PICHLER IMRE

Full text search

PICHLER IMRE
PICHLER IMRE (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Közbeszerzések Tanácsa elkészítette a 2001. január 1.-december 31. és a 2002. január 1.-december 31. közötti időszakokra vonatkozó beszámolóját a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a beszámolási időszakokban végzett tevékenységéről, és azokat az Országgyűlés elé terjesztette. A Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója a beszámolókat tanulmányozta, a benne foglaltakat véleményezte. A beszámolók minden tartalmi és alaki követelménynek megfelelnek, így azokat elfogadjuk. A két beszámoló együttesen értékelhető, ezért észrevételeinket összevontan tesszük meg.
A közbeszerzések szerepének alakulása, a közpénzek felhasználásában a közbeszerzések útjának igénybevétele dinamikusan növekvő, az 1996. évi indulástól 2002-re az összértéke több mint ötszörösére növekedett. A beszámolási időszak adatai jól mutatják, hogy a közbeszerzési eljárások számát és értékét tekintve a polgári kormány kiemelt figyelmet fordított a közpénzek felhasználásának tisztaságára, és ez tisztelt kormánypárti képviselőtársaimnak is fel kell hogy tűnjön. A 2000. évben még 523,6 milliárd forintos közbeszerzési összérték 2001-re 606,9 milliárdra, 2002-re pedig 804,6 milliárd forintra növekedett. 2000-ben egy eljárásban átlagosan 5, 2001-ben 5,4, 2002-ben pedig már 8,3 ajánlat versengett. A mikro-, kis- és középvállalkozások növekvő szerepet kaptak a közpénzekkel finanszírozott megbízások teljesítésében.
A beszámolási időszak közpénzfelhasználását minősíti, hogy a leginkább átlátható és a nyilvánosság elé táruló nyílt eljárások aránya az Európai Unió megfelelő mutatójánál jóval magasabb volt: 2001-ben 70 százalékot tett ki, 2002-ben 80 százalékot, szemben az EU 53 százalékos mutatójával. A hirdetmény közzététele nélküli eljárások aránya csökkent, és ebben a Közbeszerzések Tanácsának gondos ellenőrző munkája nem kis szerepet játszott. Félreértés ne essék, ez a közbeszerzési eljárási forma jó és törvényes, de nagyfokú ellenőrzést igényel, és úgy tűnik, manapság a Közbeszerzések Tanácsának ellenőrzésére még nagyobb szükség van, mint valaha is volt.
A magyar közbeszerzési törvény szigorúbb az EU szabályrendjénél, akár a közbeszerzési értékhatárokat, akár a kormányzati beszerzők eljárási formaválasztási szabadságát tekintjük. Kormányzati szerepkörben is úgy gondoltuk, és most, ellenzékben is úgy gondoljuk, hogy ez így helyes, a szabályrend enyhítését nem támogatnánk.
A beszámolókra hivatkozva tisztelettel szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban a közbeszerzési piacok meglehetősen zártak más tagországok, de különösen harmadik országbeli ajánlattevők felé. 2001-ben a kormányzati beszerzéseik 90 százaléka, a közszolgáltatói beszerzéseik 75 százaléka nemzeti piacaikról származott. Magyarországon 2000-ben a külföldi székhelyű ajánlattevők a WTO kormányzati közbeszerzési megállapodáson kívüli megbízási érték 9,6 százalékát, 2001-ben 7,7 százalékát és 2002-ben 3,4 százalékát nyerték el. Az adatok értékelésében a külföldi székhely megjelölést és a kormányzati közbeszerzési megállapodáson kívüliséget hangsúlyosan kell figyelembe venni. A statisztika nem mutatja ki a belföldi székhelyű, külföldi tulajdonú nyertes ajánlattevők arányát, másrészt a megállapodáson kívüliség elzárja a magyar ajánlattevők elől az EU-tagállamok kormányzati beszerzési piacát.
Az EU 2001. évi országjelentése joggal kifogásolta, hogy a Magyar Fejlesztési Bank Rt. és annak meghatározó részesedésével működő társaságok nem álltak a közbeszerzési törvény hatálya alatt, de meg kell jegyeznem, hogy a hazai vállalkozások előnyben részesítése még így sem volt az EU gyakorlatától oly távol eső, mint azt számos önostorozó megnyilvánulás tartalmazza. A hibát el kell ismerni, ki kell javítani, de a magyar gazdaság erősítésének szándékához aligha fér kétség.
(18.40)
Az ajánlattevők összetételét tekintve látható, hogy az eljárások számát és értékét tekintve is az önkormányzatok és intézményeik vezetik a listát. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy míg az eljárások 39,1 százalékát képviselték az önkormányzatok 2001-ben, addig ez az arány 2002-re 43,8 százalékra növekedett, vagyis a finanszírozási forrásaik kedvezően alakultak. Kíváncsian várjuk a vonatkozó mutatók 2003-as értékét.
Nem megnyugtató a közszolgáltatói kezdeményezésű eljárások arányának mérséklődése. Nem megnyugtató, ha ez a közbeszerzési eljárások mellőzésére vezethető vissza, de még kedvezőtlenebb az adat, ha a legnagyobb közszolgáltatók tulajdonosai forrást biztosító kötelezettségének elhanyagolására vezethető vissza.
Valamennyi európai uniós értékelés a hazai közbeszerzési kultúra intézményrendszerét, szigorát, jogorvoslati rendjét alapvetően jónak minősítette. 2002. január 1-jétől az eljárásokat lezáró szerződések is nyilvánosak, hiszen a társadalom ez irányú igényét még kormányzati pozícióban is elfogadtuk, kielégítését szorgalmaztuk. Most akár csak újságolvasó polgárként is örülünk neki, hogy erre van kötelezés, ugyanakkor hiányoljuk, hogy a kormány az ellenőrző apparátusnak a Közbeszerzések Tanácsa által is szorgalmazott megerősítésével késlekedik. Remélhetőleg a lassú munkavégzésnél nyomósabb oka erre nincs.
A beszámolókból megnyugvással olvasható ki, hogy a döntőbizottság a beszámolási időszakban feladata magaslatán állt. A döntőbizottság elé vitt eljárások száma és aránya 2000-ről 2001-re növekedett, de 2002-re már csökkent, ami arra utal, hogy az eljárások szabályszerűsége - nem utolsósorban a színvonalas jogorvoslati tevékenység nyomán - javuló tendenciájú. A hirdetmény közzététele nélküli bejelentési kötelezettség alá eső eljárásoknál a 2001-ben még 42 százalékban jogsértő minősítés is kedvezőbbé vált.
Sajnálatos, hogy az önkormányzatok és intézményeik körében a közbeszerzési eljárások törvényessége 2001-ről 2002-re nem javult. A kifogások legnagyobb része az önkormányzatok vízi közmű tárgyú közbeszerzéseihez kötődött. Ezen a területen az ellenőrzés erősítése elengedhetetlen.
Hét hónappal az európai uniós csatlakozás előtt nyugtalanító, hogy a közbeszerzési törvény a közösségi közbeszerzési joggal még harmonizálatlan sok vonatkozásban. Kiemelem - és erre a beszámolók is kitérnek - a WTO kormányzati beszerzésekről szóló megállapodáshoz való csatlakozás magyarázhatatlan késedelmét. A 2000-ben már vállalt csatlakozás - melyet 2001-ben a megfigyelői státus követett - a jelenlegi kormány alatt megfeneklett. Ez azért is baj, mert éppen a csatlakozás nyitná meg a magyar vállalkozások előtt a kölcsönösség jegyében az európai uniós országok kormányzati beszerzési piacát. A vállalt kötelezettség teljesítése a vállalkozóbaráti szlogenek tartalommal való töltésében jó szolgálatot teljesítene.
A meghívásos eljárások gyakorlatának felülvizsgálatára szólítjuk fel a kormányt. 2002-ben az ajánlatkérők egyetlen esetben sem alkalmazták a meghívásos eljárás minősített, az ajánlattevők jegyzékén alapuló változatát. Valószínűsíthető, hogy az a szubjektív elemeket annyira kiszorítaná, hogy a kiírók a legkisebb lehetőségét is elveszítenék az eredmény irányításának.
A Közbeszerzések Tanácsa beszámolóiban számos javaslatot ismertet, melyek értékelése nem lehet a jelen felszólalás tárgya, azokat majd a közbeszerzési törvény módosításakor fogjuk számon kérni az előterjesztőn. Most csak annyit jegyzek meg, hogy a jogharmonizációs és a technikai javaslatokat egyaránt támogatjuk.
Felhasználom az alkalmat arra, hogy megköszönjem a Közbeszerzések Tanácsának és a döntőbizottságnak az ismertetett kétéves munkáját, és sikert kívánjak a további munkájukhoz.
Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir