PÜSKI ANDRÁS

Full text search

PÜSKI ANDRÁS
PÜSKI ANDRÁS (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, ahogy az előttem felszólalók többsége elmondta, az előttünk fekvő törvényjavaslat jelentős kapcsolatban áll a magyar gazdasággal és a gazdaság jelenlegi helyzetével. Ennek kapcsán meg kell állapítanunk, hogy a polgári kormány egy teljesen világos célok szerint emelkedő Magyarországot adott át 2002 közepén az MSZP-SZDSZ-koalíciónak, amely ezt egy koncepciótlan, sodródó társadalom- és gazdaságpolitika irányába vitte tovább.
Ma a magyar gazdaság egyre súlyosbodó egyensúlyi zavarokkal küzd. Az ország vezetése a gazdaságpolitikájában is letért a normális útról, hiszen először a nemzetgazdaság fejlődésének, versenyképességének feltételeit kell biztosítani, csak ezzel párhuzamosan, ennek függvényében van mód az elosztás rendszeres emelésére. Ez a választások óta fordítva történik. 2003-ban a kormány felelőtlen, hangulatjavító költekezése következtében az állami beruházások, ezen belül különösen az infrastrukturális beruházások visszaestek, az önkormányzatoknál a bérek és a dologi kiadások fedezetét sem biztosították, így a fejlesztéseket itt is vissza kellett fogni. Nem segítette a kormány a nemzeti közepes és nagyvállalkozásokat, -vállalatokat, a kis- és mikrovállalkozások magukra vannak hagyva, nincs megfelelő koncepció a megváltozott feltételek mellett a külföldi működő tőke megtartására, beáramlásának erősítésére. Ez különösen nagy hiba, mert az Európai Unióhoz való csatlakozást megelőző esztendőt ki kellett volna használni a magyar gazdaság versenyképességének javítására. A sikeres uniós csatlakozás minimális feltétele a nemzeti vállalkozások megerősödése, jobb tőkeellátottságuk biztosítása. Fontos, hogy képesek legyünk igénybe venni minden olyan eszközt, mellyel a magyar vállalatokat és piacainkat eurokonform módon védeni tudjuk.
Az előttünk fekvő törvényjavaslat, amely a létrehozandó kutatási és technológiai innovációs alapról szól, a gazdasági élet egyik rendkívül fontos területét érinti. A kutatás és fejlesztés elengedhetetlen annak érdekében, hogy az ország versenyképességének és fenntartható fejlődésének az új ismereteken és azok alkalmazásán alapuló erősítése megtörténhessen. A XXI. század környezeti jellemzői: a globalizáció, a tudásalapú és reálidős társadalom kialakulása, erősödő vevő- és minőségorientáltság, az értékteremtés új módszereinek terjesztése, a verseny változó módszerei. Ebben a környezetben kell a magyar nemzetgazdaságnak helytállnia, erősödnie, versenyképesnek lennie. Nyilvánvaló, hogy ilyen körülmények között először meg kell szerezni, fejleszteni kell a tudást, az innovációs képességet, alaposan meg kell ismerni a világot, a korunkat meghatározó globalizáció kérdéseit, de különösen azt a szövetséget, az Európai Uniót, melynek kereteiben a nemzet jövőjéről gondolkodunk. Tehát mindenekelőtt fokozni kell a beruházást az emberi tőkébe, hiszen tudjuk, hogy a tudás az egyetlen olyan termelési tényező, melynek hozadéka nem csökken. Különösen fontos ez a terület a jövő évi európai uniós csatlakozásunk előtt.
Az Európai Unió lisszaboni, majd barcelonai csúcsértekezletén megfogalmazott célkitűzése szerint ahhoz, hogy az Unió a világ legversenyképesebb gazdaságává váljon, szükséges, hogy a tagországok K+F ráfordításainak bruttó hazai termékhez viszonyított aránya átlagosan 3 százalékra növekedjék. Ezzel ellentétben Magyarországon 1993 óta ezen ráfordítások GDP-hez viszonyított aránya jóval az 1 százalék alatt marad. Sajnos, a 2003. évi költségvetésből is kimaradtak a központi műszaki fejlesztési források, ennek következtében új pályázatokat nem írtak ki, az elmúlt időszakban az áthúzódó projektek lefaragása, az azokra vonatkozó kifizetések késleltetése folyt. A kormány adópolitikája kedvezőtlenül befolyásolta a vállalkozások különben is szerény volumenű K+F tevékenységének bővítését.
A Magyar Demokrata Fórum kiemelten fontosnak tartja a hazai gazdasági szférában a kutatás és fejlesztés szerepének növelését, előtérbe helyezését. Az oktatás, a kutatás és a fejlesztés területén a Magyar Demokrata Fórum az állami ráfordítások növelését kívánja elérni, fontosnak tartjuk, hogy ezek a ráfordítások elérjék a bruttó hazai össztermék közel 1,9-2,1 százalékát.
(16.40)
Mindezek miatt nagyon fontos az előttünk fekvő törvénytervezet, mégis úgy érezzük, meg kell említeni ezzel kapcsolatos aggályainkat is. Mindenekelőtt a Magyar Demokrata Fórum nem tartja elfogadhatónak, hogy újabb adó jellegű elvonással sújtsuk a hazai vállalkozási élet résztvevőit. Fontos feladatunk, hogy vigyázzunk arra, hogy az a vállalkozói szféra, mely megtermeli a nemzeti össztermék jelentős részét, milyen adótehernek van kitéve. Köztudott, hogy a magyar vállalatok így is túl vannak adóztatva, európai uniós szinten is az élen járunk az elvonások és a terhek tekintetében. Most, amikor a kormány azt hangsúlyozza - még ha az intézkedések nem is ezt bizonyítják -, hogy csökkenti a vállalkozók terheit, nem célszerű új terhet kivetni. Minden egyes elem, amit nevezhetünk adónak, járuléknak, bárminek, a vállalatok terheit növeli. Elég, ha megemlítek néhányat az újabbak közül: az áfakulcsok emelése, a jövedéki adók emelése, az osztalékadó, a cégautóadó, az új adóformák: az ökoadó és az energiaadó - azt hiszem, hogy mindezek jelentős mértékben sújtják a vállalatokat. Úgy érezzük, hogy kapkodást lehet megfigyelni a kormányzati tevékenységben és a törvényalkotásban.
Aggályosnak tartjuk, hogy az alap működtetéséhez egy új hivatal felállítását tervezik. Az új intézmény létrehozása további jelentős költségeket jelent, melyet szintén az adófizetők és a vállalkozók pénzéből fedezne az ország vezetése. A hivatalos statisztikai adatok szerint az utóbbi egy évben Magyarországon így is közel 4,5 százalékkal nőtt az állami alkalmazottak száma, miközben csökken az üzleti szférában foglalkoztatottak létszáma.
Indokolatlan az is, hogy egy alapvetően a gazdaság versenyképességének javítását célzó alap rendelkezési joga az Oktatási Minisztériumhoz kerül. Igaz, hogy a kutatás-fejlesztés területén nagy jelentőséggel bírnak a felsőoktatási intézmények is, de ez egy tipikusan olyan jellegű alap, mely forrását részben a vállalkozásoktól vonnák el, és ők részesülhetnek a támogatásban is.
Mindenképpen ki kell emelnünk, hogy az alap létrehozása tovább növeli az állam újraelosztó szerepét, mely így is elég nagy mértékű. Az elosztáshoz kapcsolódik másik két probléma is. Az egyik: az alap felhasználásában, a pénzeszközök hasznosulásának folyamatos nyomon követésében és értékelésében kiemelt szerep jut a Kutatási és Technológiai Innovációs Tanácsnak. A tanács összetételét fontos lenne pontosítani, meg kellene határozni, hogy ebben milyen számban jelennek meg a kormány, az ellenzék, a gazdaság és a tudomány reprezentánsai. A másik probléma, hogy mint minden esetben, itt is fennáll az a veszély, hogy szűk csoportok érvényesíteni fogják az elosztás során érdekérvényesítő képességeiket.
Mindezt tehát összefoglalva, a Magyar Demokrata Fórum természetesen rendkívül fontosnak tartja a kutatás és fejlesztés támogatását, de véleményünk szerint nem helyes most újabb teherrel sújtani a már így is túlzottan leterhelt hazai vállalkozásokat. Ha a kormánynak is fontos ezen szektor fejlesztése és támogatása, úgy gondoljuk, hogy a költségvetésben lehetősége van ennek kifejezésére.
A Magyar Demokrata Fórum tehát az elmondottak miatt a szavazás során tartózkodni fog. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir