MÉCS IMRE

Full text search

MÉCS IMRE
MÉCS IMRE (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök úr. Először is szeretnék köszönetet mondani Vitányi Ivánnak, hogy ezt a szép törvényjavaslatot szorgalmazta, megfogalmazta és beterjesztette.
Úgy gondolom, hogy a nevek mindig sokat jelentenek, tehát amikor a magyar tudomány napjából magyar tudomány ünnepe válik, ez nagyon komoly lépés. Azt szeretnénk elérni, hogy a magyar társadalom egésze ünnepnek tekintse azt a napot, amikor a tudományra, a fejlesztésekre, a kutatásokra, azok eredményeire gondolhat. Reméljük, hogy ezt az ünnepet ki fogják tölteni majd az arra hivatott szervek megfelelő eseményekkel, különböző megnyilvánulásokkal, kitüntetések átadásával, kiállítások megnyitásával és így tovább. Úgy gondolom, hogy érdemes felolvasni a rövid törvényjavaslat preambulumát azért is, hogy az Országgyűlést figyelemmel kísérők is meghallhassák.
“Az Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak, a tudomány művelése és fejlesztése érdekében végzett tevékenységet elismerésre és kiemelkedő támogatásra méltónak tarja. Bízik abban, hogy Magyarország csatlakozása az Európai Unióhoz megnöveli a magyar kutatók, tudósok eddig is eredményes hozzájárulását az emberiség tudásának, ismereteinek gyarapításához. Fejet hajt elődeink előtt, akik a magyar tudomány fejlődéséhez hozzájárultak. Ezért a következő törvényt alkotja.”
Úgy gondolom, ezzel közösen részesei leszünk a tudomány szeretetének, a tudomány ápolásának és az eredményei megismerésének. Fontos, hogy a 21. században minél többen foglalkozzanak szellemi tudományokkal, hiszen jelenleg a szellem hozza meg igazán az eredményeket, és annak van primátusa.
(19.10)
Eddig bizonyos fokig ez a szféra nem volt a média homlokterében, most sem kívánjuk azt, hogy nagyon ott legyen, de azért több figyelmet kapjon. Úgy gondolom, hogy méltó módon tudjuk november 3-án megünnepelni a tudomány ünnepét, és széles körben tudjuk megismertetni majd a tudomány eredményeit.
Egy picit hadd mondjam el személyes érzéseimet is: nincsen nagyobb öröm annál, amikor az embernek valamelyik kutatása sikeressé válik, amikor működik valami, amit ő álmodott meg, vagy amikor azt sorozatban gyártják, vagy amikor kiteljesül egy tudományos eszme vagy hatása lesz. Ez hatalmas öröm; ne csak azoké legyen, akik a tudományt művelik, akik az innovációkat létrehozzák, akik fejlesztik az emberiség tudását, hanem osszuk meg ezt az egész társadalommal. Ezért kíván ez a törvény alkalmat adni erre; nem szaporítani az ünnepek sorát, hanem azt kívánja elérni, hogy ez valódi ünneppé váljon.
A Szabad Demokraták Szövetsége teljes mértékig támogatja ezt a törvényjavaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir