ARATÓ GERGELY

Full text search

ARATÓ GERGELY
ARATÓ GERGELY, az ifjúsági és sportbizottság előadója: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Ha az ifjúsági és sportbizottsághoz hű maradok, akkor azt mondom, hogy papírforma-eredményt hozott a bizottsági tárgyalás. Az ellenzéki képviselők élesen támadták, a kormánypártiak pedig óvatosan védték az adótörvények tervezetét.
Az ellenzéki kritika lényege arra irányult, hogy a törvényjavaslat egyes elemei, amelyek adóemelést tartalmaznak, drágítják a sporttevékenységet is, ilyen módon lehetetlenné tehetnek sportszervezeteket; a benne szereplő intézkedések rontják a fiatalok életkörülményeit, és kritikát kapott az a tény is, hogy a hatástanulmányt csak a bizottsági ülés reggelén kapták meg a képviselők, bár ellenzéki képviselőtársaim is elismerték, ez a gyakorlat a korábbi években, az Orbán-kormány idején alakult ki. A kormánypárti képviselők felhívták a figyelmet arra, hogy a csökkenő személyi jövedelemadó-kulcsok, a költségvetés bevételi oldalának stabil tervezése, az igazságosabb, biztonságosabb közteherviselés a gazdasági növekedés megalapozásához és további jóléti intézkedések fedezetéhez teremti meg a lehetőséget.
Éles vitát váltott ki a bizottság ülésén a lakáshitelek adókedvezményének kérdése. Az ellenzéki képviselők amellett érveltek, hogy ezeket a kedvezményeket változatlan formában kell hagyni. A kormánypárti képviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy a kedvezményes lakáshitelhez adott jelentős állami támogatás mellett az adókedvezmény fenntartása csak a rászorulók esetében indokolt. Ugyanakkor az felmerült kormánypárti oldalról is, hogy esetleg módosító indítványokkal lehetne növelni ennek az adókedvezménynek a mértékét.
Összefoglalásként az ellenzéki véleményről azt mondhatjuk el, hogy ellenzéki képviselőtársaim azt állították a bizottsági ülésen, hogy a kormány gazdaságpolitikai hibái következtében egy adóemeléseket tartalmazó törvényjavaslat kerül a Ház elé. Kormánypárti oldalról pedig arra hívták fel a figyelmet, hogy kiadásnövelést és adócsökkentést egyszerre követelni, az a fantáziátlan és felelőtlen ellenzék ismertetőjele.
A bizottság a jelen lévő képviselők arányában 10 támogató kormánypárti és 10 elutasító ellenzéki szavazattal nem támogatta a törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir