FONT SÁNDOR

Full text search

FONT SÁNDOR
FONT SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Az ellenzék nem támogatta a mezőgazdasági bizottságban benyújtott adótörvény-javaslatot. Azt hiszem, nyomós okunk van erre. Nemcsak a mezőgazdaságot közvetlenül nem érintő terület adófajtáit elemeztük ki, de különösen a mezőgazdaságot érintő adófajták kielemzése után szerintem logikus az az álláspont, hogy súlyosan sérti a mezőgazdaságból élőket a benyújtott adótörvény-tervezet, egyáltalán, az a helyzet, amelyben, úgy tűnik, a mezőgazdasággal szeretnének megint sok mindent kifizettetni, megfizettetni különböző adókulcsokon, adófajtákon keresztül.
(11.50)
Önmagában is meglepő, hogy az adótörvény négy új adófajtát tartalmaz. Nem tudom, önök emlékeznek-e arra, hogy a polgári kormány időszakában egyáltalán szóba került-e új adófajta bevezetése. Ahogy Gőgös Zoltán képviselőtársam ismertette, valóban komoly vita alakult ki az áfa és különböző adófajták változása miatt. Az áfa egy olyan érzékletes pont, amellyel a legtöbb pénzt fogják kivenni jövőre az emberek zsebéből.
Az áfaátsorolások indoklásánál nem igaz, hogy az Unió úgy követelte volna meg - hangsúlyozom, ez nem igaz -, hogy ebben a módban háromkulcsos áfát kellene alkalmazni. De például a 12 százalékról 15 százalékra emelés következtében az élelmiszerek következő fajtái - hogy néhányat felsoroljak - fognak megdrágulni azonnal, 2004 januárjától: a húsok, az élő állatok, a zöldségek, a gabonák, a liszt, a kenyér, a tej, a cukor, a só. Úgy hívják ezeket, hogy alapvető élelmiszerek, és természetes, hogy ezeknek a termékeknek az árnövekedése visszaható hatású lesz a mezőgazdasági termelésre. A mezőgazdaság sorskérdése, hogy most, amikor az uniós csatlakozás előtt állunk, lehet-e még a nemzeti kormányzat által előterjesztett súlyosbításokkal nehezíteni az életet, hiszen maga az EU-s kihívás is komoly megpróbáltatást jelent a mezőgazdaság egészének.
A jövedéki törvény területén egy pontban egyetértett a bizottság. Ez pedig az, hogy a bor adójának a növekedése ellen egyformán tiltakoztunk; értelmetlennek, megmagyarázhatatlannak láttuk az 5 forintról 12 forintra való növekedést. De a többi kérdésben már nem volt ilyen egységes a véleményünk. Teljesen másképp ítéltük meg, hogy például a szeszes italoknak, a cigarettának az adótartalma hogyan változik meg ilyen mértékben, miért kell ilyen mértékben változnia. Ami a legfájdalmasabb a mezőgazdaság számára, az a gázolaj. Emlékeznek önök arra, amikor a gázolaj adótartalmának a csökkentését ígérte meg László Csaba pénzügyminiszter úr, még a nyári ígérgetések időszakában, akkor még az áfa 25 százalékról 23 százalékra való csökkenése is meg lett ígérve. Ma már el is szeretnék felejteni ezt az ígéretet, és közismert, hogy a mezőgazdaság egyik legnagyobb kiadása a gázolaj-felhasználásból adódik.
Már szinte csak mellékesként említem meg a gépjármű súlyadójának változását, ami a mezőgazdasági nehézgépjárművekre természetesen még fokozottabban fog jelentkezni.
Ami a fájdalom további erősödését jelentette, ez az átírási és öröklési illeték drasztikus megnövelése. Értelemszerűen ez a termőföld esetén is igaz. Márpedig egy elhalálozás esetén nagyon komoly tétel szokott lenni az ingóság és az ingatlanok, ezen belül a termőföld esetleges öröklése.
Ami teljesen új rendszert hoz, az az őstermelők sarokba szorítása vagy padlóra fektetése; ugyanis úgynevezett nyilvántartási kötelezettséget kell bevezetni. Ez azt jelenti, hogy a beérkezett számlák időpontját, a kifizető nevét, adószámát, a levont adóelőleget - és természetesen a kiadási számlákkal ugyanezeket - rögzíteni kell. Azaz ez nem jelent mást, mint azt, hogy könyvelést kell végezniük innentől kezdve a mezőgazdasági őstermelőknek.
Önök azt mondják, hogy az szja-ban kedvezményt adtak. Ez nem igaz, mert az egészségügyi járulék és a nyugdíjjárulék változásai teljes egészében elveszik az szja-kedvezményt.
Végül a társasági adó, amiről önök azt mondják, hogy 18 százalékról 16-ra csökken, ehhez nyereségesnek kell lenni. A mezőgazdasági üzemek döntő többsége nem nyereséges, viszont a bevezetett más adófajták, a környezetterhelési díj, az energiaadó, az innovációs adó (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) egy az egyben elviszi ezt a vélt nyereséget is.
Az ellenzék érthető módon nem támogatta a benyújtott adótörvényt. Köszönöm. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir