JAUERNIK ISTVÁN

Full text search

JAUERNIK ISTVÁN
JAUERNIK ISTVÁN, az önkormányzati bizottság előadója: Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A fogyasztói árkiegészítésről szóló T/5479. számú törvényjavaslat jelentősen érinti az önkormányzatokat, már csak abból adódóan is, hogy kötelező önkormányzati feladat a helyi közlekedés biztosítása, megszervezése. Az önkormányzatok úgy tesznek eleget ezen feladatuknak, hogy saját tulajdonukban lévő cégekkel oldják meg a feladatot, a személyszállítást, vagy úgy, hogy a többségi állami tulajdonban lévő Volán-társaságokkal együttműködve biztosítják ezeket a szolgáltatásokat.
A törvényjavaslattal kapcsolatos technikai megoldással a bizottság egyetértett, azzal, hogy az eddigi egy törvényből most már két törvény legyen, és a fogyasztói árkiegészítést külön önálló törvény határozza meg.
Az is megértésre és elfogadásra talált a többségi véleményt megfogalmazók körében, hogy az önkormányzatok döntési joga tulajdonképpen növekedik, az önkormányzatok autonómiája növekszik azáltal, hogy megszűnik a pénzügyminiszter eddigi, úgymond, vétójoga a helyi tömegközlekedési ármegállapítás fölött. Eddig is önkormányzati hatáskörben volt ez, csak volt egy pénzügyminisztériumi jóváhagyási kötelezettség. Ez éppen a fogyasztói árkiegészítés miatt volt eddig. Most a következő évtől ez a PM-jóváhagyás megszűnik. Természetesen, ha ez megszűnik, akkor a rendszerben is változást kell létrehozni. Nem működhet úgy a rendszer, hogy az önkormányzat saját hatáskörben “korlát nélkül” állapítja meg az árakat - idézőjelbe teszem a korlát nélküli megállapítást -, mert az árkiegészítést utána az állam úgyis biztosítja. Ha valaki végiggondolja ezt például a 90 százalékos támogatású bérleteknél vagy jegyeknél, akkor egyértelmű, hogy amíg az önkormányzati cég 1 forintot fizet, addig az árkiegészítésnek 9 forintot kellett mellétenni. Tehát emiatt a törvényjavaslatban szereplő eddigi százalékos mértékben meghatározott árkiegészítés fixesítésével a bizottságunk többsége egyetértett. Ez alkalmas arra, hogy az érdekeltség megfelelően legyen szabályozva az elkövetkező időben.
A bizottsági ülésen sok érdekes probléma, konkrét eset is felvetődött. Egészen kis települések esetében is a helyi tömegközlekedés szervezésének a megkezdéséről lehet hallani. Ilyen esetekben pontosan lehet tudni, hogy a fogyasztói árkiegészítés megszerzése a cél, nem pedig a lakossági igények kielégítése. Tehát ezt a folyamatot meg kell állítani. Erre alkalmas lehet a támogatás fixesítése.
Azt gondoltuk a bizottságban, és ezt meg is fogalmaztuk, hogy az önkormányzatok pozíciója a mostani törvény elfogadásával nem lehet rosszabb, mint amilyen eddig volt. Tehát visszalépést nem tudunk elfogadni ezen a területen. Éppen ezért várhatóan módosító indítványok benyújtására is sor kerül. Tehát általános vitára mindenféleképpen alkalmas a törvényjavaslat, jó alap arra, hogy vitázzunk róla, és a megoldások is alkalmasak arra, hogy a célnak ez a törvény eleget tegyen.
(12.10)
Talán érdemes még kiemelni azt, hogy nagyon sok dolog változatlan marad, azok a kedvezmények, amelyek eddig megillették a nagycsaládosokat - a tanulók 90 százalékos támogatása, ezek változatlanul maradnak, a kormány előterjesztése is ezt tartalmazza -, és az is, hogy a 65 év feletti személyek ingyen utazhatnak a tömegközlekedési eszközökön, illetve ez kibővül valamennyi 65 év fölötti európai uniós állampolgár személyével. Tehát ezek az eddigi úgymond pozitív intézkedések változatlanul megmaradnak.
Összességében a bizottság - mint ahogy a bevezetőben említettem, vagy ha nem, akkor most mondom - 12 igen szavazattal és 6 nem szavazat mellett általános vitára alkalmasnak tartotta a beterjesztett törvényjavaslatot.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir