MÁRTON ATTILA

Full text search

MÁRTON ATTILA
MÁRTON ATTILA, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Csak rövid megjegyzést tennék: nem értem a dolgot, mert a jegyzőkönyv szerint is én lettem kijelölve a kisebbségi vélemény előterjesztőjéül a tisztelt Házban, úgyhogy valószínűleg valamilyen adminisztratív félreértés lehetett.
Rátérvén a törvény gazdasági bizottsági tárgyalására, illetve a kisebbségi vélemény előterjesztésére: ahogy azt Göndör képviselő úr a többségi vélemény elmondásakor már jelezte, igen hosszú és alapos vitát tartott a gazdasági bizottság az adótörvények tárgyalása kapcsán, és mi, ellenzéki képviselők összességében azt állapíthattuk meg, hogy ha a költségvetés több száz milliárdos plusz adóbevételt remél, akkor azt sehogy másképp nem lehet jellemezni, csak úgy, hogy adóemelés, tisztelt képviselőtársaim. Miért? Azért, mert ha nemcsak kiragadunk egy-egy elemet, hanem komplexitásában és gazdasági-társadalmi összefüggéseiben vizsgáljuk az előttünk lévő törvénycsomagot, akkor megállapíthatjuk, hogy az állampolgárokra 2004-ben lényegesen nagyobb terhek fognak hárulni, mint ahogy ez akár az előző kormányzati ciklus bármelyik esztendejében vagy akár 2003-ban történt.
A bizottsági vitában sikerült fölidéznünk az MSZP egyik klasszikusának mondását, amely úgy szól, hogy ha adunk egy virágcsokrot, nem illik azt szálanként visszavenni. Nos, tisztelt képviselőtársaim, tisztelt televíziónézők, az elkövetkezendő esztendőben a beterjesztett adócsomag alapján pontosan ez fog történni, ugyanis azokat a szociális és jóléti intézkedéseket, amelyeket az MSZP-SZDSZ-kormány oly nagy önreklámozással meghirdetett, azokat most lopakodva, szálanként, minden egyes intézkedését visszaveszi, jó mélyen beleturkál az emberek zsebébe, és minden egyes forintot, amit ott talál, igyekszik gyorsan magához venni és az állami költségvetésbe betenni.
Egyik ellenzéki képviselőtársam azt is elmondta, hogy a kormány csodákra készül, de tudjuk, hogy csodák pedig - különösen az MSZP-SZDSZ-kormány esetében - nincsenek. Így aztán nem igaz az a mondás, hogy jól járnak a munkavállalók, jól járnak a vállalkozók, és több bevétele lesz az államnak, mert ha végigtekintjük az előttünk lévő adótörvényt, akkor abból bizony azt látjuk, hogy csak az állam jut majd többletbevételhez, és jól fog járni.
Miért nem lehet igaz ez a csodavárás? Már csak azért sem, tisztelt képviselőtársaim, mert ha türelmesen és figyelmesen végiglapozzák - mi megtettük, bár csak a bizottsági ülés kezdetekor, néhány perccel a téma tárgyalása előtt kaptuk kézhez a Pénzügyminisztérium tájékoztatóját - és megnézik a táblázatokat, akkor már a személyi jövedelemadó-intézkedések kapcsán is tetten érhető, hogy az a középréteg, amely ma Magyarországon igen jelentős társadalmi réteg, rosszabbul fog járni - hangsúlyozom még egyszer, a Pénzügyminisztérium statisztikája és kimutatása alapján -, hiszen a reálkeresetük csökkenni fog. Az 1,2 és 1,9 millió forintos éves jövedelemmel rendelkező két-, illetve háromgyermekes családokról van szó, akik - tudjuk jól - a magyar társadalom egy jelentős részét képezik.
(11.10)
Tehát nem igazak azok a hangzatos kijelentések, amelyek szerint az adócsökkentéssel mindenki egyértelműen jól fog járni.
További állami bevételeket és a polgárok zsebéből további összegek kivételét jelenti, hogy csak néhány konkrét példát említsek, például a lakásépítési adókedvezmények felére csökkentése, az egészségügyi járulék növekedése, a nyugdíjjárulék-kedvezmények megszűnése, és hogy az önkormányzatoknak se legyen túlságosan jó helyzetük, a vállalkozók számára ugyan jó az iparűzési adóalap változtatása, de - szintén a Pénzügyminisztérium statisztikáját és kimutatását hadd idézzem - ez 5 milliárd forintot fog a települési önkormányzatoktól is elvonni, a már egyébként is nehéz helyzetben lévő települési önkormányzatoktól.
Az előttem szóló ellenzéki képviselőtársaim már említették, hogy az infláció növekedése az elkövetkezendő évben pontosan azokat fogja sújtani, azokat az alacsony keresetű kisembereket és nyugdíjasokat, akiknek semmilyen módjuk és lehetőségük nincs az inflációs hatások kivédésére, és szintén kedvezőtlennek ítéljük meg az áfa változtatását, különösen az energiahordozók magasabb áfakulcsba történő sorolását - itt különösen a villamos energia, illetve a gáz áfájának növeléséről lehetne beszélni.
Összességében tehát, a bizottsági vitában elhangzott ellenzéki képviselői hozzászólások alapján egyértelműen azt állapítottuk meg, hogy ez az adócsomag alkalmatlan az általános vitára, ezért is szavaztunk a gazdasági bizottságban 13-an az általános vitára való alkalmasság ellen.
Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir