VÍGH ILONA

Full text search

VÍGH ILONA
VÍGH ILONA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Miniszterelnök Úr! Önök a választási kampányukban ingyenes gyógyszert ígértek. Ebben az esztendőben ötödik alkalommal kerül sor gyógyszeráremelésre. Október 1-jétől ugyan 8,7 százalékkal emelkednek a gyógyszerárak, de tudjuk, hogy vannak olyanok, melyeknek 30-40 százalékkal emelkedik az ára. Önök ingyenes tankönyveket ígértek, és nem utolsósorban, miniszterelnök úr, ön személyes felelősséget vállalt arra, hogy a rendkívül alacsony nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok úgynevezett méltányossági nyugdíjemelésben részesülnek.
Ma Magyarországon mindazok, akiknek a nyugdíja nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét, azaz a 43 600 forintot, jogosultak az emelésre, melynek összege 2000 és 5000 forint közötti lehet. A nyugdíjfolyósító intézet adatai azt bizonyítják, hogy közel 850 ezer kérelem érkezett be az intézetekhez. Már az elmúlt esztendő adatainak ismeretében is siralmasnak mondható a méltányossági nyugdíjemelések esetében a pozitív döntések száma. 2003. június 30-áig a kérelmezők mindössze 6,9 százaléka részesedett a méltányossági nyugdíjemelésből átlagosan 2300 forintban. Békés megyében, ahol köztudottan alacsonyak az átlagos nyugellátások, ez az összeg a január 1-jei emelés után is mindössze 45 650 forint; megjegyzem, hogy megyén belül választókörzetemben, Szeghalom és térségében mindössze 32-35 ezer forint közötti. Önök az élethelyzet mérlegelése alapján több ezer elutasító döntést hoztak, ahol a kérelmező a jogszabályi feltételeknek ugyan megfelelt, de a rendelkezésre álló keret behatárolta a teljesítés lehetőségét. A szociális helyzet mérlegelése alapján történő elutasítás tényét, annak indoklását rendkívül nehezen fogadták a nyugdíjasok, és nemegyszer panaszlevelek formájában is hangot adtak véleményüknek.
Miniszterelnök úr, tudja-e ön, hogy az öregségi nyugellátások januári emelés utáni átlaga sem éri el az 50 700 forintot, és nem gondolja-e, hogy a méltányossági nyugdíj (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) odaítélésének jelenlegi rendszere méltánytalan a nyugdíjasokkal szemben? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir