PICHLER IMRE

Full text search

PICHLER IMRE
PICHLER IMRE (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Több szempontból is lehangoló képet fest a magyar fiatalok egészségi állapotáról és életmódjáról a gyermek-, ifjúsági és sportminiszter által készített jelentés. Évről évre riasztóan növekszik azoknak a gyermekeknek a száma, akiknél csont-, izom-, illetve kötőszövet-elváltozást mutat ki az iskolai szűrővizsgálat - derül ki a GYISM által összeállított jelentésből.
A dokumentum készítői szerint a romló adatok elsősorban mozgásszegény életmódra vezethetők vissza: a 11-17 éves diákok több mint harmada nem sportol eleget. A testnevelő tanárok szerint a szavak szintjén jól állunk, folyamatosan beszélünk a mindennapos testnevelésről és arról, hogy első az egészség, ezzel szemben idén már csak heti két kötelező testnevelésóra van a középiskolákban.
Megdöbbentő adatokkal szolgál a szenvedélybetegségekkel kapcsolatban is a jelentés: a 11 éves gyerekek közel ötöde kipróbálta már a dohányzást, a 17 éveseknek pedig már 80 százaléka rágyújtott egyszer életében.
Hasonlóképpen aggasztók az alkohol kipróbálására vonatkozó adatok: 17 éves korára szinte már mindenki ivott egy-két kortynál több szeszes italt. A fiúk közel 64, míg a lányok 44 százaléka ekkor már több részegséget is maga mögött tudhat - sajnos.
Kicsit későbbre, 14-15 éves korra tehető az első kábítószer-fogyasztás. A leggyakrabban használt szerek a marihuána és a hasis. A 11-17 évesek drogfogyasztását vizsgáló felmérés szerint ezt a könnyű drogot már minden ötödik tanuló kipróbálta.
Kérdezem az államtitkár urat, hogy az ifjúság helyzetével, romló egészségi állapotával kapcsolatban a jövőben milyen kormányzati intézkedésekre számíthatunk.
Köszönöm. (Szórványos taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir