TÖRÖK ZSOLT

Full text search

TÖRÖK ZSOLT
TÖRÖK ZSOLT, a szociális és családügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! A szociális és családügyi bizottság a múlt héten tárgyalta a T/5478. számon benyújtott törvényjavaslatot. A bizottság 12:10 arányban a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak találta.
Az első és legnyomósabb indok, ami a bizottsági ülésen elhangzott, az az, hogy a személyi jövedelemadó csökkenése és a sávok kitolódása mindenképpen előnyös helyzetet teremt a 2004. évi költségvetés, a családi költségvetések szempontjából.
A továbbiakban a bizottság elsősorban azt a szemléletet próbálta követni - és elnézést kérek, hogy kicsikét szemellenzősök vagyunk ilyen szempontból, de nem pejoratív értelemben -, amely szerint ha vagyoni helyzet vagy fogyasztás alapján a jobb módúaktól elvesz a költségvetés valamilyen formában, és azt adókedvezmények vagy szociális juttatások címén visszajuttatja az arra rászorulóknak, akkor helyesen jár el, és nem a korábbi időszakban bevett perverz újraelosztás gyakorlatát követi. Éppen ezért örömmel üdvözöltük a tervezetben azt a részt, amely szerint a gyermekes családok kedvezménye továbbra is megmarad, sőt a gyermekes családok adóterhelése csökken.
A következő ilyen, számunkra, szociális területen tevékenykedők számára is fontos, hogy a munkavállalók adóterhei csökkennek. A következő évben átlag 100 forint bérből 2 forinttal kevesebb adó kerül levonásra. Az átlagos bér az Orbán-kormány idején 100 forintból 38 forint elvonást mutatott ki, míg 2004-ben ez már csak 35 forint 90 fillérre jön ki adók és járulékok esetében. További szimpatikus eleme volt ennek a törvénytervezetnek az, hogy a kisvállalkozások, az induló kis- és középvállalkozások esetében is az adókedvezmény 5 millió forintról 6 millió forintra növekszik. A társasági adó 18-ról 16 százalékosra csökkentése pedig a gazdaság élénkítését is célozhatja.
Fontosnak tartottuk kiemelni a bizottsági ülésen, hogy a hátrányos helyzetű térségekben élők esetében nemcsak a szociális támogatások azok, amik igazán segítséget nyújthatnak, hanem az is, ami az előttünk fekvő törvénytervezetben megfogalmazódik, amely szerint a hátrányos helyzetű térségek esetében a vállalkozások segítésének pozitív diszkriminációjára kerül sor, mert úgy gondoljuk, hogy ez az igazi segítség a hátrányos helyzetű térségekben élők számára, ez az, amikor munkahelyet tudunk biztosítani. De azt gondolom, más területeken is pozitívumokat tartalmaz a tervezet: a mezőgazdasági őstermelők adómentes bevételi határa 400 ezerről 600 ezer forintra emelkedik, vagy nyugdíjnak minősül, azaz adómentes lesz az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár által a tag vagy a kedvezményezett részére kifizetett összeg is.
A szociális és családügyi bizottságban heves vita bontakozott ki a lakásépítéshez, lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelek utáni adókedvezmény igénybevételével kapcsolatban, ahol a kommunistázástól és egyéb érdekes kifejezésektől sem mentes vita alakult ki. De azt gondolom, bizottsági tag képviselőtársam megerősíti azt, hogy ezek után napirendre tértünk, nem vettük fel a kesztyűt, és békével váltunk el a bizottsági ülés végezetével. Mindezek függvényében természetesen a vita továbbra is fennmaradt. A többségi álláspont szerint a jól keresők - márpedig a közvélekedés azt mondja, hogy például a törvénytervezetben szereplő mérték már jó keresetnek minősül, ez az általános megítélés a társadalom részéről - ne kapjanak adókedvezményt, tehát azok a személyek, akik 3,4 vagy 4 millió forint körüli összeget keresnek évente, és ezen formában ne támogassuk a továbbiakban a magas jövedelműeknek ezt a kedvezményezését.
Természetesen jó lenne, ha mindenkinek jutna adókedvezmény, természetesen jó lenne, ha mindenki igénybe tudná venni, de a szociális és családügyi bizottságban az a vélemény fogalmazódott meg, hogy ennek a szakemberek által perverz újraelosztásnak minősített gyakorlatnak véget kell vetni, és egy új irányzatnak kell meghonosodnia hazánkban.
Ismételten azt szeretném elmondani, hogy a szociális és családügyi bizottság 12:10 arányban a törvénytervezetet általános vitára alkalmasnak találta.
Köszönöm szépen a szót.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir