DR. PETŐ IVÁN

Full text search

DR. PETŐ IVÁN
DR. PETŐ IVÁN, a kulturális és sajtóbizottság előadója: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársak! A kulturális bizottságban lényegében szavazati arány tekintetében ugyanaz történt, mint a többi parlamenti bizottságban, nevezetesen a kormánypárti képviselők általános vitára alkalmasnak találták az adótörvény-javaslatot, az ellenzéki képviselők nem.
A kormánypárti képviselők, valamennyi kormánypárti képviselő annak tudatában találta alkalmasnak általános vitára az adótörvény-javaslatot, hogy természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az adótörvényekben nem az álmok világát látjuk viszont, hanem tudjuk azt, hogy az adótörvények mindig is kompromisszumokra épülnek; nevezetesen a kompromisszumok figyelembe veszik azt, hogy milyen hatást gyakorolnak az adótörvények az emberek hétköznapi életére, milyen hatást gyakorolnak a gazdaság egészének működésére, egyebek között a vállalkozásokra. És természetesen harmadik szempontként - ezt is kár lenne tagadni, mindannyian tudjuk - azt is figyelembe veszik az adótörvények, hogy a költségvetésben a kiadások bevételi oldalról mennyiben biztosíthatóak. Ez a három nagyon felületesen vázolt szempont határozza meg mindig azt, hogy milyen kompromisszum mentén jön létre a költségvetési törvény, és természetesen a kulturális bizottság tagjai is kompromisszumnak tekintve a három szempont alapján a törvényjavaslatot, mondták azt, hogy általános vitára alkalmas.
Szorosabban véve a kultúra területét, három kérdést emelnék ki az adótörvények kapcsán. Az egyik annak a ténynek az örömteli üdvözlése, hogy a könyvek áfája 3 százalékra csökkent, ami Európában, illetve az Európai Unióban is kiemelkedő, bár ennél van alacsonyabb, de az átlagnál messze kevesebb. Tegyük hozzá, hogy a kulturális bizottság kormánypárti tagjainak, feltehetően ellenzéki tagjainak sincsen illúziója, hogy ez a fogyasztói árakban látványosan megjelenik, ugyanakkor a honoráriumok és fordítási díjak remélhető emelkedésében ennek hatása talán viszontlátható lesz.
Egy másik kérdés, ami a bizottsági ülésen is szóba került, az a nyomtatott sajtó áfájának emelése körüli nyilvános polémia, vagy ha tetszik, aggodalom. A kulturális bizottság ülésén is érdemes volt külön kiemelni, és itt is kiemelném, hogy itt nem a végtermék fogyasztói adója, áfája emelkedik, hanem a közbenső fázisoknál emelkedik az áfa, tehát ez részben vissza is kérhető, és nem jár szükségszerűen, legalábbis önmagában ez nem jelent hivatkozási okot arra, hogy a sajtótermékek ára emelkedjen.
A harmadik dolog, ami egészében véve a kultúra területét érintő ügyek között a legsúlyosabb, az a törvényjavaslatnak egy általános elképzelése, illetve rendelkezési elképzelése, nevezetesen az, hogy az adótörvény a támogatásokra jutó áfa levonhatóságát megszünteti. Ez a kultúra területét is jelentősen érinti, majd a vitában nyilván jócskán hallunk róla, az önkormányzatokat is meglehetősen erőteljesen érinti.
A kulturális bizottság többsége, megértve a dolog mögött meghúzódó racionális gazdasági megfontolásokat is, aggodalmakat fogalmazott meg.
(11.40)
Gazdasági értelemben nemcsak az a racionális a megfogalmazott javaslatban, amit a tájékoztató tartalmaz, hogy tudniillik a költségvetés megalapozása indokolja ezt az eljárását, hanem az is, hogy ez egy burkolt támogatás. Jobb a támogatásokat nyílttá tenni, hiszen az állam támogat különböző intézményeket, önkormányzatokat, és a támogatás után is visszaigényelhetik az áfát ezek az intézmények, önkormányzatok.
Ugyanakkor függetlenül attól, hogy ez mennyire racionális gazdasági, pénzügyi értelemben, ahogy fogalmazni szoktak, a pénz, ami így kikerül a rendszerből, hiányozni fog, szorosabban véve a kultúra területét a kht.-knál, az önkormányzati tulajdonban levő kulturális intézményeknél és állami kulturális intézményeknél a költségvetés egészét nézve nem jelentős az összeg, ugyanakkor a kultúra és az adott intézmény működését nézve igen jelentős az a 2,5 milliárdos összeg, ami a jelenlegi javaslat szerint bizony egyes intézmények működését is veszélyezteti, tehát ez ügyben a kormánypárti többség a bizottságban valamiféle változtatási javaslaton gondolkodik. Azonban csak a költségvetési törvény ismeretében lehet a változtatási elképzeléseket egyértelműen megfogalmazni.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir