STOLÁR MIHÁLY

Full text search

STOLÁR MIHÁLY
STOLÁR MIHÁLY, az oktatási és tudományos bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának 2003. szeptember 23-án megtartott ülésén ellenzéki képviselők véleményt formáltunk arról, miszerint komolytalannak tartjuk azt, hogy a korábban kiküldött napirendi pontokat előbb hétfőn, 14 órakor sürgősséggel, majd nem sokkal később, 16 órakor módosítják úgy, hogy oda már az adótörvények is beemelésre kerültek. Ezért javaslatot tettünk arra, hogy a tízmillió magyar állampolgárt és az oktatást is érintő nagyon jelentős adótörvényről egy későbbi időpontban folytassuk le a vitát. Mivel javaslatunkat a kormánypárti többség leszavazta, ennek a napirendi pontnak a vitájában nem vettünk részt.
A még teljes bizottság megtárgyalta azonban a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvényjavaslatot, amelyet nem tartottunk általános vitára alkalmasnak. Kérem, engedjék meg, hogy indokainkat röviden felsoroljam.
Már egyre gyanakvóbbak vagyunk akkor, amikor a kormány kompenzációról, a rászorulók támogatásáról beszél. Okkal, hiszen amit ad, azt rendszerint duplán veszi vissza. Ezért aztán a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, amely jelenleg a fogyasztói adóval együtt szabályozott, számtalan kérdést és észrevételt fogalmaztunk meg.
A Pénzügyminisztérium képviselőjének válasza ismét igazolta gyanakvásunkat, hiszen a helyi tömegközlekedésben olyan újítást vezetnének be, amely szerint az utazási kedvezményekhez - a korábban megállapított százalékos arány helyett - az állami költségvetés fix összegű támogatást adna, és ennek az árkiegészítő összegnek a megállapítása a gazdasági és a közlekedési miniszter feladat- és hatáskörébe tartozna. A javaslat rendelkezik arról is, hogy a jövőben az ármegállapítás során a pénzügyminiszter egyetértésére nincs szükség.
A bizottsági ülésen kifejtettük, hogy a most említett okok következtében nagyobb anyagi teher hárul a lakosságra, és csökkenni fog a szolgáltatás színvonala, amely a járatok ritkulásához is vezethet.
Mint ismeretes, az általános forgalmi adó mértéke a személyszállításban 12-ről 15 százalékra emelkedik. Az előterjesztő szerint a költségvetési törvényhez megállapított 114 milliárdos előirányzatot ezzel együtt csak úgy lehet tartani, ha a kedvezmények mértéke csökkentésre kerül. A vasúti, illetve távolsági autóbusz-közlekedésben a 67,5 százalékos kedvezmény 57,5 százalékra csökken, a távolsági autóbusz-közlekedésben a tanulók bérleteinek kedvezménye 86-ról 84 százalékra csökken, míg a helyi tömegközlekedésben a tanuló- és nyugdíjaskedvezmény 67,5 százalékról 60 százalékra csökken. Nos, itt is látható, hogy amit a kormány valahol adott, azt most itt, nyilvánosan, két kézzel veszi vissza. Különösen elfogadhatatlannak tartjuk ezt akkor, amikor az előttünk lévő törvénytervezetről úgy kell véleményt nyilvánítanunk, hogy a támogatás csökkentésének várható következményeiről nem láthattuk a hatástanulmányt.
A tervezetből az is kitűnik, hogy amíg jelenleg egy megyei jogú városnál a fogyasztói árkiegészítés mértéke a kombinált bérlethez 2540 forint, az a javaslat szerint a jövőben 1959 forint/hó/darabra mérséklődik.
A minisztérium képviselője elismerte: az előterjesztés célja az, hogy ne nőjenek olyan mértékben a kiadások, mint amilyen mértékben nőnének, ha külön intézkedésre nem kerülne sor. Ez 5,3 milliárd forint megtakarítást jelent a költségvetés számára, vagyis az áfakulcs emelésén túl ennyivel kívánja terhelni a szocialista-szabad demokrata kormány az önkormányzatokat és az embereket.
Szeretném emlékeztetni önöket a szocialisták egyik újabb, betartatlan ígéretére. Ez arról szólt, hogy 2006-ig megteremtik annak a feltételeit, hogy a családjuktól távol tanuló hallgatók a lakóhely és a felsőoktatási intézmény között a tömegközlekedést ingyenesen vehetik igénybe. Amennyiben a fogyasztói árkiegészítésről szóló javaslatot a parlament elfogadja, úgy a teljes ingyenesség elérése még messzebb kerül, mint ha a törvény nem kerülne módosításra. Ismét bebizonyosodott, hogy a szocialisták nem tartják be választási ígéreteiket.
(12.50)
Zavarosnak tartjuk azt az elképzelést is, miszerint nevelési-oktatási intézményeknek saját tanulóik, illetve felsőoktatási intézményeknek saját hallgatóik részére való, de az intézmény nevében történő bérlet-, jegyvásárlások esetén járna a szolgáltatónak az árkiegészítés.
Összefoglalva tehát, tisztelt elnök úr, tisztelt Országgyűlés, a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvényt általános vitára alkalmatlannak tartjuk, mert a támogatás mértéke a korábbihoz képest van, ahol 10 százalékkal csökken. Általános vitára alkalmatlannak tartjuk, mivel elfogadása esetén többletköltség hárul az önkormányzatokra és a szolgáltatást igénybe vevőkre. Általános vitára alkalmatlannak tartjuk, mert a hatályos törvénnyel szemben 5,3 milliárd forinttal kevesebbet kíván a kormány a fogyasztói árkiegészítésre fordítani. Általános vitára alkalmatlannak tartjuk, mert a szocialisták ígéreteivel ellentétben a nyomai sem láthatók annak (Az elnök jelzi az idő leteltét.), miszerint néhány éven belül a főiskolások, az egyetemisták ingyen utazhatnának. Továbbá, általános vitára alkalmatlannak tartjuk, mert, tisztelt szocialista képviselőtársaim, (Az elnök jelzi az idő leteltét.), önök nem ezt ígérték.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir