SZALAI ANNAMÁRIA

Full text search

SZALAI ANNAMÁRIA
SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az ORTT a törvényi előírásnak megfelelően nyújtotta be a költségvetése végrehajtásáról szóló javaslatot, illetve a költségvetési bizottság terjesztette a parlament elé. A 2002. évre az jellemző, itt a médiapiacon az ORTT költségvetésében, hogy ahhoz képest, hogy ebben az évben kezdett meginogni a médiafinanszírozás törvényben szabályozott rendszere, ehhez képest valamiféle bravúrral sikerült mégis a költségvetési egyensúlyt fenntartani.
Miért mondom, hogy megborult a finanszírozási rendszer? Ennek két oka van. Az egyik az, hogy a kormány törvénytelen módon, úgymond, átvállalta az üzemben tartási díjak fizetését az állampolgároktól. Jelenleg is folyik az Alkotmánybíróság előtt ennek a vizsgálata. Jelenleg a médiatörvény még úgy tartja nyilván, hogy ezt nem törölték el. Ezzel főleg az a baj, hogy nem mindenki helyett “vállalta át” a kormány a fizetést, hanem csak a lakosság egy része után; illetve a másik fő probléma, hogy ezáltal kiszolgáltatottá váltak a közmédiumok teljes egészében.
A másik ok, ami miatt megingott a finanszírozás rendszere, hogy jól látható, hogy a műsorszolgáltatási díjbevételekkel komoly gondok, komoly problémák jelentkeztek az elmúlt években. Az egyik kereskedelmi rádió úgy döntött, hogy nem hajlandó fizetni a szerződésének megfelelő műsorszolgáltatási díjat, és ezzel zsarolta a médiahatóságot. A médiahatóságnak ezt a bevételt tovább kell utalnia, és ezáltal a többi elemét is a médiapiacnak egy dominóelven megingatta ez a kereskedelmi rádió. A nem jogkövető magatartást azzal jutalmazta a hatóság, hogy végül engedett a szerződésében megállapított díjból, illetve ezt követően látható, hogy a többi kereskedelmi médium is ezt az utat választja. Ezzel önmagában is nagyon sok probléma van, de ez komoly jelzése volt annak, hogy a médiatörvényben, a '96. évi I. törvényben megállapított finanszírozási rend recseg-ropog, inog.
Jól látható a törvényjavaslat alapján, hogy komoly adósok vannak a médiapiacon. Például említeném az ATV-t, amely ismereteim szerint több mint 100 millióval tartozott abban az évben. Ez is azzal jár, hogy a műsorszolgáltatási alap és közvetve az ORTT finanszírozása is megrendül, és ezáltal az egész médiapiac Magyarországon, a közmédiumok finanszírozása veszélybe kerül.
Mindennek ellenére az ORTT valahogy áthidalta ezeket a gondokat, átütemezett bizonyos sorokat a költségvetésén belül, illetve bizonyos pályázati lehetőségek jelentősen csorbultak e miatt a nem jogkövető magatartás miatt, és nem is alkalmazott egyébként kellően erős szankciókat, hogy a jövőben ezen változtatni lehessen. Ennek ellenére, miután ezt a pénzügyi bravúrt, illetve könyvelési bravúrt végrehajtották, mindemellett én az elfogadását javaslom, és így a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciója is elfogadását fogja javasolni.
Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir