forintba kerülő kiadványban - eközben a megelőzésről, a prevencióról hallani sem lehet.
Kérdéseim a következők: miért tekintik önök valamennyi magyar diákot potenciális drogfogyasztónak? Valóban azt gondolja, hogy a megelőzés helyett arra kell a hangsúlyt helyezni, hogy a körültekintő drogozáshoz adjon tanácsokat az Oktatási Minisztérium? Ön szerint erkölcsileg, pedagógiailag elfogadható-e a probléma tárgyalása a kiadványban: “ezek a büntetési tételek; ha bajba kerülnél, így úszhatod meg a legolcsóbban; kitől mire számíthatsz, jóra-rosszra egy rendőrségi, bírósági eljárás kapcsán?”.
A kiadvány, államtitkár úr, 20 oldalas. Ennek alig a fele szöveg, a többi fotó. Kik és mennyiért (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.) készítették ezt a kiadványt? Ebből a pénzből hány drogkoordinátor képzését lehetett volna elvégezni?
Köszönöm a türelmüket, kérem államtitkár úr válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir