DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES

Full text search

DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES
DR. KOSZTOLÁNYI DÉNES, az önkormányzati bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Az önkormányzati bizottság azon képviselőinek véleménye, akik általános vitára alkalmatlannak tartották a törvényjavaslatot, három kérdés körül foglalható össze.
A Pénzügyminisztérium - mint már az elmúlt egy évben megszoktuk - az uniós csatlakozásra való hivatkozással terjesztette elő a törvényjavaslatot, legalábbis az első indok így szólt. A fogyasztási adó ugyanis a csatlakozás időpontjától átalakul regisztrációs adóvá, ezért a fogyasztói árkiegészítést együttesen tartalmazó törvény 2004 májusától eleve megváltozik. Véleményünk szerint négy hónapra külön törvényt hozni kapkodó, toldozó-foldozó, végiggondolatlan magatartás a Pénzügyminisztérium részéről.
Tisztelt Ház! Előttünk most - ha igaz a PM indoka - a regisztrációs adóról szóló törvény tervezete kellene hogy feküdjön, mert az európai csatlakozásra készülünk. Nem így van, ezért megnéztük a valós indokokat az előterjesztéshez és a módosításhoz. Nos, a valós indok a meglévő támogatási szintek csökkentése, a kedvezményes kulcsok drasztikus, 10 százalékos csökkentése. A Pénzügyminisztérium tényként közölte, hogy a 2004. évi költségvetés 114 milliárd forintban határozta meg a fogyasztói árkiegészítés keretösszegét. Költségvetést még egyikünk sem látott, és senki nem vehet mérget arra, hogy a tervezett keretösszeg elfogadásra kerül. Az, hogy a Pénzügyminisztérium 114 milliárdban határozza meg ezt az összeget, arra utal, hogy önök a költségvetésről egyáltalán semmilyen érdemi vitát nem kívánnak folytatni, hanem fátumként kezelik azokat a számokat, amiket a Pénzügyminisztériumban kitaláltak. A Pénzügyminisztériumnak először a költségvetést kell előterjesztenie és elfogadtatnia, és az ahhoz kapcsolódó jogszabályokról ezt követően lehet tárgyalni.
A kisebbségi vélemény megfogalmazói világosan látják, hogy a törvény egyetlen célja több mint 5 milliárd forint elvétele azoktól, akik kedvezményes igazolványra jogosultak, így például a tömegközlekedést igénybe vevő közszféra dolgozóit is érinti ez a törvény. Újabb terheket raknak az utazó diákok nyakába akkor, amikor a vasúti személyszállítás és a távolsági autóbusz-közlekedés árkiegészítése 10 százalékkal csökken. De a törvénytervezet még a kompközlekedéstől is megvon 7,5 százalékot.
A másik súlyos kifogásunk, hogy a törvény szinte mindegyik önkormányzattól úgy von el, hogy annak következményeit még egy hevenyészett hatástanulmányban sem vizsgálja. Kaptunk ugyan egy tájékoztatót a Pénzügyminisztériumtól, de ez csak arra jó, hogy valamelyest kiigazodjunk a három-négy törvény tárgyalásakor, illetve a salátatörvény kezelésekor. De azért érdemes ebből a tájékoztatóból valamit idézni, és ezt a bizottságban is megtettük.
Azt is javasoljuk, hogy hozzuk nyilvánosságra ezt a tájékoztatót, mert ez egy kicsit egyenesebben beszél, mint maga a törvényjavaslat. Azt írja a fogyasztói árkiegészítés rendszerének főbb változásai között, hogy a négy intézkedés együttesen a kedvezményes személyszállítási díjakra vonatkozóan átlagosan 16,7 százalékos áremelkedést eredményezne, ha megszavaznánk. Mi a magunk részéről nem fogjuk megszavazni.
Felmerült a bizottsági vitában: kívánatos lenne, hogy az országgyűlési képviselők kerüljenek ki a törvény hatálya alól. 386 ember miatt több helyen szerepeltetni a képviselőket megillető kedvezmény támogatását, egyáltalán nem indokolt. A képviselők számára megalázó és lealacsonyító dolog, és növeli az indokolatlan ellenérzést a parlament működésével kapcsolatban. Az országgyűlési képviselők feladatához szükséges költségtérítést az erről szóló törvényben kell meghatározni, elismerni és ha indokolt, támogatni. Könnyűszerrel meg lehetne határozni azt az átalányt, amit a tömegközlekedési cégek nyújtanának az országgyűlési képviselők számára, és ezt a kiegészítést az Országgyűlés is fedezhetné.
Tudvalévő az is, hogy a kormány a profi hadsereg létrehozására törekszik, ezért hasonlóképpen kellene eljárni a fegyveres erők hadköteles tagjai és a polgári szolgálatot teljesítők esetében, hiszen senki ne feltételezze azt, hogy a profi, pénzért katonának az ingyen utazgatást majd az önkormányzatok büdzséjéből kell hogy álljuk.
Hasonló rövid távú, szemellenzős, avítt szabályokkal találkoztunk abban a 11 paragrafusban, amit elénk terjesztettek, ezért általános vitára alkalmatlannak találtuk.
Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir