DR. VOJNIK MÁRIA

Full text search

DR. VOJNIK MÁRIA
DR. VOJNIK MÁRIA egészségügyi, szociális és családügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném megköszönni a kérdését, amely ráirányítja a figyelmet a betegek jogaira, az emberi bánásmód kötelezettségére.
(16.00)
Szeretném azonban elmondani, hogy a hálós ágyak kapcsán az ön által említett regionális jogvédő szervezet egy több évvel ezelőtt, magyarországi elmeszociális otthonokban végzett vizsgálat alapján jelentette meg a jelentését, és határozottan állíthatom, hogy semmiképp nem a jelen helyzetet tükrözik az abban foglalt megállapítások.
Emlékeztetni szeretném a képviselő urat is és mindannyiunkat, hogy az 1997-ben elfogadott egészségügyi törvény először rendelkezik a betegek jogairól egy teljes fejezetben, köztük a pszichiátriai betegek ellátásával kapcsolatos jogszabályokra, különös tekintettel az emberi méltóság és alapvető jogok védelmére egy külön fejezetet szentel.
Ami az intézkedéssorozatot illeti, annak a célja az intézményi körülmények javítása, a szakképzett, empatikus személyzet, nagyobb létszámú ápolószemélyzet biztosítása. Ma már szokványos dolog, hogy a pszichiátriai osztályok nyitott osztályként működnek. Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium az országos tiszti főorvos segítségével egy hosszabb időszakra kiterjedő, széles körű ellenőrzés-sorozatot kezdeményezett, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium bevonásával. Annak a vizsgálatnak az kell hogy az eredménye legyen, hogy intézkedéseink eredményeképpen a hálós ágy alkalmazása véglegesen megszűnjön. A szakmai minimumfeltételek kialakítása ugyancsak egy lépés lesz ennek az eredményes intézkedéssorozatnak a meghozásában, és szeretném biztosítani önöket arról, hogy a pszichiátriai betegek emberi jogai semmiben nem különbözhetnek az általános emberi jogoktól.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir