DR. KOVÁCS ZOLTÁN

Full text search

DR. KOVÁCS ZOLTÁN
DR. KOVÁCS ZOLTÁN, az önkormányzati bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jauernik képviselőtársam a bizottság alelnökeként a többségi véleményt elmondta. Gyakorlatilag az nem sokban különbözött a kisebbségi véleménytől, hiszen úgy érzékeltem a bizottság ülésén, hogy az ott ülő kormánypárti képviselők is komoly aggódásuknak adtak hangot a tekintetben, hogy az önkormányzatokat rendkívül jelentős mértékben sújtja ez a törvényjavaslat. Tehát nem igaz, amit az alelnök úr a tekintetben mondott, hogy nincs jelentős változás, hiszen jelentős változások következnek be a törvényjavaslat elfogadása esetén az önkormányzatok életében.
Valóban abból a szempontból vizsgálta a bizottság, hogy mennyiben érinti az önkormányzatokat az elénk terjesztett salátatörvény, mert a kisebbségi véleményt megjelenítő ellenzéki képviselők úgy nyilatkoztak, hogy ez egy salátatörvény - tudjuk is, hogy mi ennek az oka. Salamon László ma már elmondta, hogy a sok adóemelés között néhány megbújó könnyítésnek hangot lehessen adni, miszerint valójában nem is adóteher-növekedésről, hanem csökkentésről van szó. Mi ezzel ellentétben azt állapítottuk meg, hogy a terhek növekednek, kedvezmények, mentességek szűnnek meg; gondoljunk csak a 120 ezer forintos kedvezménycsökkenésre vagy az adóhitel megszüntetésére.
Ugyancsak kifogásoltuk azt, amit egyébként a kormánypárti képviselőtársaink is kifogásoltak, amikor ellenzékben voltak, hogy nincs hatástanulmány, nincsenek meg azok a társadalmi hatásokat vizsgáló tanulmányok, amelyek az adótörvény elfogadása következtében teljesebb képet adnának egy-egy ilyen javaslat elfogadása esetén. Ugyancsak kifogásoltuk, hogy a törvényjavaslat áttekinthetetlen ebből a szempontból: nem tételenként vizsgálja az adóemeléseket elsősorban, hanem tulajdonképpen a tárgyát illetően, összefüggésében - erről szólt Csákabonyi Balázs -, mégis inkább külön, egyes tételeit illetően fontos kérdésként kellene ezeket tárgyalni.
Ami igazán fontos volt - részletekbe is belement a bizottság -, hogy az áfaemelés egy jelentős tétel, hiszen nemcsak az energiahordozók tényleges áremelése, hanem maga az áfaemelés is sújtja az önkormányzatokat. Nem ismerjük még a költségvetési bevételeket, pedig ezzel összefüggésben lehetne ezt igazán vizsgálni, de azt tudjuk, hogy a dologi költségek nulla százalékot jelentenek majd az önkormányzatok számára 2004-ben. Ebből adódóan az energiahordozók főleg az intézményfenntartó kistelepüléseket lehetetlen helyzetbe hozzák.
Ugyancsak igaz ez a személyszállításra, amely kötelező önkormányzati feladat. A Volán-vállalatok, amennyiben bevételcsökkenés következik a magas díjtételek következtében a cégeknél, mert elmaradnak az utasok, a különbözetet majd az önkormányzatokkal kívánják megfizettetni, csakúgy, mint a fejlesztéseiket. Mivel jár ez? Ez azzal jár, hogy leépülnek a személyszállító közszolgáltatások, vagy pedig hihetetlen magasra emelkednek az árak.
De beszélhetnénk továbbá a közétkeztetésről, hiszen az önkormányzatok étkeztetnek. Az élelmiszer áfájából mintegy 96 milliárd többletbevétel keletkezik az államnál, ez az önkormányzati közétkeztetésből is bevételt visz a központi kormányzat számára.
Nagyon fontos arról beszélni, hogy adókiesés következik be az iparűzési adónál, 5 milliárd forint, a másik adónemről pedig a többségi vélemény előadója már beszélt.
Nagy vita volt az adófelfüggesztésről. A kisebbség nem támogatta az adófelfüggesztés intézményét, ezzel egyébként a többségi vélemény előadója is egyetértett.
A bizottság két fordulóban tárgyalta a törvényjavaslatot, hiszen az első bizottsági ülésen a képviselők nem fogadták el a napirendet. Az ismételten összehívott bizottsági ülésen hajszál híján általános vitára alkalmasnak tartotta a többség (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), 12-10 arányban, mint ahogy a többségi vélemény előadója elmondta. A kisebbség nem támogatta általános vitára. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir