DR. TOMPA SÁNDOR

Full text search

DR. TOMPA SÁNDOR
DR. TOMPA SÁNDOR, az idegenforgalmi bizottság előadója: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az idegenforgalmi bizottság a T/5478. számú, előttünk lévő törvényjavaslatot megtárgyalta, és 11 támogató és 6 ellenző szavazattal általános vitára alkalmasnak ítélte.
Szeretném elmondani, hogy az a szakma, amelynek a szemszögéből az idegenforgalmi bizottság ezt a törvényjavaslat-csomagot vizsgálta, a nemzeti össztermék közel 10 százalékát adja, és majdnem 300 ezer ember, vállalkozások, egyéni vállalkozók, magánszemélyek, munkavállalók élnek, dolgoznak ezen a területen.
A kormánypárti képviselőtársaim már nagyon sok olyan érvet elmondtak, amelyet mi is meg tudnánk fogalmazni. Hadd emeljek ki a vállalkozások szempontjából egy olyat, hogy a társasági adó mértékének csökkenése vagy az evakör - hiszen nagyon sok kisvállalkozó dolgozik ezen a területen - csökkentése kedvezően hat az idegenforgalom mint ágazat tevékenységére. Ugyancsak megjelölhetném azokat a nagyobb vállalkozásokat, amelyek a jelentősen bővülő beruházási kedvezményt is igénybe tudják venni e szakterületen belül is. Azt gondolom, hogy a törvényjavaslat többi eleme is összhangban van a szocialista-szabad demokrata kormány programjában megfogalmazott tételekkel, és ennek megfelelően intézkedik azoknak a megfogalmazott céloknak törvényi paragrafusra való váltásáról. Ezzel együtt a szocialista képviselők az idegenforgalmi bizottság ülésén megfogalmazták, hogy bizonyos módosításokat is szükségesnek látnak, elsősorban, mint ahogy említettem, az idegenforgalom, a turizmus területén működő vállalkozások szempontjából.
Mindenekelőtt az európai uniós harmonizáció kapcsán fontosnak tartanánk, hogy a szálláshely és vendéglátás, vendégforgalom tekintetében az áfabesorolás, amely az előttünk lévő törvényjavaslatban ma a 15 százalékos kulcsban található, az uniós országokban jelentősen alacsonyabb sávhatárokban található, 5-9 százalék között, éppen ezért mi szorgalmazzuk, és módosító indítványt igyekszünk megfogalmazni annak érdekében, hogy az 5 százalékos áfakulcsba tartozzanak ezek a tevékenységi körök.
Ugyancsak felvetjük és javasolni fogjuk, hiszen keresletnövelő, keresletbővítő hatása van, ha a reprezentáció már évek óta húzódó szabályozását újra porondra visszük, újratárgyaljuk, és javasolni szeretnénk ennek módját, értékhatárának megváltoztatását.
Megemlítem módosítójavaslat-elgondolásaink között a study tourok - ez az idegenforgalom, a turizmus területén az egyik leginkább bevált és nagyon hatékony marketingeszköz - adó- és járulékmentességének biztosítását, éppen az áfatörvény kapcsán.
S nem utolsósorban nagyon fontosnak tartjuk, az üdülési csekkek tekintetében az idei évben megszületett tapasztalat arra inspirál bennünket, hogy további kedvezményeket vezessünk be ezen a területen, hiszen, mint a lakosság is és az itt ülő képviselőtársak is tudják, ebben az évben a minimálbér összegéig adó- és járulékmentesek az üdülési csekkek. Ennek hatására az idei évben körülbelül 5 milliárd forintnyi üdülésicsekk-forgalom várható, szemben a tavalyi 2,3 milliárdos forgalommal. Úgy gondoljuk, ha a személyi jövedelemadó törvényben további kedvezményeket javasolunk, akkor az üdülési csekkek forgalma növelhető, és ennek nagyon komoly, a költségvetésre is gyakorolt bevételi tételei jelenhetnek meg, éppen ezért szeretnénk, ha ez a módosító javaslat is majd a parlament általános, illetve részletes vitájában megjelenne.
Még egyszer mondom, mindezekkel a módosító indítványokkal, amelyeket megfogalmaztunk, általános vitára alkalmasnak tartja a bizottság, megismétlem, 11:6 arányban.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir