DR. BALOGH MIKLÓS

Full text search

DR. BALOGH MIKLÓS
DR. BALOGH MIKLÓS, az oktatási és tudományos bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Államtitkár Úr! Az oktatási és tudományos bizottság szeptember 23-i ülésén megtárgyalta mindkét törvényjavaslatot. Időrendi sorrendben mondom, mert van jelentősége a struktúrának, a kronológiának.
Először a T/5479. számú törvényjavaslat a fogyasztói árkiegészítésről. Az előterjesztést a szocialista-szabad demokrata többség általános vitára alkalmasnak tartotta. Ez a javaslat ugyanis arról szól, hogy lesz egy új, külön törvényi szabályozás a fogyasztói árkiegészítésről; sőt, azt is jelenti majd, hogy az állami költségvetés fix összegű támogatást ad az utazási kedvezményekhez. Az önkormányzatok számára ez kedvezőbb, mert így megszűnik a Pénzügyminisztérium jóváhagyó, láttamozó szerepe az ármegállapításban - ezzel az önkormányzatiság elvét erősíti a törvényjavaslat. Lényegében az Országgyűlés állapítja meg ezeket a mértékeket, helyesen. Azért is támogatjuk, nehogy megtörténjen az a hiba, ami az Orbán-kormány idején előfordult, hogy a parlament megkerülésével például megvonták a levelező hallgatók utazási kedvezményét. A törvényben szabályozott kedvezmények biztonságosabbak, stabilabbak, időtállóbbak.
A kormánypolitika középpontjában a gyermek áll, nevelése, oktatása, képzése elsődleges az ország versenyképességének fejlesztése érdekében. A közlekedési nehézségek nem hátráltathatják a tanulókat, hogy eljussanak a megfelelő iskolákba tanulni - ne legyen járhatatlan az út faluról, tanyáról az egyetemig.
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a két újítás ellenére a törvényjavaslat - ez a mi megítélésünk is - beterjesztett formájában támogatáscsökkentést eredményezne, hiszen az eddigi 67,5 százalékos támogatás 60 százalékra csökkenne. Ez a tanulóbérletnél árnövekedéssel járna - ezt nem akarjuk. Éppen ezért mi, szocialista képviselők tovább javítjuk a törvényjavaslatot: ragaszkodunk ahhoz, hogy megmaradjanak az utazási kedvezmények az oktatásban részt vevő tanulók, hallgatók részére, ezért módosító indítványokat fogunk benyújtani a törvénytervezethez. Megértjük, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozás miatt is az egész rendszert át kell alakítani, de csak az eddigi tanulói kedvezmények megtartása mellett tudjuk elképzelni a változtatást, mert így lesz igazán európai.
Ugyanezen ülésen az oktatási és tudományos bizottság megtárgyalta az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvényjavaslatot is. Létszámunk ennek a napirendnek a tárgyalásánál megcsappant, mert a tisztelt ellenzék nem vett részt a vitában. Így aztán könnyen végeztünk, és simán hoztuk meg az egyhangú döntést arról, hogy alkalmasnak tartjuk a törvényjavaslatot általános vitára: 11 igen, tehát 11:0. (Dr. Répássy Róbert: Így már könnyű!) Azért lett ilyen a döntés, mert mi, szocialisták és a szabad demokraták is úgy látjuk, hogy az adócsökkentés versenyképesség-növelést jelent az oktatási és a kutatási szférában.
Csupa jó hír számunkra, s ez nekünk tetszik! - mondta Arató Gergely képviselőtársam a bizottsági ülésen. Néhány jó hírt megemlítenék:
A szakképző iskolák tanulóit foglalkoztathatják majd egyéni vállalkozók és mezőgazdasági termelők úgy, hogy ehhez adókedvezményt vehetnek igénybe. Ez az adókedvezmény 6 ezer forintról 7 ezer forintra növekszik.
Adómentes lesz a pedagógus-szakképzéshez kapcsolódó költségtérítés.
Ugyancsak adómentes lesz a Deák Ferenc-ösztöndíj, az arany-, gyémánt- és vasdiplomák alapján kiadott, díszoklevéllel járó pénzbeli juttatás-elismerés.
Az egyetemi és főiskolai kampuszok területén K+F tevékenységet folytató vállalkozások társasági adókedvezményt fognak kapni. 2004-ben a társasági adó 18 százalékról 16 százalékra csökken.
A hallgatói munkadíj adó- és járulékmentes értékhatára a minimálbér havi összegére nő. Ez éves szinten jelenleg 600 ezer forint, ami a minimálbér emelése esetén még tovább nőhet. Eddig a hallgatói normatíva kétszerese lehetett csak.
Ezekért a kedvező vonásokért és ezek miatt a kedvező módosító javaslatok miatt is általános vitára alkalmasnak tartjuk a törvényjavaslatot. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir