DR. SALAMON LÁSZLÓ

Full text search

DR. SALAMON LÁSZLÓ
DR. SALAMON LÁSZLÓ, az alkotmány- és igazságügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Az alkotmányügyi bizottságban az ellenzéki képviselők kétirányú kritikát fogalmaztak meg. Egyrészt foglalkoztak a törvényjavaslat gazdasági, társadalmi és szociális hatásaival, bírálták erről az oldalról az előttünk fekvő törvényjavaslatot, a másik irányt pedig a törvényjavaslat megtárgyalásának módja és ennek alkotmányossági szempontjai képezték.
Itt most azokat az ellenzéki érveket, amelyek a gazdasági, társadalmi, szociális hatásokkal voltak kapcsolatosak, nem kívánom ismertetni, mert más bizottságok előadói, illetőleg nyilván az ellenzéki frakciók képviselői ezt bőségesen meg fogják tenni. A hangsúlyt az ellenzéki, a kisebbségi vélemény ismertetésénél a tárgyalási módra helyezem, és helyeztük egyébként a bizottságban is.
Ez a törvényjavaslat salátatörvény. Nyolc különféle fő adónemet, állambevételi nemet és még más kérdéscsoportokat is egy törvényben javasol tárgyalni, illetőleg terjeszt az Országgyűlés elé. Az kétségtelen és vitathatatlan, hogy ennek a salátatörvénynek megvan az a tartalmi összekötő eleme, ami abból adódik, hogy az állam bevételeit kívánja szabályozni, ami a költségvetésnek meghatározó alappillére, és kétségtelenül van annak logikája, hogy ezeket a bevételek meghatározását szolgáló törvényeket, törvénymódosításokat együttesen akarja láttatni és elbíráltatni.
Azt is mondhatnám, hogy ha az ellenzék kifejezetten csak a politikai megközelítéseket nézné, akkor még előnyére is szolgálna az ellenzéknek ez a tárgyalási mód, mert így lehet azt is láttatni, hogy valójában nem adócsökkentésről, hanem adóemelésről van szó. Így lehet azt láttatni, hogy miközben a személyi jövedelemadó-kulcsok ugyan maradnak az egy évvel ezelőtt elhatározott kulcsok, és ezek majd hatályba lépnek most január 1-jével, de számos más adónem bőségesen ellensúlyozza az így nyert hozadékot, és egészében a szaldó negatív lesz.
Ettől függetlenül azt gondoljuk, hogy ezeknek a törvényeknek a külön-külön való tárgyalása lett volna indokolt. Nagy súlyú kérdésekről van szó és számos törvényről, felsorolnám a leglényegesebbeket: a személyi jövedelemadóról szóló törvény, a társasági adóról szóló törvény, az eva, az áfa, a jövedéki adó, a helyi adók, az illetékek, a gépjárműadó kérdéseinek újratárgyalásáról, módosításáról van szó. Ide kapcsolódik a társadalmi alapokat érintő befizetések módosításainak kérdése, ide kapcsolódik az önkéntes, kölcsönös biztosítópénztárakat és magán-nyugdíjpénztárakat érintő módosítások kérdésköre.
Ezen törvényjavaslat törvényszövege, normaszövege több mint 140 oldalt tartalmaz, tömény pénzügyi szabályt. Az indokolása több mint 60 oldalas. Összesen 226 szakaszról kell tárgyalnunk. Kifogásoljuk azt, hogy ez áttekinthető-e, vajon tudunk-e kellő gondossággal, kellő alapossággal vitatkozni az egyes részletekről, hiszen önmagában is olyan kérdések sora merül fel az egyes törvények módosítása kapcsán, amiről órákat lehetne, sőt kellene ebben a Házban vitatkozni.
Csak egyetlenegy példát mondok, amit a bizottságban is elmondtunk. A 130. § bevezeti azt, hogy az ingatlan részletekben történő ajándékozása esetében, ha az öt éven belül történik, a megajándékozottnak ismételten kell majd illetéket fizetni a korábban megkapott ajándék után is, levonva abból a korábban fizetett illetéket.
(10.40)
Mikor fogunk erről, tisztelt képviselőtársaim, vitatkozni? Ma van egy vezérszónoki kör, a bizottsági vélemények előadása után minden frakció egy vezérszónoka fogja tudni elmondani a véleményét erről az egész csomagról, és majd egy hét múlva lesz még egy fél nap talán? - néhány óra tárgyalás. Így akarjuk mi ezeket az egész társadalom sorsát meghatározó kérdéseket megtárgyalni?
Ezt mi elfogadhatatlannak tartjuk, és éppen ezért ezt a csomagot ebben a formában tárgyalásra alkalmatlan anyagnak ítéljük. Ezért az alkotmányügyi bizottságban az ellenzéki képviselők e törvényjavaslat általános vitára bocsátását nem tudták támogatni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir