TÓTH SÁNDOR

Full text search

TÓTH SÁNDOR
TÓTH SÁNDOR, a gazdasági bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvényjavaslatot 15 kormánypárti igen és 13 ellenzéki nem szavazattal általános vitára alkalmasnak tartotta.
A bizottsági ülésen vita bontakozott ki a törvény hatásaival kapcsolatban, és arról, hogy szükség volt-e új törvényt alkotni. A jelenlegi szabályozás szerint az 1991. évi LXXVIII., a fogyasztói adóról és a fogyasztói árkiegészítésről szóló törvény szabályozza a fogyasztói árkiegészítést, de az uniós csatlakozás miatt a fogyasztási adó a következő évben megszűnik, és a fogyasztói árkiegészítés rendszerében is bizonyos változások fognak bekövetkezni. Tehát jogtechnikailag és a jogszabályok több mint 50 százalékának megváltozása miatt mindenképpen indokoltnak tartjuk, hogy új törvényt kellett alkotni.
Az alapelvek gyakorlatilag a jelenlegi jogszabályra épülnek. Az új törvénynél a konstrukcióbeli változás annyit jelent, hogy egyrészt a helyi tömegközlekedésben a fix összegű fogyasztói árkiegészítés kerül bevezetésre az eddigi százalékossal szemben. Ez az önkormányzatiság elvének erősítését is szolgálja. Ettől kezdve a pénzügyminiszternek nem lesz vétójoga az ármegállapításban, gyakorlatilag az önkormányzatok önállóan gyakorolhatják az árhatósági hatáskört.
Az eddigi árkiegészítéshez képest a leglényegesebb elem az, hogy a helyi tömegközlekedésben a javasolt fogyasztói árkiegészítéssel megszűnik az ár és a támogatás direkt kapcsolata, így az államháztartás részéről a kiadás sokkal kiszámíthatóbb, az önkormányzatoknak pedig - mint említettem - nagyobb mozgásteret biztosít. Az önkormányzatoknál ez finanszírozási hátrányt nem jelent, mert az önkormányzat gyakorlatilag csak megállapítja a tarifát, más kötelezettsége nincs. Tehernövekedés a lakosságnál jelentkezik, mert amennyivel kisebb mértékű a támogatás, annyival többet kell a lakosnak fizetni. Ezt kicsit mi is nehezményezzük, de ha figyelembe vesszük, hogy még a csökkentett támogatás is nagyobb mértékű, mint az 1998 előtti támogatás, akkor ezt elfogadhatónak tartjuk.
Az áremelkedés mértéke átlagosan 16,7 százalékos, a költségvetés számára pedig összességében 5,3 milliárd forintos megtakarítást jelent a kiadási oldalon. Természetesen ebben az árnövekedésben benne van már az is, hogy az általános forgalmi adó 12 százalékról 15 százalékra nő.
A javaslat biztosítja a fogyasztói árkiegészítés fizetését azokért a szolgáltatásokért, ahol az állam által biztosított utazási kedvezmények miatt a vállalkozások bevételkiesést szenvednek. A támogatás érintettje így csaknem valamennyi tömegközlekedési vállalkozás, nemzetközi utazás esetén azonban - mint ahogy eddig is - csak a hazai szakaszon igényelhető díjra jár a kiegészítő támogatás. Kedvezmény nem igényelhető üzletpolitikai célú engedményekre.
A javaslat szerint oktatási intézménynek csak saját tanulóik, hallgatóik részére, de az intézmény nevére történő jegy- és bérletváltások esetén jár a kiegészítés a szolgáltatóknak. Szeretném elmondani, fel kellene hívni az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az iskola mellett lakó tanulók számára nem feltétlenül szükséges a bérletváltás. Más jogi személy, jogi személlyel nem rendelkező szervezetek vásárlásai után nem igényelhető ez a kiegészítés.
Egy másik kötelezettség, amit gyakorlatilag már elkezdtünk és folyamatosan hajtunk végre, hogy az uniós állampolgárokra is ki kell terjeszteni a kedvezményrendszert. Ebben gyakorlatilag csak a hatvanöt éven felüli állampolgárok vannak, mert a jelenlegi jogszabály ezt már az összes továbbira kiterjesztette.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir