GÖNDÖR ISTVÁN

Full text search

GÖNDÖR ISTVÁN
GÖNDÖR ISTVÁN, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdasági bizottságban a törvény súlyának és a gazdaságpolitikában betöltött szerepének megfelelően rendkívül nagy vita alakult ki. A vitát mintegy 30 oldalas jegyzőkönyv rögzíti, amelynek a végén 15 igen és 13 nem arányban támogatta a bizottság az általános vitára való alkalmasságot.
A bizottságban nagy hangsúlyt kapott, hogy az adótörvényeknek jelentős szerepük van a 2004. évi költségvetésben, és meg kell hogy valósuljon a jogharmonizáció. Voltak olyan kérdések, amelyekben egyetértettünk, például abban, hogy még mindig magas a foglalkoztatáshoz kötődő adók mértéke. Ugyanakkor azokat a célokat, amelyeket fontosnak tart a szocialista-szabad demokrata kormány, úgymint az adócsökkentés, a versenyképesség növelése, az igazságosabb közteherviselés és az adminisztráció egyszerűsítése, ezek tetten érhetők ebben az adócsomagban. Elnézést kérek, csak egy fél mondattal: 11 törvényt érint ez az adócsomag, Salamon képviselő úr 8-at mondott itt, az ülésteremben.
Egészen konkrétan: csökken a 100 forint bérből befizetendő adó összege, és azt gondolom, hogy ez a bérből és fizetésből élők számára kedvező hír. Az, hogy az adójóváírás mértéke továbbra is kedvezően érinti a minimálbérből élőket, szintén fontos hír, és ez a sávhatárok mozgatásával együtt elérhető. A versenyképesség javítását a társasági adó 2 százalékos csökkentése és a beruházási kedvezmények kiterjesztése, most az idő rövidsége miatt mindet nincs lehetőségem elmondani... - a hátrányos helyzetű térségekre a különleges kedvezmények akár a beruházás összegét, akár a foglalkoztatott létszámot illetően rendkívül fontosak.
Az igazságosság kérdésében a munkavállalók terhe csökken, és néhány kedvezmény felülvizsgálatra került. A kedvezmények között talán a legnagyobb hangsúlyt kapta az elmúlt időszakban és így a bizottságban is a lakásépítési kedvezmény. Itt 240 ezer forintról 120 ezer forintra csökken a kedvezmény mértéke, de a 15 millió forintos hitelkeretig ezt teljes egészében igénybe lehet venni, és új elem, hogy megjelenik egyfajta jövedelemhatár, a 3,4 millió felső érték és a 4 millió forint, mert a két összeg között még sávosan igénybe lehet venni a kedvezményt. A bizottságban megfogalmazódott az a vélemény, hogy remélhetőleg ez az átlagkereset és az alatt élők számára kedvező döntés lesz.
(11.00)
A foglalkoztatást segítő elemek közül mindenképpen szeretném kiemelni az ötven éven felüli munkanélküliek visszaáramlását a munkaerőpiacra. Ehhez a fix összegű egészségügyi hozzájárulás megszüntetése ebben a munkavállalói körben reményeink szerint meghozza a kívánt eredményt.
A sikeres egyszerűsített vállalkozási adó lehetőségének kiterjesztése, bevételi határának 15 millió forintról 25 millió forintra való felemelése a vállalkozók számára további adminisztrációs csökkentési lehetőséget jelent.
S talán még egy tételt kiemelhetek, amelynek szintén pozitív a fogadtatása: ebben az adócsomagban megjelenik az a lehetőség, hogy azoknak a munkavállalóknak a számára, akiknek csak regisztrált jövedelmük van, az adóhivatal állapítja meg az adót, így ők megmenekülhetnek a nyilvántartási és adóbevallási procedúrától.
Ezzel együtt szeretném megismételni, hogy a bizottság 15 igen és 13 nem szavazattal támogatta az általános vitára való alkalmasságot, azzal a feltétellel, hogy az érdekegyeztetés folyamata még ma is zajlik, és reményeink szerint befejeződik, mire a részletes vitát befejezzük.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir