MOLNÁR ALBERT

Full text search

MOLNÁR ALBERT
MOLNÁR ALBERT, a költségvetési és pénzügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Kedves Képviselőtársaim! A költségvetési bizottság szeptember 23-án tűzte napirendjére a T/5478. számú törvényjavaslatot, az adókról, járulékokról és egyéb költségvetési befizetésekről szóló törvényjavaslatot. A többség, azaz 15 fő úgy ítélte meg, hogy alkalmas általános vitára, míg 13-an voltak, akik nemmel szavaztak a végén. Úgy ítélte meg a többség, hogy ez a törvényjavaslat, ez a tervezet megfelel annak a társadalompolitikai és gazdaságpolitikai célnak, illetve azt kellően alátámasztja, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy a kormány által kitűzött, 2002, illetve 2003-ban megtermelt anyagi javak és jövedelmek megőrzését, megerősítését... - szolgálja a vállalkozások versenyképességének növelését, és megalapoz bizonyos jövőt építő elemeket, amelyek állami nagyberuházások formájában jelennek meg.
(10.10)
A többség úgy ítélte meg, hogy támogatható a törvényjavaslat, mivel a minimálbér száz forintjából 2004-ben 14,50-et kell fizetni, míg ez 2002-ben 24,50 volt, míg száz forint bérből az átlagkeresetre vetítve 2002-ben 37,40-et kellett fizetni, addig 35,90-et kell fizetni 2004-ben. A személyi jövedelemadó változása, amely 2-4, illetve 2 százalékos sávcsökkenést javasol, több mint 140 milliárd forint többletet hagy az embereknél.
Emelkedik a szakképzésben tanulószerződéssel részt vevők kedvezménye, úgy látjuk, és úgy gondolta a többség, hogy azok a vállalkozások is fognak tanulókat alkalmazni, amelyek eddig a tanulókkal kapcsolatos költségek miatt ezt nehezebben vállalták. Ezek terheinek a csökkentésére is van javaslat a törvénymódosításban. Emelkedik a csökkent munkaképességű alkalmazott foglalkoztatásához és a szakképzéshez kapcsolódó kedvezmény, itt például akár egyéni vállalkozó vagy alkalmazott, vagy őstermelő, ha csökkent munkaképességű személyt foglalkoztat, akkor a jövedelem 50 százalékával, illetve az érvényes minimálbérrel csökkentheti az adóalapját.
A javaslat szerint megszűnik az elhatárolt veszteség érvényesítésére vonatkozó ötéves korlát, azt gondoljuk, hogy ez a vállalkozások számára jelentős kedvezmény az elmúlt évekhez képest.
A lakáshitel-törlesztéssel kapcsolatban kisebb vita alakult ki, hogy az adókedvezmény némiképp csökken, és 120 ezer forintig lesz igénybe vehető, azonban a konklúzió az volt, hogy egy finanszírozhatatlan és igazságtalan rendszert kellett olyan formára változtatni, ami mindenki számára és a nagy többség számára finanszírozható rendszert alakít ki.
A társasági adóról szólva, ahol 18-ról 16 százalékra csökken az adó mértéke, valamennyi eredményes vállalkozás támogatását szolgálja, és beleillik abba a képbe, hogy Magyarország versenyképességét javítani, növelni érdemes és célszerű. A versenyképesség javítása érdekében az elhatárolt veszteség időbeli korlát nélkül csökkenti az adózás előtti eredményt. Változik a kis- és középvállalkozások tárgyi eszközbeszerzéséhez igénybe vehető adókedvezmény is, itt az adókedvezmény felső határa 5 millióról 6 millió forintra emelkedik.
A bizottság többsége elégedettségének adott hangot akkor, amikor a fejlesztési adókedvezmény mértékéről volt szó, itt ugyanis az általános mérték 10 milliárdról 3 milliárdra csökken, a hátrányos helyzetű térségekben 3 milliárdról 1 milliárdra csökken az az értékhatár, amely után beruházási adókedvezmény érvényesíthető. Itt a létszámhatárok csökkentése 500-ról 300-ra, illetve 300-ról 50-re csökkenése még jelentősebb kedvezmény, hisz ez már a magyar vállalkozások számára is egy járható út. Különösen kedvező volt a fogadtatása annak, hogy az élelmiszer-higiéniai beruházásokhoz kapcsolódó adókedvezmények értékhatára 100 millió forintra csökken.
Tehát összességében a költségvetési bizottság 15 igen, 13 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir