GÚR NÁNDOR

Full text search

GÚR NÁNDOR
GÚR NÁNDOR, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Államtitkár Úr! Képviselőtársaim! Az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvény módosítását érintő törvényjavaslatot a tegnapi napon tárgyalta a bizottságunk; 12 támogató vélekedés mellett általános vitára alkalmasnak tartotta, 10 nem szavazat volt.
Amiért az általános vitára való alkalmasságot megerősítette a bizottságunk, annak hátterében valójában az húzódik meg, amiről államtitkár úr is szólt; éspedig hogy 2004-ben csökkennek az adók. Csökkennek az adók. Erre számtalan példát lehet sorakoztatni. Én csak azt szeretném felidézni, ami a kormányváltás időpillanatához mérten, illetve akár a tavalyi esztendőhöz mérten bekövetkezik a személyi jövedelemadó-teher tekintetében.
A kormányváltás időszakához mérten csak egy példát említek: a minimálbérhez igazítottan, ahhoz mérten 100 forint kereset mellett 24,5 forintos adóteherrel szemben jelen időszakban, jelen pillanatban 14,5 forintos adóteher terheli ezeket a 100 forintokat. Mi ez, ha nem mértékadó személyi jövedelemadóteher-csökkenés?
Az átlagkeresetek szintjén is hasonlóképpen csökkenések mutathatók ki és igazolódnak vissza. Ez ugyanúgy igaz 2003-ról 2004-re is, tehát az idei esztendőről a jövőbeli esztendőre vonatkoztatva is. Gyakorlatilag azzal az intézkedéssel, amellyel egyrészt a sávok szélesítését, másrészt a százalékpontok csökkentését tesszük meg, egyértelműen a 2004-ben befizetendő személyi jövedelemadó-terhek csökkenéséről lehet számot adni. Ez összességében mintegy 140 milliárd forintos nagyságrendet tesz ki.
Ez a törvényjavaslat egy igazságosabb közteherviselés irányába mozdul el. Ez nyilván azt jelenti számunkra, hogy a kisebb keresetekkel, jövedelemmel rendelkezőktől a lehetőségek szerint minél kevesebb elvonásra kerülhessen sor, a másik oldalról pedig az egyszerűsítés jegyében zajlik. Itt akár az eváról, akár sok minden másról is lehetne szólni.
A versenyképesség javítása mindezek mellett az, ami elsődleges fontossággal bír, hiszen a versenyképességen keresztül vagy annak a megtartásán, fokozásán keresztül lehet a hozamtermelés képességét növelni, és ez adhat újra módot és lehetőséget akár a szociális, akár a másfajta, nehezebb sorsban lévő emberek számára történő pozitív elmozdulásra. Itt lehetne megint csak sok mindenről szólni. Az szja dolgairól szóltam, valamint arról, hogy a társasági adó 18 százalékról 16 százalékpontra csökken, vagy épp a beruházási és fejlesztési adókedvezményekről, ezáltal a beruházások, fejlesztések ösztönzésének a dolgáról, akár az adózás előtti nyereség 25 százalékos mértékének gyakorlatilag az adómentes fejlesztési tartalékba való helyezéséről, vagy a veszteségelhatárolás korlátlan ideig történő tartásáról, leírásának korlátlan idejéig való megvalósításáról. Sok-sok egyéb más kiegészítés is hozzátartozik ehhez a dologhoz. Ezeket mérlegelte a bizottságunk, és a bizottság 12 igen szavazata mindezek alapján fogalmazódott meg.
Egy mondatban összegezve azt tudnám megfogalmazni bizottságunk többségi véleménye alapján, hogy a 2004. esztendő, bár a prognózisok szerint nem azon esztendők közé tartozik, amelyek az elmúlt tíz-tizenegynéhány esztendő legdinamikusabban fejlődő évei, de mégis az adóelvonás vagy az adórendelkezések alapján olyan visszaigazolódással párosul, amely az emberek számára nem negatív, hanem pozitív, a zsebekben maradó pénzek növekedésével párosul. Mint ahogy említettem, a személyi jövedelemadó-terhek csökkentésén, az adóelvonás mértékének a csökkentésén keresztül ez mintegy 140 milliárd forintos nagyságrendet jelent.
Bizottságunk pozitív, 12 igen szavazatos véleménye mindezeknek az összefüggéseknek a rendszerében alakult ki.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(10.50)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir