DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS

Full text search

DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS
DR. HANKÓ FARAGÓ MIKLÓS igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Elnök Asszony! Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Országgyűlés! A közbeszerzésekről szóló törvény megalkotásának és szabályai későbbi kisebb-nagyobb mértékű módosításának alapvető célja az volt, hogy áttekinthetővé, nyilvánossá tegye a közpénzek felhasználását, és biztosítsa az államháztartás alrendszerei vagyongazdálkodásának hatékonyságát, elősegítse a közpénzből beszerzett javak optimális minőségét és az esélyegyenlőségen alapuló verseny megvalósulását.
A törvényben meghatározott célok érvényesülésének biztosítására hivatott Közbeszerzések Tanácsának egyik nagyon fontos feladata az Országgyűlés évenkénti tájékoztatása, különösen a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint saját tevékenységéről.
A 2001. és 2002. év tapasztalatait, illetve a Közbeszerzések Tanácsa tevékenységét összegző beszámolók megállapításai közül néhányat szeretnék kiemelni. A közbeszerzések összértéke mind 2001-ben, mind 2002-ben növekedett az előző évhez képest. Különösen szembetűnő a 2002. évi emelkedés, amely közel 33 százalékos emelkedést jelent a 2001. évihez képest.
Kiemelkedőnek tartom, hogy a közbeszerzési eljárások számát és összértékét tekintve igen magas a nyílt eljárások aránya. A 2002. évben ez megközelítőleg 80 százalék körül volt. A közbeszerzési törvényben rögzített alapelvek, a széles körű nyilvánosság és az átláthatóság követelménye leginkább a nyílt eljárásokban érvényesülhet. A nyílt eljárások száma az európai országok gyakorlatához képest is igen magas. A nyílt eljárások magas arányát az Európai Bizottság is visszatérően elismeri országjelentéseiben. Remélhetőleg ebben az idei, legutolsó éviben, amely november 5-én kerül majd nyilvánosságra, hasonlóan így tesz.
A nyílt eljárások számának növekedésével párhuzamosan csökkent a tárgyalásos eljárások részesedése, és ezen belül is csökkent a hirdetmény közzététele nélkül indított tárgyalásos eljárások száma és aránya. 2002-ben ez az arány a közbeszerzések összértékéhez viszonyítva nem érte el a 8 százalékot sem.
Fontos elemét képezi a 2001. évi beszámolónak a Közbeszerzések Tanácsa által a közösségi joggal teljes mértékben összhangban álló közbeszerzési szabályozás kialakításához tett javaslatsor. E törvénymódosítási javaslatokat a tanács a közbeszerzési szabályozás előkészítésért felelős Igazságügyi Minisztérium részére - ahogyan az el is hangzott - megküldte, és azt köszönjük. A javaslatokat a tárca a jogszabály-előkészítő munka során, amennyire lehetséges volt, figyelembe is vette. Továbbá a jogszabály-előkészítő munka során is szorosan együttműködött a tárca a Közbeszerzések Tanácsával, mind a koncepcionális kérdések, mind pedig a részletszabályok tekintetében. Ezért is szeretnék külön is köszönetet mondani.
Már a közbeszerzési törvény 1995-ben történő kidolgozása, valamint a későbbi módosításai során is figyelembevételre kerültek az európai közösségi jogi követelmények, így a törvény és a végrehajtására kiadott rendeletek már jelenleg is nagymértékben megfelelnek az európai közösségi jogi előírásoknak. Ugyanakkor - talán természetesen - ez az összhang még nem teljes. A teljes összhang megteremtése az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkat megelőző utolsó, fontos feladatok egyike. Erre a lépésre azért ebben az utolsó szakaszban kerül sor, mert a közösségi joggal teljes összhangot teremtő közbeszerzési törvényt az Európai Unió új közbeszerzési irányelveire tekintettel kívántuk kidolgozni.
(18.30)
Az Európai Unióban ugyanis évek óta folyamatban van a közösségi közbeszerzési irányelvek átfogó revíziója. Az Európai Bizottság már 2000-ben kidolgozta a hatályos irányelveket felváltó irányelvtervezeteket, azonban azok mind a mai napig nem kerültek elfogadásra, jóllehet szinte minden EU-elnökség prioritásként jelölte meg az irányelvek mielőbbi elfogadását. Erre is tekintettel húzódott el a hatályos közbeszerzési törvény jogharmonizációs felülvizsgálata, mert az előterjesztő szerette volna bevárni az új közbeszerzési irányelveket, annak érdekében, hogy már az új szabályokhoz lehessen igazítani a hazai szabályozást. Az új irányelvek elfogadása azonban mind a mai napig nem történt meg, így az Európai Unión belüli jogalkotási folyamat elhúzódása nem tette lehetővé, hogy az új törvény előkészítésével bevárjuk az új irányelveket, tekintettel arra, hogy a csatlakozási tárgyalásokon vállalt kötelezettségeink alapján közbeszerzési szabályozásunknak legkésőbb a csatlakozás időpontjára összeegyeztethetőnek kell lennie a közösségi joggal. Az Európai Unióhoz való csatlakozásra történő felkészülés részeként a hatályos közbeszerzési szabályozás felülvizsgálatra került, és ennek eredményeként kidolgozásra került a jogharmonizációs követelményeknek is maradéktalanul megfelelő új közbeszerzési törvény tervezete. A törvényjavaslatot a kormány rövidesen beterjeszti az Országgyűléshez.
A hatályos közbeszerzési szabályozás átfogó felülvizsgálata már a 2002. év elején megkezdődött. Az átfogó felülvizsgálat célja kettős: egyrészről a már említett jogharmonizációs kötelezettségünk maradéktalan teljesítése, másrészről a hatályos közbeszerzési törvény 1995. évi megalkotása és hatálybalépése óta eltelt időszak jogalkalmazási tapasztalatainak hasznosítása és ennek alapján a közbeszerzési szabályok kiigazítása.
(Az elnöki széket Mandur László, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
Az említett felülvizsgálati szempontok mentén az igazságügyi tárca új törvényi formában tartotta célszerűnek kidolgozni a közbeszerzési szabályok módosítását. Hangsúlyozom azonban, hogy az új törvény nem jelent teljesen új, a korábbiaktól gyökeresen eltérő szabályrendszert, az eddigi eredményeket és a gyakorlatban bevált jogintézményeket továbbra is megtartja. A szabályozás elvei, célkitűzései változatlanok maradnak. A cél továbbra is az, hogy biztosított legyen az államháztartási forrásokból lebonyolított beszerzések átláthatósága, a közpénzek felhasználásának nyilvánossága, az esélyegyenlőségen alapuló verseny megvalósulása.
A fenti célok érdekében az új törvény tervezete a közbeszerzési eljárás lefolytatására köteles szervezetek körét a lehető legszélesebb körben határozza meg, megőrizve, de egyben továbbfejlesztve az e tekintetben elért eredményeket, ide értve a közbeszerzési törvény legutóbbi, úgynevezett üvegzsebtörvény keretében történő módosítását is. A kivételek körét azokra a helyzetekre szűkíti, amelyek esetében valóban indokolt a közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettsége alóli mentesítés. A közbeszerzési eljárásokban továbbra is alapelvi szinten érvényesül a nyilvánosság elve, az ajánlattevők esélyegyenlőségének biztosítása, valamint a verseny tisztaságának elve.
Mint ahogy már említettem, a kormány hamarosan beterjeszti az új törvényjavaslatot, így a vitában nyilvánvalóan mód lesz arra, hogy a közbeszerzési eljárások során szerzett tapasztalatokat is megvitassuk, valamint általában is és részleteiben is beszéljünk az új szabályozásról.
Mindezek alapján a kormány támogatja és az Országgyűlés számára elfogadásra javasolja a Közbeszerzések Tanácsának 2001. és 2002. évi beszámolóját, jelentését. Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir