JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság a T/5479. számú, fogyasztói árkiegészítésről szóló törvényjavaslatot múlt hét kedden, a szeptember 23-ai ülésén tárgyalta meg. A bizottság általános vitára alkalmasnak tartotta a törvényjavaslatot. A szavazás eredményeként 15 igen, 7 nem szavazattal és 1 tartózkodással minősítette így az előterjesztést.
A bizottsági vitáról néhány szót hadd mondjak. A bizottság többsége támogatta azt az elképzelést, hogy január 1-jétől új törvény szabályozza a fogyasztói árkiegészítést. Ismert, hogy eddig a '91. évi LXXVIII. törvény rendelkezett a fogyasztási adó és a fogyasztói árkiegészítés szabályairól. Az európai uniós csatlakozásunk napjától a fogyasztási adó intézményét meg kell szüntetnünk, illetve arra van lehetőség, hogy ezt átalakítsuk regisztrációs adóvá. Ugyanakkor a jelenlegi törvény nagyobb részét képezi a fogyasztási adó és kisebb részét a fogyasztói árkiegészítés. Tehát támogatjuk, hogy új törvényben kerüljön szabályozásra, ez egy önálló törvény legyen, amely 2004. január 1-jétől lépjen hatályba.
Egyetértettünk azzal is, hogy az eddigi elveit a törvény tartsa meg. Tulajdonképpen arról rendelkezik ez a törvény, hogy az állam által nyújtott személyszállítási kedvezményeket a szolgáltatást végzőknek ellentételezni kell. Ez a törvény nem a kedvezményeket határozza meg, hanem csak az ellentételezés módját, mértékét és az eljárási rendet. Szó volt arról, hogy jelenleg ezen kedvezmények körét, amelyet az állam rendel el, egy kormányrendelet, mégpedig a 287/1997. számú kormányrendelet határozza meg. A változás, amely a jelenlegi szabályozáshoz képest eltérést mutat, két ponton is felfedezhető. Az egyik az, hogy az eddigi százalékos mértékű támogatások átalakulnak fix összegű támogatássá; nem minden esetben, de néhány esetben erre sor kerül. Ezzel párhuzamosan, amikor átalakul fix összegű támogatássá, megszűnik a pénzügyminiszternek az a jogosítványa, hogy az önkormányzat által megállapított árakat jóváhagyja. Konkrétan vétójoga volt a pénzügyminiszternek az előző időben az önkormányzati ármegállapítással kapcsolatban. Valószínűleg emlékeznek rá nagyon sokan, hogy a korábbi kormány idején a pénzügyminiszter folyamatosan harcban állt a fővárosi tömegközlekedési díjak megállapításánál. Tehát a mostani törvénymódosítás következtében a pénzügyminiszternek ez a joga megszűnik.
A fix összegű átalakítás mellett - ezt indokként bizottsági ülésen is elmondtuk - elindult egy olyan folyamat, amely nem jó irányba vitte ezeket az ügyeket. Abban érdekeltek a szolgáltatást végző cégek és az önkormányzatok is, hogy minél több kedvezményes bérletet, kedvezményes jegyet adjanak el minél magasabb áron, mert annál több fogyasztói árkiegészítést tudtak elérni. Úgy gondoljuk, hogy ezt a folyamatot mindenképpen meg kell állítani, és ennek egyik módja az, hogy a támogatás a százalékos mérték helyett egy fix összegű támogatás lesz.
A bizottsági ülésen is elhangzott, ami nagyon fontos, hogy megőrzi a rendszer a kedvezményeket, tehát a 65 év feletti idősek ugyanúgy ingyen utaznak továbbra is a tömegközlekedési eszközön, a nagycsaládosok, a fogyatékosok bérletei esetében, a tanulóbérleteknél a 90 százalékos támogatás továbbra is megmarad, ami a legnagyobb tételt teszi ki. Tehát ezekben a tételekben változás nincs. Néhány tételben konkrétan csökkenés van, a 67,5 százalék lejön 57,5 százalékra. Ezt mi, kormánypárti képviselők sem örömmel vettük tudomásul, de a költségvetés egyensúlya miatt valószínűleg ennek elfogadására sor fog kerülni.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir