VITÁNYI IVÁN

Full text search

VITÁNYI IVÁN
VITÁNYI IVÁN (MSZP), a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Nem kívánom sokáig képviselőtársaim felcsigázott érdeklődését magamra vonni, röviden szeretném elmondani Mécs Imre képviselőtársammal tett javaslatunkat, amely a magyar tudomány reprezentatív és szimbolikus megünneplését célozza. Ide vonatkozólag már érvényben volt egy kormányrendelet, amely a magyar tudomány napjáról szólt, ezt kívánjuk magasabb szintre emelni.
Természetesen nem elsősorban magának a tudománynak van szüksége az ünneplésre, hanem a társadalomnak van szüksége arra, hogy minél nagyobb mértékben, minél szervesebben, minél szélesebben juthasson hozzá a tudomány értékeihez, és egy ilyen ünnep, egy ilyen, kalendáriumba is beillesztett nap segítheti ezt, biztosíthatja ezt, alkalmat adhat arra sok embernek, hogy a tudomány szerepét, rangját újragondolja, segítse és támogassa.
Ennek érdekében választották már ki korábban - vagy közösen választottuk ki még az előző ciklusok alatt - november 3-át, azt a napot, amikor először is Széchenyi István felajánlotta egyévi jövedelemét a Tudományos Akadémia megalapítására - ez is szimbolikus nap volt -, de néhány évvel később véletlenül ugyanezen a napon történt, hogy Bolyai János megírta nevezetes levelét édesapjának: semmiből egy új világot teremtettem, ez a magyar tudomány egyik legfényesebb napja. Így tehát november 3-a alkalmas lesz ennek az ünnepségnek a megtartására.
Mindennek jegyében kérem az Országgyűlést, hogy fogadja el ezt a javaslatunkat. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir