SÁGI JÓZSEF

Full text search

SÁGI JÓZSEF
SÁGI JÓZSEF (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! Furcsa, hogy az Oktatási Minisztérium előterjesztésében egy gazdasági, adóügyi szaktörvényt tárgyalunk, és talán éppen ezért van az, hogy a parlament most nem a késő éjszakába nyúló órákban tárgyalja ezt a törvényt, hanem délután, mert sajnos az elmúlt időszakban megesett, hogy az oktatási törvényeket tíz órakor, éjfélkor, sőt hajnalban tárgyaltunk. Azt viszont megjegyzem a rádióhallgatóknak, akik mazochisták, és hallgatják ezt a műsort, nem látják viszont, hogy jelen pillanatban a teremben több mint kétszer annyi ellenzéki képviselő van, mint ahány kormánypárti képviselő. Mi ennek a törvénynek még így is nagyobb jelentőséget tulajdonítunk, mint ők kormányon. (Szabados Tamás: Helyes.) Helyes - mondja államtitkár úr; én is azt mondom, hogy így helyes. A mi hozzászólásaink szakszerűek, pontosak, ütőek és kellően hatásosak is lesznek. Ha tehát megfogalmazzuk a kritikánkat, a véleményünket, az nem annak szól, hogy lebecsüljük a törvénykezést, a törvényt, hanem építő jelleggel próbálunk hozzászólni, és támogatni próbáljuk ezeket jobbító javaslatainkkal.
Úgy gondoljuk, hogy a kutatási és technológiai innovációs alap létrehozása fontos, és rendkívül pozitív mozzanata lehetne a hazai erőfeszítéseknek. Mi az oktatási bizottság ülésén ezt a véleményünket elmondtuk, és ezért támogattuk is az előterjesztést, de azokkal a fenntartásokkal, amelyeket én most mindjárt fogok mondani. Mi kérdéseket tettünk fel, hogy miért így, miért nem lehetne kicsikét másképpen.
Úgy gondoljuk, hogy mivel egy innovációs alap létrehozásának a gondolata már az elmúlt ciklusban is felvetődött, sőt az előtt is felvetődött, nem lenne helyes részünkről ezt most eleve elvetni. Tehát én magam személy szerint ezt a javaslatot támogatni fogom, különösen akkor, ha - még egyszer mondom - a kormány is támogatja a módosító indítványainkat. Aggályainkat Sümeghy Csaba képviselőtársam szakszerű hozzászólásában megfogalmazta, aki a gazdaság versenyképességének csökkenéséről beszélt. Igen, ez a legfontosabb aggályunk. Egy ilyen adó sújtotta időszakban ez bizony komoly gondokkal járhat a vállalkozók számára, hogy hogyan tudják kifizetni ezt a még kicsi összegűnek tűnő adót is.
Kérem, engedjék meg, hogy megosszam önökkel néhány hónappal ezelőtt külföldön szerzett tapasztalataimat. Amerikai üzletemberek és befektetők úgy beszéltek Magyarországról, hogy itt, a térségben Magyarországon a legkedvezőbbek a lehetőségek a kutatás-fejlesztési támogatások elérésére, itt a legjobb a befektetésösztönzés - értve ez alatt az elmúlt négy év politikáját -, viszonylag jó az infrastruktúra a többi országhoz képest, jól képzett munkaerővel rendelkezünk, és az utóbbi 5-6 évben viszonylag sok zöldmezős beruházás valósult meg. Ők is így fogalmazták meg, hogy a Széchenyi-terv célul tűzve ki a kis- és középvállalkozások támogatását, jó úton haladt. Azt is tudom, hogy ez a mostani törvény voltaképpen ezt a célt szolgálná. Ezzel önmagában tehát gondunk nincsen. Úgy gondolom, hogy a kínálatorientált rendszerről keresletorientált rendszerre való áttérés önmagában is üdvözlendő, hiszen a gazdasági eredményességet kell preferálni. Ezért is támogattuk a szándékot és a filozófiát.
De például kérdésként kell feltennünk azt, amit a bizottsági ülésen is feltettünk, hogy vajon a mikrovállalkozók kiemelése ebből a körből, amely ugyan indokolt, miért nem jár együtt a kis- és középvállalkozói kör adóarányának csökkentésével. Mi ezért majd módosító indítványokat fogunk benyújtani, hogy nehogy már a nagy cégek, a nagy gazdasági vállalkozások, egy 500 fős cég ugyanakkora adót fizessen, mint egy 20-30 főt foglalkoztató cég. A 3. és 14. §-okban erről van szó egyébként.
(17.00)
Magasnak tartjuk a járulék induló mértékét, ezt érdemes szerintünk a felére süllyeszteni, kicsit lecsökkenteni. Aztán én kérdésként vetettem fel, és most sem értem, hogy a magyarországi telephellyel rendelkező, külföldi székhelyű cégek vajon miért nem fizetnek. Erre az oktatási bizottságban persze kaptam választ, és el kell ismernem, hogy a válasz jogos is volt, de a kérdésem továbbra is megvan, hogy ezek a nagy forgalmú cégek vajon miért mentesülnek az adóbefizetés alól. Ők lennének az igazi nagy befizetők.
Aztán ilyen kérdés az is, amire nem kaptam még pontos választ, hogy miért akarják a törvényben létrehozandó új tanácsot, a kutatási és technológiai innovációs tanácsot ennyire megerősíteni, és szinte bebetonozni az oda delegált személyeket. Tiszteletben tartjuk a miniszter jogát, csak azért az a kérésünk, hogy lehetőség szerint ez a delegálás ne történjen meg a kormányváltáson átnyúlóan. A leendő polgári kormány szeretné magának a jogot vindikálni, amelyik majd 2006-ban jön újból, hogy esetleg önmaga is befolyásolhassa az így befolyó pénzeket.
Nagy pénzekről van szó, bár konkrét összegről nincs említés, de úgy számoltunk, hogy 120-150 milliárd forintos összeg folyik be ebbe az alapba. Ez a hatalmas pénz egyébként érdekes módon kerül elosztásra. Van egy 5 százalékos, pályázat nélkül elosztható kerete ennek a hatalmas összegnek, ami a számítások szerint 7,5 milliárd forint. 7,5 milliárd forintot elosztogatni esetleg barátoknak, ismerősöknek, sok, enyhén szólva sok. Ennek a mértékét is érdemes lenne csökkenteni, megfontolásra javasoljuk ezt is.
Aztán van egy személyes problémám is, ami régiós probléma - az Oktatási Minisztérium képviselői egyébként a bizottsági ülésen ezzel egyetértettek. A Nyugat-Dunántúl hagyományosan jó befizető. Mind a három nyugat-dunántúli megye, Győr-Sopron, Vas és Zala megye gazdag megye, magas GDP-vel rendelkező megye, ugyanakkor viszonylag kevés egyetemi kutatóhelye van. Abban a pillanatban, hogy befizetjük az adóinkat, megsarcoljuk a vállalkozóinkat, ez a pénz elfolyik azokra a kutatóhelyekre, mondjuk, Kelet-Magyarországra vagy Dél-Magyarországra, ahonnan ez a pénz elvileg kisebb arányban folyik be. Ennek az egyensúlynak a megteremtése is meg kellene hogy legyen a törvényben, de nincs benne. Világos, hogy ezt is valahogyan orvosolni kellene.
Aztán kérdés az is, hogy kiket lehet támogatni ebből az alapból. A szándék valószínűleg az, hogy mindenkit lehessen támogatni, még azokat is, akik nem fizetnek be, tehát a mikrovállalkozókat is. Erre Horváth János képviselőtársam utalt, hogy milyen kis teamekben hoznak létre egészen zseniális munkákat, de jó lenne, ha a törvény szövege konkrétan utalna arra, hogy bármilyen gazdasági társaság részesülhet ebből az alapból, ha pályázatot ad be, és sikeres a pályázata.
Az viszont megint csak nem egyértelmű, hogy egyetemek, főiskolák és kutatóintézetek hogyan igényelhetnek, és hogyan kaphatnak támogatást az alapból, mert tételesen ez sincs benne a szövegben, csak utalásszerűen van benne, hogy ilyen tudásközpontok, vagy -bázisok szerezhetnek támogatást.
És lenne egy utolsó megjegyzésem, amivel be is fejezném a hozzászólásomat: én nem vagyok annyira optimista, mint a miniszter úr az expozéjában megtette. Ha jól emlékszem, azt mondta, hogy ebből az alapból jövőre már igen jelentős beruházások indulhatnak el, igen jelentős K+F-ösztönző kampuszokba történő betelepüléseket lehet majd könnyíteni. Nem pontosan idéztem a miniszter urat, ezért elnézést kérek, de úgy érzem, hogy ebből az alapból igazából csak a jövő év legutolsó szakaszában, utolsó negyedévében lehet pénzekre számítani. Ne kergessünk hiú ábrándokat, ez nem fog megtörténni 2005-nél hamarabb, persze akkor is jó lenne, ha megtörténne, csak így nem érdemes nekiindulni.
Mindent egybevetve tehát még egyszer: a személyes álláspontom az, hogy támogatom, fenntartásokkal támogatom a javaslatot, komoly fenntartásaim vannak a javaslattal szemben, de támogatom - elvárom a kormánytól, hogy ezeket respektálja.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir