DR. FENYVESI MÁTÉ

Full text search

DR. FENYVESI MÁTÉ
DR. FENYVESI MÁTÉ, az egészségügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Az egészségügyi bizottság szeptember 23-án tárgyalta az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvény módosításáról szóló T/5478. számú törvényjavaslatot.
Általános formai problémák vetődtek fel a bizottságban ellenzéki részről, ugyanis ezeket az adótörvényeket ismételten csomagban terjesztette elő a kormány. Ez azért furcsa, mert annak idején a Fidesz-kormány is ilyen formában terjesztette elő, és akkor nagy, élénk tiltakozás volt ellene, illetve kifogásolta az ellenzék.
A másik ilyen formai probléma, hogy nagyon kevés felkészülési időt adott a kormány, mivel szeptember 20-án kaptuk meg futárpostával, és 23-án már tárgyaltuk ezt az elég terjedelmes anyagot. Ezenkívül kifogásoltuk, hogy nincs hatástanulmány. Ezért nem tudta támogatni, nem javasolta az ellenzéki oldal az általános vitára való alkalmasságát.
Ami a tervezett módosítások közül a mi egészségügyi területünket érinti, itt emelkednek az egészségügyi járulékok 3 százalékról 4 százalékra. Ezt nehezményeztük, mivel egyéb területen ezek a pénzek befolynak a kormány kasszájába, tehát fölöslegesnek tartottuk még az egészségügyi járulékokat is emelni.
A második az áfa átsorolása, a 12 százalékos kulcsból a 25 százalékosba kerülése. Így jelentősen emelkedik a gyógyszeralapanyagok ára, ami magával vonja a gyógyszerek áremelkedését is, ami szintén az ország nagy betegállományát érinti.
A harmadik: a 0 százalékos áfa eltörlése miatt 5 százalékkal drágulnak a gyógyszerek. Ezek úgyszintén sajnálatos módon a beteganyagot érintik.
A negyedik pedig: a 12 százalékos áfakulcs 15 százalékosra emelése miatt 2,6 százalékkal többe kerülnek januártól a gyógyászati segédeszközök, amelyeknek a minősége eddig is erősen kifogásolt volt a használók részéről. Ez most még nehezebbé teszi a használatukat.
Ezért és ezen indokok alapján az egészségügyi bizottság kisebbségi véleménye az volt, hogy ezt a törvényjavaslatot nem javasolja általános vitára.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir