ERDŐS NORBERT

Full text search

ERDŐS NORBERT
ERDŐS NORBERT, a kulturális és sajtóbizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kulturális bizottság ellenzéki tagjai általános vitára alkalmatlannak találják a törvényjavaslatot. Úgy látjuk, hogy az adótörvények a kultúra területét oly mértékben sújtják, hogy drágulnak a mozi- és színházjegyek, a folyóiratok, a térképek fogyasztói árai, a könyvtári, levéltári, múzeumi szolgáltatások árai, az állat- és növénykertek látogatási díjai.
A Medgyessy-kormány ismét bebizonyította, hogy amit ad, azt duplán veszi vissza, mert az idei költségvetésben nagy kampánnyal beharangozott forrásemeléseknek csak töredékét kapták meg a színházak és a zenekarok, de 2004-ben még ennél is kevesebb támogatásra számíthatnak az áfatörvény módosítása miatt, mint az elmúlt években bármikor. Mintegy 2,5-3 milliárd forintot von el a kormány az intézményektől úgy, hogy a támogatásból származó összegek után az áfát nem igényelhetik vissza. Így mind az állami, mind az önkormányzati fenntartású színházak, zenekarok, múzeumok, könyvtárak helyzetét kilátástalanná teszik.
Az áfakulcsok emelése miatt a kultúra szférájában is emelkednek a közüzemi terhek, az utazási költségek, és megszűnik a tankönyvek áfamentessége is. A könyvek áfájának kivételével minden kulturális szolgáltatás áfakulcsa nőni fog.
Netán úgy kívánja támogatni a Medgyessy-kormány a kultúrát, hogy megfojtja működését? A kevesebb támogatás mellett vajon hány könyvtárost, múzeumi és levéltári dolgozót bocsátanak majd el munkahelyéről, mert nem tudják finanszírozni a bérét? Erről nem olvashattunk az előterjesztésben. (Gőgös Zoltán: Nem erről szól.) A több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek elve már az idén megbukott, és úgy tűnik, hogy jövőre sem lesz rózsásabb a helyzet. A következő esztendőben pluszteherként jelentkezik az egészségbiztosítási járulék 1 százalékos emelése, a nyugdíjjárulék adókedvezményének megszüntetése. Ezzel annyi pénzt vonnak el az emberektől, amit talán éppen a kultúrára fordítottak volna.
Tisztelt Országgyűlés! A kulturális szolgáltatások azok, amelyekről az emberek leghamarabb lemondanak, és most erre kényszeríti őket a kormány. Éppen azokat a legkisebb jövedelemmel rendelkező embereket sújtják jobban az adóemelések, akik eddig is csak nehezen tudták a kultúrát megfizetni. Az áfa, az szja és a tb-járulék változását tekintve elmondható, hogy alig találni olyan embert, akinek jövőre kevesebb adót kellene fizetnie. Ez a több pénzt az embereknek szocialista kampányszlogenjének Medgyessy-kormányra lefordított változata? - kérdezhetnénk.
A benyújtott adótörvényt leginkább az amerikai William E. Simon pénzügyminiszter mondata értelmezi, engedjék meg, hogy idézzem: az országnak olyan adórendszer kellene, ami legalábbis azt a látszatot kelti, hogy valaki tudatosan megtervezte.
Tisztelt Ház! Ez a törvény nem ilyen. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Így van! - Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir