BERÉNYI LAJOS

Full text search

BERÉNYI LAJOS
BERÉNYI LAJOS, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke: Tisztelt Országgyűlés! Mind a két felszólalást és az államtitkár úr hozzászólását, expozéját szeretném megköszönni a Közbeszerzések Tanácsa nevében. Úgy gondolom, mindaz a tapasztalat, amelyet igyekeztünk ebben a két beszámolóban összefoglalni, és azok a javaslatok, amelyeket megfogalmaztunk az új közbeszerzési törvény kidolgozásához, megfelelő fogadtatásra talált az Igazságügyi Minisztériumban. Természetesen egyetértve Keller László államtitkár úrral, mi a továbbiakban is maximálisan szeretnénk segíteni az új törvény hatálybalépése után annak minél jobb megvalósítását.
Ami a felvetéseket illeti, szeretném hozzátenni az elhangzottakhoz: a korrupció elleni küzdelem, illetve az azzal kapcsolatos tevékenység tekintetében, ami az utóbbi hónapokban, hetekben mind nemzetközi konferenciákon - amelyek Magyarországon kerültek megrendezésre -, mind egyéb rendezvényeken jelentősen előtérbe került, a Közbeszerzések Tanácsa munkatársai előadóként is, közreműködőként is igyekeznek részt venni, és a tapasztalatainkat igyekeztünk megfogalmazni. Tulajdonképpen egy rendkívül nehezen elemezhető kérdésről van szó: tudniillik a közbeszerzések területén tapasztalható korrupcióval kapcsolatos felmérések, megjegyzések, vélemények képezik az álláspontok egyik részét, a másik oldalon viszont azt kell tapasztalni, hogy a ténylegesen feltárt korrupciók száma ehhez képest rendkívül csekélynek tűnik.
(19.00)
Ami az államtitkár úr ezzel összefüggésben vagy ezzel összefüggésben is elhangzott megállapítását illeti: szeretném jelezni, azon túl, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata, a Fővárosi Bíróság ítélete, a Legfelsőbb Bíróság ítélete mindegyik nyilvános, és a Közbeszerzési Értesítőben mi ezt teljes terjedelmében lehozzuk, ami egyébként interneten is elérhető, ezzel együtt az a tapasztalat, hogy - bár ezek nagyon vaskos olvasmányok - viszonylag kevesen olvassák ezeket. De ezen túl súlyosabb esetekben én magam is és a döntőbizottság elnöke is az Állami Számvevőszéknek és a KEHI-nek ellenőrzési jelzéseket szoktunk adni. Olyan kisebb gondok vannak, hogy kapunk olyan válaszokat, hogy az érintett szervezetek ellenőrzési programjában, az ellenőrzési tervben nem szerepel, és majd csak később tudják azt napirendre tűzni. Súlyos esetekben pedig az igazságszolgáltatási szerveknek is a jelzéseket el szoktuk küldeni.
Ami az oktatást illeti: mi erre nagyon nagy súlyt helyezünk, és tudjuk azt, hogy ez egy alapvető kérdése annak, hogy az új, jogharmonizált közbeszerzési törvény és ennek kapcsán a pályázatok, a pályázati kiírások elkészítésének a színvonala javuljon, ahhoz alapvetően szükség van közbeszerzési szakértőkre, és örömmel láttuk a törvény tervezetében, hogy az új törvény kötelezően elő fogja írni bizonyos értékhatárokon fölül a közbeszerzési tanácsadó alkalmazását. Én itt is szeretném kérni az érintetteket, hogy ami a képzési jegyzéket és az ezzel kapcsolatos teendőket illeti: ha a Közbeszerzések Tanácsának javaslataival egyetértenek, mi nagyon örülnénk, ha a kormány ebben segítséget nyújtana, és erre sor kerülne. Természetesen a Gazdasági Főiskolán kívül más felsőoktatási intézményekkel, szervezetekkel is együttműködünk, részben mint előadók, részben mint résztvevők. Kialakulóban van egy együttműködés a Műszaki Egyetemmel és más főiskolákkal és szervezetekkel is.
Tisztelt Országgyűlés! Még egyszer szeretném megköszönni az észrevételeket. Abban a reményben igyekszünk majd a 2003-as beszámolót elkészíteni, hogy mindazokat a tapasztalatokat, amelyek felgyülemlettek, hasznosítani tudjuk.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir