DR. BALOGH MIKLÓS

Full text search

DR. BALOGH MIKLÓS
DR. BALOGH MIKLÓS (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár Úr! Elnök Úr! Tisztelt meghívott Vendégek! Hölgyeim és Uraim! Az Országos Rádió és Televízió Testület 2002. évi tevékenységéről szóló beszámoló felerészben még a dr. Körmendy-Ékes Judit elnöksége idején történteket tükrözi, fele arányban Hajdu István elnök úr időszakáról tanúskodik - ilyen felemás is; összességében azonban elfogadható.
Kezdjük a pozitívummal: ez az első olyan beszámoló, amely kitér a véleményszabadság és a tájékoztatás kiegyensúlyozatlanságának a kérdésére, ennek ismertetésére. Az érdem mellett, hogy szól a kiegyensúlyozatlanságról, sajnos a legfontosabbal, az értékeléssel adós marad. Azzal, hogy miként is néz ki a helyzet a tények alapján. Nem elemző, nem bátran összegző, hanem elég általános, semmitmondóan konfliktuskerülő, nem mer szembenézni a valósággal.
A beszámoló másik gyengesége, hogy a 2002. évi vállalások értékelése során nem elemzi a közszolgálati televíziók elfogult működését a választások időszakában, pedig erre az EBESZ megfigyelői is rosszalló észrevételeket tettek. Bájosan csúsztat például a 100-101. oldalon, amikor arról ír, hogy a parlamenti választások első fordulójáig a politikusok beszédidejének 0,6-e, az első forduló után már csak 43 százaléka kötődik a kormányzat, a koalíciós pártok képviselőihez. Bájos ez a csúsztatás, mert a 0,6 igen picinek tűnik - ez 60 százalék, ahogy az elnök úr helyesen említette -, a 43 százalék pedig sokkal többnek a picinél. Az ellenzék térnyerése a médiumokban az MSZP választási győzelmével magyarázható s a többi.
A médiahatóság közszolgálati médiumokra vonatkozó értékelésének sokkal értelmezőbbnek, elemzőbbnek kellene lenni. Az ORTT-nek 2002-re tervet kellett volna készíteni a frekvenciagazdálkodásra és javítani együttműködését a hírközlési felügyelettel.
A Magyar Szocialista Pártnak az az álláspontja, hogy a közszolgálati médiumoknak, az MTV-nek, a Magyar Rádiónak, a Duna TV-nek különösen a választási kampányok idején, de a mindennapokban is a legfontosabb feladata a kiegyensúlyozottság biztosítása. Az a fő hivatása az ORTT-nek, hogy erre állandóan ügyeljen, figyelemmel legyen. Korábban, a 2001. évi beszámolónál is azt bíráltuk legélesebben, hogy egyáltalán nem foglalkoztak a kiegyensúlyozottsággal, annak elemzésével. Ez nem figyelmetlenség, bátortalanság, hanem tudatos tendencia volt akkor. A közszolgálati testület munkájában látunk arra utaló jeleket, törekvést, hogy ez megszűnjön.
A parlamenti ciklus elején elvégzett jogharmonizációs módosítás több jó irányú változást indított el, de még számlálhatatlanul sok a tennivaló ma is. A kiskorúak, a gyermekek védelmét szolgálta az akkori változtatás, s úgy tűnik, ez a gyakorlatban is meghozta első eredményét, gyümölcsét. Az életkorhatár feltüntetése bizonyos felnőtteknek szóló műsor esetében előrelépés, még ha nem is teljes és osztatlan az öröm a számjelek láttán. Gratulálunk az előrelépéshez, köszönjük az erőfeszítést.
További feladatok állnak a közmédiumok előtt, bővíteni kell a választékot, a kínálatot a gyermekek érdekében. Gyermekműsorok kellenek nagyobb számban, nagyobb gyakorisággal, mert megengedhetetlen, hogy folytatódjon az a tendencia, hogy míg korábban a közszolgálati műsorok 20 százaléka gyermekműsor volt, 2002-ben ez a műfaj 3,2 százaléknyira zsugorodott. Mivel kevés a gyermekműsor, a mindenevő tévénéző gyermekek - ilyen az én Ádám unokám is - a számukra nem kedvező hatású műsorokat is fogyasztják önkéntelenül. Érvényesül az eszi, nem eszi, nem kap mást középszerűség elve. Szerencsére a kereskedelmi adókon sokkal bővebb a választék, százalékarányuk is nagyobb, de ez nem pótolhatja a közszolgálati gyermekprogramok hiányát. Az dicséretes és köszönet is érte, hogy a kereskedelmiek figyelemmel vannak szemünk fényére, a gyermekekre. Példájuk követendő ez esetben.
A közszolgálati rádiót kevés fiatal hallgatja, inkább a kereskedelmi adók keltik fel a figyelmüket, ez nem baj, különösen, mert jó ott a zene, van humoruk. Az azonban elgondolkodtató tény, hogy a felnövekvő generációk úgy szocializálódnak - írja a beszámoló -, hogy a tájékoztató funkció teljes háttérbe szorításával a rádiót csupán szórakoztatásnak használják - a hírközlés eszközét, teszem hozzá. Ezen változtatni kell, ugyanis a másik oldalon megjelenik ennek ellenkezője, az információéhség és a tájékozódás iránti igény.
Mindezek alapján a beszámolót elfogadásra ajánljuk. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir