TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Én folytatnám rendhagyó módon azzal, hogy Kovács Tibornak hoztam egy jegyzőkönyvet, a számvevőszéki bizottság jegyzőkönyvét, át fogom önnek adni, és akkor azt, amit az előbb itt néhány perce mondott, majd vissza fogja vonni. Úgy gondolom, hogy fölkészületlenül állt ide és beszélt az állami támogatás áfalevonás-tilalmáról. El kell olvasni a törvényt, és utána kell ide fölállni.
Tisztelt Képviselőtársaim! Varga Mihály felvázolta azt a gazdasági környezetet, amelyben ez az adótörvény, adótörvénycsomag született. Én azt szeretném önöknek bemutatni, levezetni, hogy ennek a csomagnak a társadalomban, egy családban milyen hatása lesz. Mert mindenféle elemzések, kimutatások megjelennek, amelyek a számokat bemutatják, de igazából azt, hogy ezt egy család hogyan fogja megélni, azt még talán senki nem mutatta be a nyilvánosságnak. Minden adótörvény persze olyan, mint amilyen a költségvetés maga. Rossz adótörvényekből biztosan nem lesz jó költségvetés, márpedig azt tudjuk, hogy ez az adótörvénycsomag 500 milliárd forint körüli összeget vesz ki az emberek zsebéből, ezek után nehezen elképzelhető, hogy ebből jó adótörvény fog születni.
De lássuk azt a családot, egy átlagos családot, ahol két gyermek van, a férj, a feleség is dolgozik, és természetesen vannak nagyszülők. A kedves mama korán kelő, elindítja a családot, bekapcsolja a televíziót, a gázt, hiszen megcsinálja a reggelit, mosakszik, kinyitja a vízcsapot. Csak ezzel a néhány tettével már jelentős többletterhet rótt a saját családjára, hiszen az elmondottak szerint mind a gáz áfája, mind a vízenergia áfája, mind pedig a villamos energia áfája jelentősen növekedni fog. Nem beszélve az élelmiszer áfájáról, ami minimum 3 százalékkal növekedni fog a beterjesztett törvényjavaslat szerint. De még csak indul a nap.
Aztán a nagymama elviszi a gyermeket az óvodába, ahol éppen térítésidíj-fizetés van, abban reménykedve, hogy az ingyen ebéd majd nekik is jár. Sajnos, azzal kell szembesülniük, hogy miután a családban két gyermek van, ezért ők lemaradnak az ingyen ebédről, nem minősülnek rászorultnak.
(14.40)
A gyermek már maga jár iskolába, és abban reménykedik, hogy nem kell fizetni az ingyen tankönyvért, hiszen mindenhol azt hallja, hogy ingyenes lesz a tankönyv. S lám, lám, amikor beér az iskolába, azt tapasztalja, hogy az ingyenes tankönyvért ugyanúgy kell fizetni, hiszen sajnos csak egy testvére van és nem kettő. Ha kettő lenne, rászorulónak minősülne, és nem kellene a tankönyvért sem fizetnie.
Az apa egy vállalkozó, aki az elmúlt hónapokban nagyon sokat hallott már az új kedvezményekről. Rohan a könyvelőjéhez és kérdezi, hogy melyek ezek a kedvezmények. A könyvelője tájékoztatja, hogy vannak kedvezmények, 18 százalékról 16 százalékra csökken a társasági adó. Elgondolkodik, és azt mondja a vállalkozó, hogy sajnos ezt nem tudom igénybe venni, mivel az elmúlt években éltem azzal a kedvezménnyel, amit az előző kormány biztosított, fejlesztettem, beruháztam, így a társaságiadó-alapomat csökkentettem, ezáltal tehát nem fizetek társasági adót. Aztán elgondolkodik, hogy mikor lesz akkora a vállalkozása, hogy 3 milliárdos fejlesztést végezzen, és mikor lesz akkora, hogy legalább száz főt tudjon foglalkoztatni. Aztán arra is rájön, hogy sajnos ezzel a kedvezménnyel sem fog tudni élni, valószínűleg sohasem. Felcsillan a szeme, amikor az eváról hall. Csak sajnos ezzel sem tud élni, mert hiába van felemelve 25 millió forintra a bevételhatár, talán abba még beleférne, csak egy baj van, hogy ad 1: nem végez brókertevékenységet, hiszen az új szabályok szerint most már majd a bróker is igénybe tudja venni az eva által nyújtott kedvezményeket, hiszen a PSZÁF engedélye szükséges a vállalkozásához, és ők is igénybe fogják majd ezt venni. Ad 2: ő fejleszt, beruház, tehát van költsége, és még alkalmazottja is van szegény vállalkozónak. Így aztán ő lemarad erről a versenyképesség-javító intézkedésről. Kérdezi a könyvelőt, hogy a társadalombiztosítási járulék és az eho csökken-e. Mire a könyvelő csóválja a fejét, hogy nem. De van egy jó hírem, mondja a könyvelő: ha van kamatbevétele vagy egyéb kamat jellegű bevétele, csökkenni fog az iparűzési adója. Mire aztán a vállalkozó csóválja a fejét, hogy ő bizony ilyen bevétellel sajnos nem rendelkezik.
Folytatja a napját a mi vállalkozónk, és elballag az önkormányzathoz. Az önkormányzatnál közlik vele, hogy be kell fizetni a gépjárműadót. Van egy kamionja és egy személyautója. Kiszámolják neki hirtelen, hogy a kamion után eddig 800 forintot fizetett kilónként, most a gépjárműadó-növekmény éves szinten 120 ezer forint. Sajnos a személyi gépjárműve után, egy átlag kategóriájú gépjármű után éves szinten 6000 forint összegű többlet gépjárműadót kell fizetnie. Arról nem is beszélve, hogy ez az autó benn van a cégében, mivelhogy munkaeszköze, és sajnos ez után a gépjármű után dupla cégautóadót kell majd fizetnie - ezt nem az önkormányzatnál tudja meg, ezt még a könyvelő mondta neki -, ez 21 ezer forint havi többletkiadást jelent. Ha ezt elkezdjük számolni, a 120 ezer meg a gépjárműadó és a cégautóadó, bizony több százezer forintos kiadással néz szembe a mi vállalkozónk, miközben azt hallja folyamatosan, hogy mennyivel javul az ő versenyképessége.
Persze új cég alapítására már nem is gondol, hiszen a cégalapítási illeték magasabb lesz. Új gépjármű vásárlására szintén nem is gondol, mert a gépjármű-átírási illeték is jelentősen növekedni fog; az elmúlt évben ez egyszer már jelentősen nőtt. Ennyit a vállalkozó versenyképességéről, és arról a szép februári napjáról, amikor ezzel találkozik.
A családban van egy nyugdíjas, pontosabban kettő, de most a nagypapáról fogok beszélni. A nagypapának azt mondta a felesége, hogy a mai nap ki kell fizetnie a szenet és a tűzifát, amit igénybe vettek már, mert meghitelezte neki a tüzép, mert ott a barátja dolgozik. Igen ám, csak mielőtt a papa ezt megtenné, bemegy a vendéglátóegységbe - egyébként mindennap megfordul ott, hiszen jól megérdemelt nyugdíjas éveit tölti -, és meglátja a vendéglátós, automatikusan kitesz neki egy féldecit, egy fröccsöt meg egy doboz cigit, mert mindig ennyit kér összesen. A papa pedig automatikusan kitesz 465 forintot, mert egy feles egy százas, a nagyfröccs egy százas, a cigi meg 365 forint. Ez 465 forint. (Dr. Bőhm András: 565!) Igen ám, de a vendéglátós csóválja a fejét, hogy most ez kevés lesz. Hát ő néz nagyokat, hogy miért kevés. Valami jövedéki adót emleget a kocsmáros. Kérdezi, hogy mennyit kell még ráfizetnie. Mondja, hogy bizony még 125 forintot, azaz mostantól ez a számla 690 forintba kerül. Ha valaki nem hiszi el, próbálja meg egy vidéki vendéglátóban mindezt.
Szegény papa nagyon elszomorodik, megy ki a tüzépre, és ott kéri a számlát a szénről meg a tűzifáról. Erősen fogy a 6 százalékkal emelt nyugdíja - és ott is szembetalálkozik sajnos egy nagyon kellemetlen dologgal. Kikalkulálta, hogy körülbelül mennyit kell fizetnie. Ott azonban közlik a rossz hírt: kedves papa, időközben a szén áfája 12 százalékról 25 százalékra változott. Az áfáról már hallott, de azt nem tudta, hogy ez arról szól, hogy az ő zsebéből veszik ki a pénzt. És ugyanez van a tűzifával is. Ez éves szinten néhány tízezer forinttal szintén csökkenti az inflációval növelt nyugdíját. Ráadásul, amikor elindul hazafelé, találkozik a feleségével, a nagymamával. A nagymama éppen a gyógyszertárból jön, a gyógyszertárban fizette ki a számlát. Egy nyugdíjasnak átlagosan ötezer forint a gyógyszerköltsége. Ha hiszik, ha nem, szegény nagymama nagyon ideges, mert nagyon sokkal többet fizetett. Aztán nagyon mérgesen mennek hazafelé. Azt már nem mondom, hogy otthon a villanyszámla várja őket…
Tisztelt Képviselőtársaim! Nem beszéltem még az édesanyáról. Az édesanya a közszolgálatban dolgozik, rohan a fizetéséért, és a főnökétől azt az ígéretet kapja, hogy sajnos béremelés nincs, mert még nem sikerült a tíz százalékos létszámleépítést megvalósítani, majd akkor lesz, ha a tíz százalékot leépítettük a közszférából. Erre ő elkezd idegeskedni, hogy most minek örüljön jobban: ha holnaptól nem lesz munkahelye, vagy ha megkapja a 6-8 százalékos bérfejlesztést. Arról nem is beszélve, hogy azt ígérték neki, több lesz majd a fizetése, hiszen csökkennek a személyi jövedelemadó-kulcsok. Teljes megdöbbenéssel látja, 100 ezer forint körüli bruttót keres, hogy egy fillérrel sem kap többet. Hát, nem érti, kérdezi ezért a bérszámfejtőt, hogy miért nem. A bérszámfejtő magyarázza el neki, hogy ez úgy van, hogy közben nőtt az egészségügyi járulék, megszűnt a nyugdíjjárulék adókedvezménye, és ez elvitte az összes személyi jövedelemadókulcs-csökkentést. Nem érti, nem érti, hogyan lehet az, hogy miközben csökken a személyi jövedelemadó-kulcs, a zsebében mégis kevesebb marad. Ezt egyébként tényleg más sem érti. Igen ám, a kedves mama délután az OTP felé tart, ahol közlik vele, hogy ki kell fizetnie a gázszámlát, a villanyszámlát - hát erről már beszéltünk. És elkezdi törleszteni tisztességgel a lakáshitelét. Ott tudja meg, hogy a magas lakáshitel után ettől az évtől, 2004-től nem tudja igénybe venni az éves szinten 240 ezer forintos adókedvezményt, hanem ezután csak 120 ezer forint jár neki. Ott szembesül vele, hogy havi 10 ezer forintot ilyen címen is kivesznek a zsebéből.
No és persze nem beszéltünk a fiútestvérről, aki már középiskolás. Délután elindul hazafelé, kis zsebpénzéből tippmixezni szokott, és nagyon megérzi, hogy mikor nyer a Fradi, a Milan meg a Real Madrid - most is ez történt. Bemegy, nyer, mire közlik vele, hogy most ugyanez a három találat az 1000 forintos nyereményből nem ér, csak 800 forintot. Nem érti, hogy miért. Közli vele a lottózóban a hölgy, hogy azért, mert egy úgynevezett játékadót megemeltek. Innentől kezdve érthető a kérés, szegény gyermeknek is elvették a pénzét.
Eljön a délután, az este, megérkezik egy ajánlott levél a tengerentúlról. Most már biztos, hogy nincs több rossz hír, a család kezd örülni. Mit ad isten, örökölnek váratlanul. Örökölnek a tengerparton egy telket. Elkezdenek ujjongani, örülni, igen ám, de tovább olvassák ezt a levelet, és lám, mit látnak benne: azt, hogy 40 százalékos örökösödési illetéket kell fizetni. Akárhogy számolják, megközelíti a 20 millió forintot az illeték befizetése. Tovább töprengenek azon, hogy ezt az ajándékot, öröklést hogyan tudják majd felhasználni, de már most azon gondolkodnak, hogy hogyan ajándékozzák tovább.
Este összegyűlik a család a tapasztalatokkal, és elkezdik tervezni a jövőt. Elkezdik tervezni a jövőt, mert kellene új tévé, kellene a gyermeknek kerékpár, nyáron menni kellene valahová üdülni. Igen ám, csak amikor összegzik a pénzt, nagypapa, nagymama, a vállalkozó papa, a közalkalmazott anya, akkor azt látja, hogy annak ellenére, hogy folyamatosan azt hallja, hogy neki majd jobb lesz, mégis kevesebb van február hónapban az asztalon, a zsebében, mint ahogy ő azt számította.
(14.50)
Tehát sajnos a tervekről le kell mondani. És persze közben bekapcsolják a televíziót, a televízióban politikusok vannak. Fölismerik Medgyessy Péter miniszterelnök urat, amint arról beszél, hogy Magyarországon arányos közteherviselés kell; arról beszél, hogy versenyképesség-javító intézkedések történtek az országban; arról beszél, hogy fenntartható növekedésre van szükség, és annak az alapjait tettük most le; arról beszél, hogy 2004 az építkezés éve. És arról beszél, hogy majd mindenkinek jobb lesz az országban. A család úgy dönt, hogy a televíziót kikapcsolja. Kikapcsolja azért, hogy az áfával növelt villamos energiát ne fogyassza tovább.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a társadalmi hatástanulmánya az önök adótörvénycsomagjának. Ez, úgy is lehetne mondani, a tipikus jóléti rendszerváltás családja, vagy ha máshogy mondjuk, ez a nemzeti közép családmodellje. Úgy gondolom, amikor jelképesen a televíziót kikapcsolták, akkor az önök által beterjesztett adótörvény-javaslatot is elutasították. De mi esélyt adunk önöknek és az önök kormányának, mert módosító javaslatokat fogunk benyújtani. Ennek két iránya lesz. Az egyik: megmutatjuk, hogy mi egy igazi családmodell, mit értékelnek, mit kedvelnek és mit akarnak a családok, és hogy a magyar kis- és középvállalkozásoknak mit jelent a versenyképesség. És megmutatjuk azt is, hogy mit ígértek önök a választóiknak, és mit teljesítettek.
Azt javaslom önöknek, fontolják meg a mi módosító javaslatunkat, és ha ezt teszik, ilyen rossz adótörvényeket nem fognak elfogadni.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban. - Közbeszólások ugyanonnan: Bravó! Hogy volt!)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir