TÓTH ISTVÁN

Full text search

TÓTH ISTVÁN
TÓTH ISTVÁN, a környezetvédelmi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a beterjesztett adótörvény, amelynek vitáját folytatjuk, úgy gondolom, és a bizottságban is megfogalmazódott, hogy nem segíti az ország felzárkózását az Unió többségéhez. Ez az adótörvény gyakorlatilag a jövő évben egy adóprést fog jelenteni.
Minden országban az adózási szabályok a bevételeket kell hogy biztosítsák, és ezeknek a szabályoknak a formái és mértékei a gazdaság működésének a korlátait és ennek a lehetőségeit szabják meg, amelyet a politikai döntéshozók alakítanak ki. Ez a kialakítás az állampolgároknak, választópolgároknak, családoknak, vállalkozásoknak az üzenet arra vonatkozóan, hogy mire számítsanak a következőkben.
Sajnálatos, hogy ez a folyamatos demagóg félrevezetés a jóléti rendszerváltás, vállalkozások támogatása, felkészülés az uniós csatlakozásra, mind-mind szemenszedett hazugság, hiszen az önök által, a kormány által kiküldött tájékoztatóban, amelyet nem véletlenül későn kapunk meg - egy héttel a bizottsági ülés tárgyalása után kapunk tájékoztatót, amely elvileg egy hatástanulmányszerűnek felelne meg, de nem felel meg, de a lényeg az, hogy későn kapjuk meg, és még ebben a tájékoztatóban is igen súlyos megállapítások vannak. Kedves kormánypárti képviselőtársaim, ha ezt átolvasták volna, akkor tételesen megtalálták volna azt, hogy a jövő évben nem adócsökkentésről beszélünk, hanem adónövekedésről beszélünk, ami az adóprést jelenti. Található ebben a tájékoztatóban egy táblázat, amelyben közvetlen, közvetett adó és a munkavállalókat terhelő járulékok vannak.
Tisztelt szocialista Képviselőtársaim! Ha megnézték volna, a közvetlen adóknál plusz 0,3 százalék növekedés van 2003-ról 2004-re. A közvetett adóknál plusz 1 százalék van 2003-ról 2004-re. De ha a két évüket nézem, akkor plusz 3,4 százalék van a forgalmi adón, a közvetett adón összességében pedig plusz 3,2 százalék. Miről tetszenek beszélni? Kiküldik a tájékoztatót, tételesen benne van, és itt mindannyian felállnak, és a nyilvánosság előtt belehazudják, hogy csökkennek az adók. Uraim, ez így nem tartható! Miért küldik ki a tájékoztatót? Vagy a tájékoztató hamis, amit a Pénzügyminisztériumtól kaptunk három darab törvényre (Felmutatja.), a bizottsági ülések után? Akkor válaszoljanak erre, melyik a valós: az önök beszédje vagy pedig a Pénzügyminisztérium által kiadott tájékoztató!?
A bizottsági ülésen a Pénzügyminisztérium képviselője azt a szemenszedett kifejezést használja, hogy az EU 6-os direktíva kötelezően előírja a kedvezményes áfakulcsokba besorolható termékeket.
(11.30)
Holott az önök által kiküldött tájékoztatóban ez a mondat szerepel - ismét csak azt veszem elő, amit önök küldtek ki nekünk - „az Unió az egy vagy két kedvezményes kulcsban tartható termékek és szolgáltatások körét mint lehetőséget, nem pedig mint kötelezettséget sorolja fel”. Akkor miért jön a PM előterjesztője azzal, hogy kötelező besorolni termékeket, amikor kiadja ezt a tájékoztatót? “…nem pedig mint kötelezettséget sorolja föl a 6. direktíva. Így önmagában az, hogy Magyarországon a lehetségesnél kevesebb termék és szolgáltatás adózik kedvezményes kulccsal, harmonizációs kötelezettséget nem sért.” Persze, hogy nem sért az, ha önök egy sokkal keményebb adóprést vezetnek be, mint amit kellene! Ez nem a gazdaság belendítése, uraim!
A gazdaság belendítése adócsökkentéssel, kedvezményekkel történik. Az ebben szereplő táblázat pedig egyértelmű növekedés. Ez nem fogadható el. Ezért is szavazott nemmel a mi bizottságunk is, meg ha jól emlékszem, az összes előző bizottság.
Köszönöm szépen, elnök asszony. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir