BERÉNYI LAJOS

Full text search

BERÉNYI LAJOS
BERÉNYI LAJOS, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke, a napirendi pont előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény 15. § (2) bekezdése szerint a Közbeszerzések Tanácsa évente beszámol az Országgyűlésnek a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint saját tevékenységéről.
A Közbeszerzések Tanácsa 2001. és 2002. évi beszámolóját ez év májusában az Országgyűlés alkotmányügyi, gazdasági, költségvetési és számvevőszéki bizottságai megvitatták, és egyhangúlag alkalmasnak találták azokat általános vitára.
A jelenleg hatályos közbeszerzési törvény szerint a közbeszerzés a piacgazdasági országokkal egyezően Magyarországon is közpénzekből eszközölt vagy kizárólagosan gyakorolt közszolgáltatás ellátása érdekében történő, szigorúan szabályozott beszerzést jelent. A közbeszerzés célja a nyilvános versenyeztetés, ahol a nyilvános jelleg érvényre juttatja az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget, az esélyegyenlőség alapján történő versenyeztetés pedig biztosítja a közpénzek takarékos felhasználását.
Az 1995. óta hatályos Kbt. az érvényes nemzetközi szerződések alapján átmenetileg tartalmazza a hazai termelés védelmének célját, az ennek alapján megfogalmazott piacvédelmi klauzulák azonban az Európai Unióval kötött társulási megállapodás alapján csak 2004. február 1-jéig alkalmazhatók.
(18.10)
Az 1995 júniusában elfogadott és november 1-jén hatályba lépett törvény az elmúlt két évben is több alkalommal módosításra került. Ezen módosítások közül ki kell emelni a 2002 júniusában elfogadott és júliusban hatályba lépett változtatást, amikor is a törvény alanyi hatályának kibővítésére került sor.
A törvénymódosítás, amely a Magyar Fejlesztési Bankot és azon kapcsolódó szervezeteket, amelyekben a Magyar Fejlesztési Bank Rt. külön jogszabályban meghatározott ellenőrző részesedéssel rendelkezik, alanyi jogon a Kbt. hatálya alá helyezte. Ettől az időponttól kezdve Magyarországon az autópálya-építések a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak.
Az Európai Bizottság 2002. október 9-én nyilvánosságra hozott országértékelésében már pozitív fejleményként értékelte ezt a módosítást. Ismeretes, hogy az előző évek országjelentései kifogásolták, hogy az autópálya-építés nem a közbeszerzési törvény előírásai szerint történt. Ugyanakkor a 2002. évi jelentés azt is megjegyezte, hogy különös erőfeszítést igényel a közbeszerzéssel kapcsolatos jogszabályok elfogadása és annak biztosítása, hogy mind a jog, mind a gyakorlat összhangba kerüljön a Közösség normáival.
Az Európai Unióhoz történő csatlakozásig a többi új tagországgal együtt meg kell teremteni a közösségi közbeszerzési joggal teljesen összeegyeztethető magyar szabályozást. Az új szabályozásnak eleget kell tennie a WTO kormányzati beszerzésekről szóló megállapodásának is. A Kbt. átfogó felülvizsgálatát a nemzetközi követelmények mellett indokolja a törvény hatálybalépése óta eltelt nyolc év működése során szerzett tapasztalatok hasznosításának szükségessége és a problémák kezelésének igénye is.
Az új Kbt. széles körű egyeztetése jelenleg is folyamatban van, a Közbeszerzések Tanácsa javaslatait a törvény kidolgozásáért felelős Igazságügyi Minisztériumnak eljuttatta, mind a koncepcionális kérdések, mind a normaszövegek tekintetében.
Az új Kbt. megtárgyalása és elfogadása a törvényalkotási program szerint a tisztelt Országgyűlés ez év őszi ülésszakának napirendjén van. A törvény tervezete szerint az új törvény 2004. május 1-jén lépne hatályba, egyes előírásait azonban már jövő év elejétől alkalmazni kell.
A közbeszerzésben részt vevő szervezetek felkészítésére kiemelkedő figyelmet kell fordítani, amely a végrehajtásért felelős szervezetekre, így a Közbeszerzések Tanácsára is jelentős többletfeladatokat ró. Az Európai Bizottság a közbeszerzésekért felelős szervezetek feladatának tartja és kéri számon a közbeszerzési politika kialakításában való aktív szerepvállalást, a jogorvoslati rendszer működtetését, az ellenőrzésben való részvételt, a közbeszerzésekkel összefüggő statisztikák, nyilvántartások vezetését, a közbeszerzésekben részt vevő szervezetek támogatását.
Az új Kbt. kidolgozását nehezíti, hogy az Európai Unió jelenleg hatályos közbeszerzési irányelveit kell átvennünk a nemzeti joganyagba, ugyanakkor az Európai Unióban több éve napirenden van a közbeszerzési irányelvek módosítására irányuló munka. Az új irányelvek elfogadása azonban legkorábban a 2003. év végére várható, és a nemzeti joganyagba való átültetése a meghatározott, több mint másfél éves időtartamot figyelembe véve azt jelenti, hogy alkalmazásuk csak 2005-től lesz kötelező.
A Bizottság a tervezett módosításoknak a harmonizációt megvalósító jogszabályba történő beépítésére így nem lát módot, így átvételükre csak a csatlakozásunkat követően, újabb törvénymódosítás keretében lesz lehetőség.
Tisztelt Országgyűlés! A közbeszerzések összértéke Magyarországon 2002-ben 805 milliárd forintot tett ki, szemben a 2001. évi 607 milliárd forinttal, ez közel 33 százalékos növekedést jelentett egy év alatt, és a hazai költségvetési kiadások majdnem 20 százalékát teszi ki. A magyar közbeszerzési gyakorlat jelentős eredménye, hogy a közbeszerzési eljárások számát és összértékét tekintve, a nyílt eljárások részesedése egyaránt 80 százalék körüli. A Kbt.-ben rögzített alapelvek: az esélyegyenlőség, a nyilvános, tisztességes verseny, a nemzeti elbánás, a közpénzekből való hatékony gazdálkodás érvényesülése ugyanis leginkább a nyílt eljárások kiírásával biztosítható.
A meghívásos eljárások alkalmazása a hazai közbeszerzési gyakorlatban továbbra is kivételesnek tekinthető. A tárgyalásos eljárások részesedése csökkent 2001-hez viszonyítva, 27 százalékról 20 százalékra, ezen belül a hirdetmény közzététele nélkül indított és a nyilvánosságot a legkevésbé kielégítő tárgyalásos eljárások részesedése a közbeszerzések összértékéhez viszonyítva nem érte el a 8 százalékot sem. 2001-ben ez az arány még 14 százalék volt. Ez a csökkenés összefügg az ilyen típusú eljárásokkal kapcsolatos előzetes közbeszerzési döntőbizottsági kontroll működésével.
A közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatokat a Közbeszerzések Tanácsa beszámolója részletesen tartalmazza. Megállapítható, hogy a közbeszerzésekkel kapcsolatban időről időre felmerülnek visszaélésekre és a beszerzések tisztaságát sértő és veszélyeztető cselekményekre utaló jelek, amelyek oly mértékben torzíthatják el a közbeszerzési pályázatok eredményét, hogy a pénzügyi források adta lehetőségekhez képest alacsonyabb mértékű szolgáltatás valósul meg. Az viszont jelentős mértékben a Kbt.-nek köszönhető, hogy a korrupciógyanús ügyek egyáltalán ismertté válhatnak. Önmagában azonban egyetlen jogszabály sem lehet alkalmas arra, hogy megakadályozza a helytelen gyakorlat kialakulását, ehhez a jogalkalmazók megfelelő hozzáállására, illetve felkészítésére van szükség, és hozzáteszem, hogy megfelelő ellenőrzésre.
Az Állami Számvevőszék ellenőrzései és tanulmányai is azt állapították meg, hogy a Kbt. többnyire megfelelően működik, és az előforduló hibák elsősorban a jogalkalmazók felkészületlenségére, szemléleti okokra, az átláthatósággal szembeni ellenérdekeltségre vezethetők vissza. A Közbeszerzések Tanácsának tapasztalatai - egyezően az ÁSZ ellenőrzésének megállapításaival - azt is mutatják, hogy az elmúlt években egyes szervezetek részéről jelentős törekvés volt arra, hogy elkerüljék a Kbt. alkalmazását. Hozzá kell tenni, hogy ezt a törekvést elősegítette az is, hogy a jelenleg hatályos Kbt. és más jogszabályok lehetővé tették kivételek érvényesülését.
A Közbeszerzések Tanácsa figyelemmel kíséri és statisztikai jelentéseiben közreadja a közbeszerzési szervezetekben részt vevő intézmények szerepét, arányát a közbeszerzési eljárásokban. Figyelemre méltó volt 2002-ben, hogy az összes közbeszerzési eljárás több mint 50 százalékát kis- és középvállalatok nyerték el. Az is figyelemre méltó, hogy a Magyarországon bejegyzett vállalatok a közbeszerzési pályázatok több mint 90 százalékában lettek nyertesek. Fel kell azonban hívni a figyelmet, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozás után a közbeszerzési piacon is jelentős mértékben növekszik a verseny, ami a hazai kis- és középvállalatok versenyképességének erősítését igényli.
A tanács beszámolója számot ad saját tevékenységéről is. 2002-ben kiemelkedően fontos feladatnak tartottuk az új Kbt. kidolgozásához megfelelő javaslatok kidolgozását és ennek megvitatását az Igazságügyi Minisztériummal. A jogalkotásban ezt az együttműködést jónak és konstruktívnak tartjuk.
A Közbeszerzések Tanácsa, amelynek tagjai a kormányzati és egyéb államigazgatási szervek képviselői, az ajánlatkérők és az ajánlattevők, tehát a piac szereplői a delegáltjai, rendszeresen közzétesz ajánlásokat, elnöki tájékoztatókat, és a tanács titkársága megkeresésre több százas nagyságrendben állásfoglalásokkal segíti a közbeszerzési eljárásokban részt vevők munkáját.
A tanács oktatási programja keretében folytatta az önkormányzati tisztségviselők képzését, neves hazai és külföldi előadók részvételével országos konferenciát szervezett. A Budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködve a közbeszerzési szakemberképzés elősegítése érdekében közbeszerzési tanfolyamokat indítottunk. Munkatársaink előadóként részt vesznek más felsőoktatási intézmények és egyéb szervezetek által meghirdetett konferenciákon, szemináriumokon is. A Kbt.-ben meghatározott célok hatékony érvényesítése érdekében a Közbeszerzések Tanácsa hosszabb távon szükségesnek látja a közbeszerzési feladatok ellátásának szakképesítéshez kötését.
A Tanács 2002-ben is összeállította a minősített ajánlattevők jegyzékét.
(18.20)
Gondoskodott hivatalos lapja, a Közbeszerzési Értesítő rendszeres, heti megjelentetéséről. Nyilvántartást vezetett a közbeszerzésekről, továbbá a közbeszerzési eljárásokkal összefüggő jogorvoslatokról.
A tanács 2002-ben is élénk nemzetközi kapcsolatot tartott fenn: részt vett az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek konferenciáin, munkacsoportülésein, és kiemelt figyelmet fordított a közép-kelet-európai országok társszervezeteivel történő kapcsolattartásra is.
Az Európai Bizottság országjelentésében megállapította, hogy Magyarországon adminisztratív kapacitás tekintetében megerősítették a Közbeszerzések Tanácsát, valamint a Közbeszerzési Döntőbizottságot. Jelezték azt is, hogy Magyarország már létrehozta azokat a testületeket, amelyek a közösségi jog átvételéhez szükségesek, azonban további megerősítésre van szükség ahhoz, hogy ezek a testületek megfelelően elláthassák feladatukat. A Közbeszerzések Tanácsának létszáma 2002-ben 2 fővel, 54 főre növekedett.
Tisztelt Országgyűlés! A közbeszerzési rendszer működésének fontos eleme, hogy jogorvoslati eljárásra van lehetőség. A közbeszerzési törvény előírásai szerint a jogorvoslati eljárásokat a Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottsága folytatja le. A Közbeszerzési Döntőbizottság felett a munkáltatói jogokat a tanács gyakorolja, a döntőbizottság számára azonban a törvény teljes szakmai függetlenséget biztosít. A közbeszerzési biztosokra szigorúbb összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, mint a köztisztviselőkre általában: évente vagyonnyilatkozatot tesznek, és oktató tevékenységen túl más díjazással járó tevékenységet nem folytathatnak.
A Közbeszerzési Döntőbizottság előtti eljárások száma 2002-ben 791 volt, szemben a 2001. évi 830-cal. A jogorvoslati eljárások száma tehát továbbra is magas, ami azt jelenti, hogy Magyarországon minden ötödik-hatodik közbeszerzési eljárás esetében vagy az érintettek, vagy a hivatalos eljárást kezdeményezők jogorvoslati eljárást indítanak.
A Közbeszerzési Döntőbizottság elnökét a törvény felhatalmazza arra, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások pályázati felhívásait külön is vizsgálja, és szükség szerint jogorvoslati eljárást kezdeményezzen. 2002-ben ilyen eljárásra 138 esetben került sor.
A Közbeszerzési Döntőbizottság jogorvoslati eljárását még a közbeszerzési eljárás időszakában lefolytatja, ami azt jelenti, hogy 30 nap alatt, kivételes esetben 40 nap alatt lezárja a vitás ügyeket. A 2002. évi tapasztalatok szerint a döntőbizottság 791 esetből 267 esetben állapított meg jogsértést, a többi indítvány elutasításra került, vagy a felek megszüntették az eljárást. A döntőbizottság jogsértés esetén megsemmisítheti a közbeszerzési eljárás eredményeit, és erre 135 esetben került sor. A jelenleg érvényes törvény szerint jogsértés esetén minden esetben bírságot kell kiszabni.
A törvény előírásai szerint a Közbeszerzési Döntőbizottság döntését a Fővárosi Bíróságnál meg lehet támadni, a Fővárosi Bíróság döntését pedig a Legfelsőbb Bíróságnál. A 2002. évi tapasztalatok szerint a döntőbizottság határozatainak mintegy 20 százaléka esetében került sor fellebbezésre, az esetek nagy részében azzal a céllal, hogy az érintettek elérjék a bírság mérséklését vagy megszüntetését, esetleg a bírság kifizetésének felfüggesztését. A bírósági jogerős döntések része már akkor történik meg, amikor a közbeszerzési eljárás lezárult, és egyes esetekben a szerződés teljesítése is megtörtént.
A jogorvoslati rendszer hatékonyan működik, hiszen a közbeszerzési eljárások résztvevői a döntőbizottsági eljárás útján elérhetőnek látják a közbeszerzési eljárásokban jelentkező jogsértések kiküszöbölését, amely hozzájárul az átláthatóság növekedéséhez. Jelenleg a döntőbizottsági jogorvoslat az ellenőrzések közbeszerzési rendszeren belül működő, az eljárás folyamatában megvalósuló egyetlen állandó formája. Úgy ítéljük meg, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság tevékenysége segíti a közbeszerzési piac résztvevői körében a jogkövető magatartás és szemlélet kialakulását.
Tisztelt Országgyűlés! A Közbeszerzések Tanácsa a jelenlegi időszakban kiemelt feladatának tekinti a jogharmonizált közbeszerzési joganyag gyakorlati alkalmazásának előkészítését és elősegítését, a közbeszerzési oktatás és képzés erősítését, és az új Kbt.-ből adódó új és többletfeladatok ellátására való felkészülést.
A Közbeszerzések Tanácsa kéri a tisztelt Országgyűlést, hogy a bizottsági határozattervezettel egyezően fogadja el a tanács 2001. és 2002. évi beszámolóit.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir