DR. JÁNOSI GYÖRGY

Full text search

DR. JÁNOSI GYÖRGY
DR. JÁNOSI GYÖRGY (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Elöljáróban szeretném rögtön leszögezni: a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselőcsoportja támogatja a törvényjavaslat elfogadását. Álláspontunk kialakításában négy ok játszott közre.
Először: a globalizáció időszakában, a 21. században egy új korszakot él a világ. Nevezhetjük ezt az információs társadalom, a tudás alapú társadalom, az egész életen át tartó tanulás időszakának. Hihetetlenül felgyorsult az információk cserélődése, hihetetlenül megnőtt a tudás szerepe a társadalomban, és mindez nemcsak az oktatás terén ró ránk alapvető kötelezettségeket, a gazdaság szempontjából is döntő jelentőségű a tudás, a tudományosság, a tudományos kutatás és fejlesztés egész kiterjedt rendszere. Hihetetlenül éles gazdasági verseny folyik Európában, a világban. Míg régen ebben döntő szerepet játszott a nyersanyagkészlet, a gazdaságföldrajzi adottságok rendszere, a munkaerő képzettsége, mára hihetetlenül megnőtt a tudományos-technológiai fejlesztés iránti fogékonyság ebből a szempontból. Így azt gondolom, érdemes egy ilyen ünnepnappal fölhívni a kutatás, a fejlesztés, az innováció egész rendszerére a társadalom figyelmét.
A másik ok a közelgő európai uniós csatlakozásunkkal áll összefüggésben. Eddig jobbára arról szólt a politikai beszélgetések sora, hogy mit kaphat Magyarország az Európai Uniótól. Lehet ezt pénzben mérni, lehet ezt az európai politikai kultúra megerősödésével mérni, sok mindennel. De kevesebb szó esett eddig arról, hogy mi magunk is gazdagítjuk az Európai Uniót. Általunk gyarapszik az Európai Unió is, mert olyan értékeket viszünk oda, amelyek valóban gazdagítják Európát, és ebben döntő jelentősége van a magyar kultúrának, a magyar művészet teljesítményeinek, és döntő szerepe van a magyar tudományos élet teljesítményének, amely eddig is világhírű volt, és Európa-szerte méltán megbecsülésnek örvendett. Így ez az ünnepnap az európai uniós csatlakozáshoz közeledve talán egy kicsit a nemzeti önbecsülés napja is lehet majd.
A harmadik ok a történelmi emlékezet. Fontos a történelmi emlékezet valamennyiünk életében, és valóban, szó esett itt gróf Széchenyi István tettéről, nemes felajánlásáról, szó esett a Bolyai-féle új geometria megalapozásáról, ami mind-mind november 3-ához kötődik, és új elemrendszerrel gazdagította a világ tudományát. De érdemes ebben az összefüggésben arra is fölhívni a figyelmet: szükség van valóban a mecénásokra. Sokat beszélünk a köztársaság eszméjéről mostanában, de ebben benne van a társadalmi szolidaritás is, az, hogy a vagyonosabbak segítsék a felzárkóztatásra szorulókat, benne van az is, hogy a jobb jövedelműek segítsék azokat a társadalmi területeket, ahol az állam ma még kevesebb támogatást tud nyújtani. Akkor, amikor Széchenyiről, Bolyairól beszélünk, érdemes szót ejtenünk azokról is, akik ma a gazdasági élet szereplőiként már felismerték: támogatni kell a magyar tudományt, a fejlesztést, a kutatást, az innovációt; segíteni kell újabb és újabb tudományos díjak alapításával, konferenciák, rendezvények támogatásával. Talán erre is fölhívhatja november 3-a, a magyar tudomány ünnepe a figyelmet.
És végül a negyedik ok - bár ezzel kellett volna kezdenem -: a magyar tudóstársadalom megbecsülése szempontjából döntő ez. Igaz, szimbolikus jelentőségű, és teljes mértékben egyetértek Pósán képviselő úrral, történelmi adóssága van a politikának a tudománnyal és a kutatással szemben. Ez valamennyiünk adóssága, hiszen ma még mindig csak ott tartunk, hogy a nemzeti jövedelemnek körülbelül egy százaléka fordítódik a kutatás-fejlesztés világára, miközben az európai uniós átlagszámok messze e fölött vannak. Fel kell zárkóznunk Európához ezen a téren. Ebből a szempontból talán megint csak van jelentése annak, hogy e törvényjavaslat vitájával párhuzamosan tárgyalja a parlament az innovációs járulékról szóló előterjesztést, amely újabb előrelépést hozhat ezen a téren. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) De a szimbolikus jelentőségű lépésekre is szükség van, hogy ismerjük el a magyar tudományosság szereplőinek eddigi teljesítményét. (Az elnök ismét csenget.)
Valóban, ez nem egynapos ünnep volt eddig sem. Napokon, heteken át tartott, és biztos vagyok abban, hogy a Tudományos Akadémia, a civil szervezetek sokasága ezt a hagyományt meg fogja őrizni, és talán összeér majd az erdélyi tudományünneppel is, 23-ával (Az elnök ismét csenget.), és akkor valóban egy közös ünnepe lehet mindez a magyar nemzetnek.
Támogatjuk tehát a javaslatot, és kérjük a Házat, fogadja el ezt. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir